– Hallo, Amerika! Jeg er Amy Klobuchar, og jeg vil slå Donald Trump!

Amy Klobuchar fikk det dyttet hun trengte i New Hampshire. Hun danket ut både Joe Biden og Elizabeth Warren.

– Hallo, Amerika! Jeg er Amy Klobuchar, og jeg vil slå Donald Trump!

Dette var Amy Klobuchars hilsen til velgerne etter at det ble klart at hun kapret tredjeplassen i presidentkandidatvalget blant Demokratene i New Hampshire natt til onsdag norsk tid.

Dermed fikk Amy Klobuchar akkurat den boosten hun på forhånd lå an til å kunne få i delstaten. Hun lå an til rundt 20 prosent, bak Pete Buttigieg på litt over 24 prosent og Bernie Sanders på 26 prosent av stemmene, før alle resulater var klare. 

Den overbevisende prestasjonen for Amy Klobuchar i New Hampshire kan omforme racet mellom Demokratene. 

New Hampshire var den andre delstaten som holder nominasjonsvalg etter Iowa.

Hva nå videre? Hør vår podkast om Demokratenes presidentkandidatvalg her:

Mange om beinet

Det var kanskje særlig den forrige debatten mellom Demokratenes kandidater, der Klobuchar gjorde en god opptreden, som ga henne et oppsving. Hun har dessuten besøkt New Hampshire 23 ganger siden hun kom inn i racet for et år siden, skriver Reuters.

– Dette minner om at TV-debatter faktisk kan bety noe, sier Are Tågvold Flaten, redaktør av amerikanskpolitikk.no, i en podkast for amerikanskpolitikk.no og Dagsavisen.

Siden venstrekandidaten Bernie Sanders som ventet gjorde det best i New Hampshire, knyttes det nå spenning til hvem av de såkalt «moderate» i kampen som fester grepet. Blant de moderate kandidatene kjemper Joe Biden, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar om velgernes gunst. Klobuchar markerer seg blant disse, særlig dersom Joe Biden ikke tar seg opp betraktelig.

Les også: – Får han ikke en eller to seiere i løpet av de tre neste valgene, går luften ut av ballongen 

Bedre enn Biden?

Selv om Klobuchar fortsatt absolutt er en outsider, antas hun å kunne gjøre det sterkt dersom andre moderate kandidater gjør det svakt i de første rundene. Særlig knyttes det spenning til om Joe Biden sakker akterut. Hans kampanje er for øyeblikket på «life support», mener flere kommentatorer. Han har gjort det dårligere enn ventet, og har lite penger. Han setter sin lit særlig til South Carolina, som holder den fjerde runden, etter Nevada, som holdes i neste uke. Årsaken er at Biden gjør det sterkt blant minoritetsvelgere, og South Carolina har mange svarte velgere.

Her ventes Amy Klobuchar å gjøre det svakere, fordi hun ikke står sterkt blant minoritetsvelgere. Det er derfor fortsatt stor tvil om hvor langt hun kan komme.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ideell alder

Spørsmålet er dessuten hvor stor sjanse Klobuchar egentlig har nasjonalt. På nasjonale målinger har hun kun en sjetteplass med fattige 4.4 prosent av oppslutningen, ifølge RealClearPolitics.

Klobuchar antas å gjøre det relativt sterkt i en del vippestater, og i Midtvesten. Noen av hennes kjernesaker er å redusere kostnadene på medisiner, å bedre infrastrukturen og gi mer penger til behandling av psykisk sykdom og rusmisbruk.

59 år gamle Amy Klobuchar er en av få kandidater som er i «ideell» presidentalder. Av de andre som ligger best an blant Demokratene er tre i 70-årene (Biden, Sanders og Warren), mens Pete Buttigieg bare er 38.

The New York Times har gitt sin støtte til Klobuchar og Elizabeth Warren, noe som anses som et viktig dytt i ryggen for Klobuchar.

Les også: Dette er de demokratiske kandidatene