Verden

– Han er Frankrikes Obama

Franske velgere vil ikke gå i «Hillary-fellen», tror valgmedarbeider for Obama.

Bilde 1 av 3

PARIS (Dagsavisen): – En samtale med folk er 8-10 ganger mer overbevisende enn kommunikasjon på nettet. Personlig kontakt med folk er fire-fem ganger mer effektivt enn løpesedler.

Amerikanske Lex Poulson, tidligere valgmedarbeider for Obama, ser utover tilhengerne til presidentkandidat Emmanuel Macron (39) på den trendy kafeen i Paris’ 18. arrondissement. Denne dagen skal Macron-tilhengerne banke på dører i fem sosialt utsatte deler av bydelen.

Les også: Marine Le Pen kan tape i første runde

Tett i tet

Den uavhengige sentrumskandidaten Macron, som kan bli Frankrikes yngste president, har sikret seg en liten ledelse på meningsmålingene de siste dagene.

Her har han lenge ligget i duell med lederen for høyrepopulistiske Nasjonal Front, Marine Le Pen.

Men nå drar det seg til i innspurten. Få prosentpoeng skiller de fire kandidatene som kjemper om å komme videre fra valgets første runde søndag, til andre og avgjørende runde 7. mai.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Unngå Hillarys tabbe

Dagsavisen er flue på veggen når valgmedarbeider Poulson, som var med på å organisere Obamas presidentkampanje i 2008, underviser Macrons tilhengere i hvordan de skal sikre seg flest velgere – og unngå å havne i Hillary-fellen.

Etter Trump og Brexit frykter mange franskmenn at meningsmålingene ikke fanger opp Le Pens støttespillere. Og at Macron blir sett på som elitens mann, som tidligere bankmann for Rothschild.

Og en stor andel av Macrons velgere er ennå ikke overbevist. Det er dagens mål: overbevise de usikre.

Les også: - Det er klasseforakt. Det får meg til å spy.

– Ansikt til ansikt

– Bare det å skrive en hilsen på postkortene som dere legger igjen når folk ikke er hjemme, og undertegne med deres eget navn, øker sjansene for at folk foretar seg noe i etterkant, sier Poulson.

En av Macron-tilhengerne minner om at president François Hollande vant med en forskjell på bare 400.000 stemmer mot Nicolas Sarkozy under presidentvalget 2012.

Det viktigste er å komme med konkrete politiske forslag til folk, sier Poulson.

– Få i gang en personlig refleksjon hos folk om de temaene dere snakker om. Få det ned på et følelsesmessig nivå! sier han.

– Når du snakker om utdanningspolitikk, nevn for eksempel tanta di, hvis hun er lærer, sier Poulson, og legger til:

– Valgkamp er både logos og pathos, som Aristoteles sa.

Så er det tall. Politikk må tallfestes hvis velgerne skal lytte.

– Når dere snakker om sikkerhetspolitikk, hvor mange flere politifolk vil Macron ha?

– 10.000, kommer det fra salen.

– Husk å avslutte samtalen med velgerne på en positiv måte. Husk: Det er ikke det du sier til folk de vil huske, men hvordan du fikk dem til å føle seg.

Les også: – «Elitens mann» kan vinne

– Står for forandring

Poulson er til daglig ekspert på valgdeltakelse og demokrati ved eliteskolen Sciences Po i Paris. Den tidligere representanten for det demokratiske partiet i USA har flyttet til Frankrike.

Poulson mener franske Macron ligner langt mer på Barack Obama enn Hillary Clinton, som tapte demokratenes valgkamp mot Donald Trump.

– Hun klarte ikke å svare på ønsket om forandring og frustrasjon over ulikhet i den amerikanske befolkningen. Macron står for forandring på en helt annen måte enn Clinton, som ble sett på som en del av systemet, sier Poulson.

Han mener Macron ikke vil gå i Clinton-fellen. I likhet med Clinton beskyldes Macron for å være for langt fra arbeiderklassen og for tett på finanseliten.

Flertallet av fransk arbeiderklasse sier at de vil stemmer på Le Pen.

– Franskmenn smartere

Men valgekspert Poulson mener franskmenn er bedre rustet til å møte bølgen av høyrepopulisme enn amerikanerne.

– Franskmenn har høyere utdanning og er mer politisk moderate enn amerikanere. I USA er dessuten mange analfabeter. Emmanuel Macron er sønn av en doktor. Det franske meritokratiet (ideen om at så lenge man arbeider hardt, vil man nå målet sitt, journ.anm.) vil seire mot populismen, sier Poulson.

– Det er ikke den samme individualismen i Frankrike som i USA. En politiker som er ærlig og intelligent kan faktisk vinne valget, sier han.

– Hva med Le Pen?

– Le Pen har en ulempe som Trump ikke hadde: hun har vært lenge i fransk politikk. Trump var en nykommer. Le Pen er en trussel, men Macron vinner fram på målingene. Vi har ikke panikk, sier han.

Les også: Fransk valg-thriller: Historisk kappløp én uke før valget

Mer fra Dagsavisen