Verden

Gunhild Stordalen: Dette blir en ekstremt viktig pris

EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen har lenge samarbeidet med FN og årets fredsprisvinner. Hun tror tildelingen blir viktig for arbeidet framover.

Bilde 1 av 3

– Fantastisk at Verdens matvareprogram (WFP) får Nobelprisen! Dette kommer til å bli en ekstremt viktig tildeling, er Stordalens første reaksjon til NTB.

Hun sier hun er stolt av å samarbeide med WFP, som hun nå jobber med fram mot FNs internasjonale mattoppmøte neste høst. Målet er å fremme en sunnere og mer bærekraftig matindustri for å sikre mat til hele jordas befolkning nå og i framtiden.

Oslo  20190117.
Gunhild Stordalen presenterer den nye EAT-rapporten hos Bama i Oslo.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Foto: Terje Pedersen / NTB

– At Nobelkomiteen anerkjenner underernæring og sult som en trussel mot fred og stabilitet i verden, vil bidra til økt oppslutning rundt WFPs arbeid, og innsatsen mot de underliggende driverne – som er klimaendringer og konflikt. Prisen er en inspirasjon for oss alle som jobber med mat. Nå er tiden inne for internasjonalt samarbeid for nye grep og nye løsninger, sier Stordalen.

Dagsavisen har tidligere intervjuet lederen for Verdens matvareprogram: – Folk blir med i ekstremistgrupper for å få penger til mat (Dagsavisen+)

Prio-direktør: Viktig å vise at noe lykkes

Prios direktør Henrik Urdal er fornøyd med en fredspris til et multilateralt prosjekt som fungerer, som han tror til og med Donald Trump vil like.

Fredsforskningsinstituttets direktør tippet faktisk Nobels fredspris til Verdens matvareprogram (WFP) for to år siden.

Men i år trodde han på journalistpris: Bookmakerne spår fredspris til Verdens helseorganisasjon, men ekspert sier dem i mot

– Det er selvsagt en viktig pris ennå, ikke minst på grunn av flyktningsituasjonen verden er i nå på grunn av koronakrisen. Dette er en pris som understreker viktigheten av multilateralt samarbeid i en tid der FN-organisasjoner og mellomstatlig samarbeid er under press og utsatt for kritikk. Da er det viktig å sette søkelys på at noe faktisk lykkes, sier Urdal.

Han legger til at dette er en pris han tror til og med USAs fredsprisnominerte president Donald Trump kommer til å glede seg over.

– WFP-sjef David Beasley er tidligere republikansk guvernør i South Carolina og for øvrig en av de første som støttet Trump. Derfor regner vi med at Trump vil synes at dette er strålende. Det er godt mulig det er det nærmeste han noen gang kommer en fredspris, sier Urdal.

Røde Kors: Dette er en viktig pris

Generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors mener tildelingen av Nobels fredspris til Verdens matvareprogram er viktig.

– Røde Kors gratulerer Verdens Matvareprogram (WFP) med Nobels fredspris 2020. Dette er en viktig pris, også fordi sult brukes som våpen i flere konflikter rundt i verden. Derfor er kampen mot sult også fredsarbeid, sier Apeland i en uttalelse.

Han beskriver prisen som en anerkjennelse til alle de menneskene som står i frontlinjen og deler ut mat i noen av de verste konfliktene i verden.

– Dessverre ser vi at sult blir brukt som våpen i konflikt. Konfliktene i Syria, Jemen og Sør-Sudan er eksempler på dette. Derfor er kampen mot sult også fredsarbeid, sier Apeland.

Les også: Nobels fredspris går til Verdens matvareprogram

Velfortjent anerkjennelse

Tidligere mangeårige KrF-politiker og nå generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten, er glad for at årets fredspris går til Verdens matvareprogram (WFP).

– WFP står i frontlinjen i kampen mot sult på vegne av oss alle. Det er en velfortjent anerkjennelse og en sterk støtte til internasjonalt samarbeid på en tid da dette er under press, sier Høybråten i en uttalelse.

Han sier videre at Kirkens Nødhjelp har et stadig sterkere samarbeid med Verdens matvareprogram om matsikkerhet og bærekraftig jordbruksutvikling i land der hvor de jobber.

– David Beasley er en sterk og karismatisk talsmann for verdens fattige i en tid da sultnøden dessverre er økende på grunn av pandemien, sier Høybråten.

Ukontroversiell pris

Årets fredspris er ukontroversiell, mener svenske Peter Wallensteen, professor i freds- og konfliktforskning ved universitetet i Uppsala.

– Overraskende, men ukontroversielt, er hans kommentar til nyheten om at Verdens matvareprogram (WFP) er tildelt årets fredspris.

Wallensteen forventet at årets pris ville gå til noen som arbeider for internasjonalt samarbeid.

– Det trengs i disse tider, der USA har trukket seg fra Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon (WHO). Jeg tror at prisen vil bli et løft for FNs matvareprogram og hele spørsmålet om å avskaffe sult, sier han.

Statsministeren gratulerer

Statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen etter tildelingen av Nobels fredspris til Verdens matvareprogram (WFP). Hun gratulerte WFP på vegne av regjeringen.

– Vi fikk et stort tilbakeslag med pandemien, sier Solberg om kampen mot sult.

Statsministeren mener verdens land ikke har vært flinke til å se følgene av smitteverntiltakene de fleste land i verden har innført, for å stoppe spredningen av koronapandemien.

– Særlig land som ikke har en egen havn, opplever at de ikke får importert gjødsel, matvarer eller såkorn. Får du ikke inn såkorn, får du også utfordringer med neste innhøsting. Vi kommer til å få større utfordringer neste år, sier Solberg.

– Sørge for åpne kanaler

Hun peker også på problemet med sjøfolk som ikke får avløsing, som fører til at færre skip trafikkerer verdens hav med matvarer om bord.

– Det dreier seg om at hvert enkelt land ser at deres tiltak kan ha konsekvenser for andre land. Det dreier seg om å sørge for at man har åpne kanaler mot landene som ikke har havner, og at maritim handel må fungere, sier Solberg, som også tok opp problematikken i sin tale til FNs hovedforsamling.

Statsministeren peker på at antallet som var rammet av sult, var på vei nedover før koronapandemien.

– Det var fordi WFP, blant annet, har drevet med noen langsiktige prosjekter, men også fordi vi har klart å få til mer normalt jordbruk, mer gjødsel, mer dyrking, slik at vi var i ferd med til å komme mye bedre ut av dette. Så fikk vi et stort tilbakeslag med pandemien, sier Solberg.

Mer fra Dagsavisen