Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, skal være fast bestemt på å unngå at USA misligholder sine lån. Her er han på vei ut fra et møte med president Barack Obama tidligere i uken. FOTO: JASON REED/REUTERS/NTB SCANPIX

Håp om republikansk godvilje

USA: Republikanernes leder i Representantenes hus skal ha oppfordret partikolleger til et bredt forlik i USAs budsjettstrid for å avverge en ny og større krise.

Mens store deler av det amerikanske statsapparatet er lammet på fjerde dagen, nærmer fristen for å heve USAs gjeldstak seg med stormskritt. Dersom Republikanerne i Kongressen ikke går med på å øke grensen for hvor mye penger USA kan låne innen 17. oktober, kan en ny økonomisk krise større enn den i 2008 være på Washingtons trapper.

Derfor skal den republikanske toppolitikeren John Boehner nå ha bedt sine partikolleger i Kongressen om å utarbeide en bred avtale med sikte på å godta en heving av gjeldstaket mot at underskuddet på statsbudsjettet reduseres.

Optimisme

Hundretusener av ansatte er permittert som følge av at de folkevalgte ikke ble enige om et nytt provisorisk budsjett innen 1. oktober. Republikanerne, som har flertall i Representantenes hus, setter en utsettelse av helsereformen som betingelse for et budsjett, mens demokratene nekter å sette reformen til side.

Boehner, som er president i Representantens hus, understreket torsdag at han ikke vil tillate at USA ikke klarer å oppfyller sine gjeldsforpliktelser, opplyser anonyme republikanere til avisen Washington Post. En talsmann for Boehner vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene, og gjentar at «USA ikke kommer til å misligholde sin gjeld».

Toppdemokraten Charles Schumer i Senatet er likevel svært optimistisk:

– Dette kan være begynnelsen på et betydelig gjennombrudd, sier han.

Samtaler om samtaler

Samtidig har lederen for budsjettkomiteen i Representantens hus, Paul D. Ryan, satt i gang samtaler mellom høytstående republikanere i kammeret om et bredt forlik for å redusere gjelden, skriver The New York Times. Riktignok dreier det seg ifølge avisens kilder om «samtaler om samtaler» – ikke virkelige forhandlinger.

Målet er likevel at disse sonderingene skal resultere i et forslag som Boehner kan bruke til å overtale nok republikanere til både å gjenåpne statlige virksomheter og å heve gjeldstaket innen fristen om to uker.

Enkelte folkevalgte har samtidig uttrykt vilje til å samarbeide på tvers av partilinjene for å løse krisen, melder The New York Times. Rundt 20 republikanere og demokrater signerte torsdag et forslag om å gjenåpne statlige virksomheter, finansiere dem i seks måneder og gruslegge en lov som skattlegger medisinsk utstyr.

«Farse»

President Barack Obama mener hele striden har en rimelig enkel løsning: John Boehner må tillate en avstemning om budsjettforslaget. Obama mener det er nok republikanere i Representantenes hus som er villige til å stemme ja til forslaget, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Grunnen til at John Boehner ikke engang vil la budsjettet få et ja eller nei, er at han ikke vil gjøre ekstremistene i sitt eget parti sinte, sa Obama torsdag og ba rivalen om å gjøre slutt på det han kaller en farse.

Det hvite hus kunngjorde natt til fredag norsk tid at presidenten avlyser en planlagt reise til Asia i helgen for å håndtere budsjettkrisen. Arbeidet i Kongressen ble dramatisk avbrutt torsdag ettermiddag da kongressbygningene ble stengt i omkring en time på grunn av en biljakt og skuddsalver i området. Jakten endte med at en kvinnelig mistenkt ble skutt og drept. (NTB)