EUs nye president er polsk og heter Donald Tusk. Det besluttet EUs toppledere lørdag. FOTO: YVES HERMAN/REUTERS/NTB SCANPIX

Han blir ny EU-president

EU: Herman Van Rompuy avslørte på Twitter hvem som blir hans etterfølger som EU-president.

EU bestemte på sitt toppmøte lørdag at Polens statsminister Donald Tusk blir ny EU-president.

– Dette er et viktig øyeblikk for landet mitt, sier polske Donald Tusk om jobben som ny EU-president.

Den polske statsministeren avløser belgiske Van Rompuy som EU-president 1. desember, og det var Van Rompuy som bekreftet enigheten mellom de 28 stats- og regjeringssjefene på toppmøtet i Brussel lørdag kveld.

En av Tusks viktigste oppgaver blir å bygge kompromisser i et ofte sprikende EU, og Van Rompuy understreker at han har alle landene i ryggen.

– Tusk er en av veteranene, sier han om avløseren sin.

Polakken er blitt kritisert for manglende engelskkunnskaper og snakket på polsk med pressen etter utnevnelsen.

– Men jeg lover at den første pressekonferansen i desember skal være på engelsk, jeg skal være hundre prosent klar, sa han.

Tautrekking

Tautrekkingen om den nye presidenten har pågått i flere måneder, og Danmarks sosialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt ble helt til det siste nevnt blant kandidatene.

Selv har hun hele tiden sagt hun ikke er kandidat og gratulerte lørdag Tusk med jobben.

Eurokrisen har vært nærmest totalt dominerende på EUs dagsorden i mange år. Når Tusk nå overtar, vil han måtte jobbe videre med å skape større økonomisk vekst i EU for å få slutt på gjeldsvekst og budsjettunderskudd.

I tillegg har EU fått hendene fulle med å håndtere det stadig mer spente forholdet til Russland. EU har i flere runder vedtatt sanksjoner mot Russland på grunn av landets fremferd i Ukraina.

Russland

Tusk har markert seg som en av EUs skarpeste kritikere av Russlands politikk, og valget av ham sender dermed også et klart signal til Russlands president Vladimir Putin.

I lys av konflikten med Russland har Tusk også tatt til orde for at EU i langt større grad må samarbeide bedre for å gjøre seg mindre avhengig av russisk energi.

Donald Tusk blir nå også ett av EUs viktigste ansikter utad, sammen med EU-kommisjonens nye president Jean-Claude Juncker og EU-parlamentets president Martin Schultz. (NTB)

 

Mogherini forbereder krevende EU-jobb

EUs ledere vil ha italienske Federica Mogherini som ny utenrikssjef. Den unge utenriksministeren forbereder seg på en krevende jobb.

Anne Marte Vestbakke

– Jeg vet utfordringene er store i disse krisetider, sa Mogherini da EUs stats- og regjeringssjefer hadde bekreftet kandidaturet hennes lørdag kveld.

– Det er krise på europeisk jord, i Ukraina, sa Mogherini om oppgavene som venter som EUs ansikt utad.

Hun sier hun vil jobbe for inkludering og kompromisser, men understreker også at hun skal vise handlekraft.

Mogherini blir en del av den nye EU-kommisjonen og må sammen med resten av Kommisjonen godkjennes av EU-parlamentet. Om hun får de folkevalgtes tilslutning, etterfølger hun britiske Catherine Ashton i jobben i løpet av høsten.

Skepsis

Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år. Hennes lave alder og korte fartstid i regjeringen ble av mange brukt mot hennes kandidatur tidligere i prosessen.

Mange var også skeptiske til Mogherini fordi hun angivelig har vært for lite kritisk mot Russland, som EU nå er i en bitter handelskonflikt med på grunn av krisen i Ukraina. I samme forbindelse har også Italias avhengighet av russisk energi blitt brukt som et argument mot henne.

Vanskelig jobb

I tillegg til den akutte krisen i forholdet til Russland får Mogherini også en rekke andre vanskelige utenrikssaker på sitt bord.

Forhandlingene om Irans atomprogram, Den islamske statens fremganger i Irak og Syria og problemene i flere av EUs naboland etter den arabiske våren er noen av utfordringene som venter for Unionens nye «utenriksminister». (NTB)