Verden

Han får til i India det Trump og USA ikke makter

India har lansert verdens største helseprogram. «Modicare» skal dekke 500 millioner fattige indere.

Av NTB og Espen H. Rusdal

Programmet skal gi en helseforsikring på 500.000 rupee, snaue 6.900 dollar, til alle fattige familier som trenger behandling for alvorlige sykdommer.

Forventet kostnad for den sentrale myndigheten og de 29 delstatene er rundt 1,6 milliarder dollar i året. Finansieringen av programmet vil økes gradvis i takt med behovet, skriver NTB.

Les også: Trump lover alle helseforsikring

Statsminister

Programmet er oppkalt etter statsminister Narendra Modi. Modi delte søndag ut helsekort under lanseringen i Ranchi, hovedstaden i den østlige delstaten Jharkhand. Han kalte lanseringen en historisk dag for India.

– Det er et stort steg mot å sikre et godt og tilgjengelig helsevesen for de fattige i India. Over 100 millioner familier vil kunne dra nytte av det, sa han.

Dermed er Inida på god vei til å innføre universelle helseordninger, noe Donald Trump og USA ikke har maktet, etter flere forsøk.

Planen lener seg på partnerskap med private sykehus og vil samtidg inkludere tradisjonelle indisk idder som holistsik helsepleie og yoga, skriver Washington Post.

– Det er et veldig indisk porgram, sier lege Vinod K. Paul som er involvert fra myndighetens side.

Les også: Nå vil venstrevridde Mexico bli venner med Donald Trump og USA

Overbelastet

Indias overbelastede helsevesen har blitt rammet av mangel av sykehus og leger. Mange indere er blitt nødt til å ty til private helsetjenester, men en privat legekonsultasjon kan koste 15 dollar, en pris som er altfor høy for millioner av indere som lever på under 2 dollar per dag.

Eksperter med forsiktig ros

Over 60 prosent av den gjennomsnittlige indiske familiens utgifter går til medisin og helse, ifølge indiske myndigheter.

Eksperter har roset Modicare, men har påpekt at statsministeren bør utvide primærhelsetjenesten og ikke bare sekundær- og tertiærhelsetjenestene for alvorlige eller langvarige behandlinger.

– Modicare utvider ikke primærhelsetjeneste, som vi mener er det svakeste punktet i helsetjenestene i India, skriver Rajiv Lall og Vivek Deheija i tenketanken IDFC Institute i en kronikk.

Les også: Trump har utløst ny metoo-storm: #WhyIDidntReport. «Hei, Donald Trump. Nå må du for faen lytte!»

Mer fra Dagsavisen