Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, på besøk ved Klagemuren i Jerusalem etter at hans parti, Likudpartiet, vant Israels valg. FOTO: THOMAS COEX/NTB SCANPIX

– Han kan bli Israels Milosevic

Han nekter å inngå kompromisser, men kan komme til å tape alt og drive sitt land mot ødeleggelse. Benjamin Netanyahu kan bli Israels Slobodan Milosevic, mener historieprofessor.

 

TEL AVIV (Dagsavisen) Ennå forsøker israelerne å forklare valgsjokket i forrige uke da Netanyahu, tross opinionsmålingene, overrasket en hel verden og vant valget.

I går begynte formelt arbeidet med å danne en ny koalisjonsregjering. President Reuven Rivlin innkalte alle partier til konsultasjoner. Men dette er trolig kun en formalitet: Netanyahu er mannen som vil lede Israels 21. regjeringskoalisjon.

Netanyahu har ledet Israel i til sammen ni år nå, og hver gang han har etablert en ny regjering, er den blitt beskrevet som «den mest ekstreme i Israels historie». Også denne gangen ser han ut til å ville overgå seg selv og danne selv en enda mer ekstrem koalisjon.

Bekymret

Dette vekker bekymring, sier en av Israels ledende historikere.

– Netanyahu utfordrer jo nå hele verden, og hvis han tror at han kan gå imot et samlet verdenssamfunn, tar han feil, sier professor Moshe Maoz, ekspert på Midtøstens historie ved det Hebraiske Universitetet i Jerusalem.

– Dette begynner å minne om Milosevic i Jugoslavia. Også han nektet å inngå kompromisser. Så endte han i stedet opp med å tape alt og ødelegge sitt land, sier historieprofessoren til Dagsavisen.

Krigene i det som i dag er eks-Jugoslavia, begynte i 2001 og endte med en oppdeling av landet. Milosevics kompromissløse politikk kom ikke til å tjene serbernes interesser, og i stedet ble det nasjonalisten som undergravde nasjonen.

– Ja, slik kan det bli her også, advarer professor Maoz.

– Hvis Netanyahu fortsetter å være så sta, vil FNs sikkerhetsråd kunne komme til å innføre sanksjoner mot Israel. Dette vil undergrave Israel på en helt forferdelig måte, sier han.

– Angriper demokratiet

Professor Maoz er imidlertid vel så bekymret for det han anser som Netanyahus angrep mot demokratiet i Israel. Han frykter at Netanyahu vil bruke de neste årene til å befeste nasjonalistenes grep om makten og svekke viktige statsinstitusjoner, som Høyesterett.

I dette valget tok Netanyahu sitt Likud-parti til den rasistiske høyresiden. Under sine tidligere regjeringskoalisjoner allierte han seg gjerne med andre ekstreme partier, nå har hans eget parti gått til den ekstreme ytterkanten. På selve valgdagen offentliggjorde Netanyahu en video på sosiale medier der han agiterte mot Israels arabiske minoritet på en måte ingen israelsk statsminister noensinne har gjort før ham.

– Araberne strømmer til valgurnene, sa Netanyahu.

– Dere må stemme for å redde vårt land, sa han i et forsøk på å vinne velgere fra den radikale høyresiden.

Og det var trolig disse som da lot seg mobilisere og som til slutt ga Netanyahu valgseieren.

Så Netanyahu reddet sin makt, men slapp løs de mest destruktive, rasistiske kreftene i sitt land. Plutselig var, ifølge statsministeren, 20 prosent av landets velgere mistenkeliggjort. Kun fordi de var arabere. Netanyahus kritikere spør i dag hva han hadde sagt hvis for eksempel en fransk statsminister hadde sagt «løp til urnene, jødene stemmer i flokk».

Kunstner banket opp

I sine år ved makten har Netanyahu ofte nørt under frykten og mistenksomheten i samfunnet til den grad at den politiske virkeligheten er blitt langt mer voldelig. I helgen fikk man seg nok en smakebit, da en av Israels ledende kunstnere, en mann fra venstresiden, ble banket opp av en høyreekstremist.

Yehonatan Geffen, som tilhører Israels gamle bohem og har skrevet en rekke bøker, er ikke nådig i sin kritikk av dem som stemte på Netanyahus Likud-parti. På scenen, under en konsert i Tel Aviv i helgen, sa Geffen:

– Til alle dere som stemte på Bibi: Ikke gråt når deres barn dør i den neste dumme krigen. Dere valgte en leder som kun har lovet oss død.»

Bibi er Netanyahus kallenavn.

Dette var kritikk som en høyreekstremist ikke tålte. Han reiste til Geffens hjem, ringte på hans dør og banket ham opp mens han skrek og kalte ham en «venstreorientert forræder».

Hvem blir statsråder?

Frykten blant Israels liberale vokser. Spørsmålet mange nå stiller seg, er hvem Netanyahu vil utnevne til tunge poster som landets nye undervisningsminister og justisminister. Frykten er at Netanyahu vil forsøke å undergrave landets demokratiske verdier ytterligere, der for eksempel menneskerettighetsarbeidet vil bli ansett som forrædersk.

Under valgkampanjen sa Netanyahu at noen «palestinsk stat aldri vil bli opprettet» så lenge han er ved makten. Hans argument var ikke religiøst basert, men heller knyttet til hans forståelse av Midtøstens virkelighet: Hvis en palestinsk stat blir opprettet, frykter Netanyahu atDen islamske staten raskt vil overta området.

Etter valget modererte han sitt utsagn, men nå sier USAs president, Barack Obama, at han ikke stoler på Netanyahus forpliktelse til en tostatsløsning. Og kanskje ikke lenger vil beskytte Israel i FNs sikkerhetsråd. Og da kan man allerede være i gang:

– Netanyahu, mannen som skulle beskytte Israel, er blitt en fare for Israel, sier professor Maoz.