Han blir Donald Trumps nye stabssjef, enn så lenge

President Donald Trump ansetter Mick Mulvaney som fungerende stabssjef i Det hvite hus. Han erstatter John Kelly på nyåret.

 

Dobald Trump har slitt med å finne seg en ny stabssjef. Hans nåværende, John Kelly går av ved nyttår.

Mulvaney kommer fra stillingen som budsjettsjef ved Office of Management and Budget (OMB). Han har de siste dagene blitt trukket fram som en het kandidat til stillingen som stabssjef i flere amerikanske medier.

– Mick har gjort en fantastisk jobb i administrasjonen. Jeg ser fram til å jobbe med ham i hans nye jobb, hvor vi vil «MAKE AMERICA GREAT AGAIN», skriver Trump på Twitter og bekrefter at Mulvaney tar over som fungerende stabssjef.

Men han er enn så lenge midlertidig stabssjef, og ikke en permanent løsning.

Noen av problemene med jobben er ifølge Politico Jared Kushner og Ivanka Trump.

Det er en kjent sak at John Kelly ofte er i konflikter med Donald Trumps datter og svigersønn.

Men det er altså Jared Kushner og Ivanka Trump som sitter med nøkkelen. Den som får jobben må komme overens med begge to og samtidig være en politisk alliert av paret.

At paret har makt, har også John Kelly insett. Men paret er ikke veldig populære i Det hvite hus.

Ivanka Trump og Jared Kushner rapporterte formelt til John Kelly, men unngik dette ofte og gikk heller rett til far og svigerfar.

– De trenger ikke følge reglene. De skulle aldri blitt ansatt i Det hvite hus, sa Kelly så.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan bli permanent

Presidenten skriver videre i meldingen at han takker Kelly for jobben han har gjort.

– Dette er en stor ære. Jeg ser fram til å jobbe med presidenten og hele hans team. Det kommer til å bli et bra 2019, skriver Mulvaney på Twitter.

Selv om Mulvaney er midlertidig satt inn som stabssjef, kan han ifølge kilder i Det hvite hus bli den permanente løsningen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: Trumps stabssjef om Jared Kushner og Ivanka Trump: – De leker politikere

Flere kandidater

Det var tidligere i desember at Kelly annonserte at han ønsket å fratre fra sin stilling som stabssjef. Kelly fikk jobben i juli 2017 etter at Reince Priebus ble sparket. Kelly var på det tidspunktet minister for innenlands sikkerhet.

Flere navn har blitt trukket fram som mulige kandidater til stillingen, blant annet nevnte Mulvaney, Trumps svigersønn Jared Kushner og den republikanske kongressmedlemmet fra North Carolina Mark Meadows.

36 år gamle Nick Ayres, som er visepresident Mike Pences stabssjef, ble tidlig trukket fram som en favoritt, og det ble sett på som et tilbakeslag for Trump da Ayres sa han ikke var aktuell.

Mulvaney blir Trumps tredje stabssjef siden han ble tatt til ed januar 2017. (NTB)

Les også: Lyver til FBI: – Donald Trump er ikke ærlig om Russland-granskningen