Guide til valget i Storbritannia: Slik fungerer det og dette står det om

Hvordan avgjøres valget i Storbritannia, og hva kan bli konsekvensene?

LONDON (Dagsavisen): Her er en kort guide til parlamentsvalget i Storbritannia torsdag 12. desember:

Hvorfor er det valg nå?

Underhuset i parlamentet stemte i oktober med et klart flertall for nyvalg. Regjeringen hadde forsøkt dette flere ganger, men blitt nedstemt, fordi opposisjonen ville sikre at brexit ble utsatt først, slik at man ikke risikerte at landet krasjet ut uten en avtale 31. oktober. Da EU gikk med på å utsette brexit til 31. januar, slik flertallet i parlamentet ønsket, gikk opposisjonen med på valg 12. desember.

Hvem er på valg?

Det skal velges representanter til Underhuset (House of Commons) i parlamentet. Parlamentet består også av Overhuset (House of Lords), men dette er aldri på valg. Underhuset har 650 plasser, en for hver valgkrets. Både England (533 plasser), Skottland (59 plasser), Wales (40 plasser) og Nord-Irland (18 plasser) er representert.

Les også: Kan taktisk stemmegivning endre alt i siste liten? Det håper filmstjernen Hugh Grant

Hvordan velges disse?

Det britiske valgsystemet består av enkeltmannskretser, på engelsk kalt «First Past The Post». Det betyr at bare kandidaten med flest stemmer i en krets blir representert fra den kretsen i Underhuset.

Hvordan fungerer systemet?

Det hjelper ikke å få en sterk andreplass i en krets i dette systemet, siden kun det største partiet blir representert. Dermed legges mye av innsatsen i valgkampen inn i såkalte marginale kretser der to eller flere partier er ganske jevnstore. Systemet kan bety at antall seter til et parti som regel ikke er direkte proporsjonalt med antall stemmer på nasjonalt nivå. Det betyr også at små partier ikke blir representert i det hele tatt i Underhuset, dersom de ikke blir størst i noen kretser. Det gjaldt for eksempel partiet UKIP ved forrige valg.

Hvilke partier stiller?

De fire største er disse (antall plasser ved sist valg i parentes):

* De konservative (318)

* Labour (262)

* Det skotske nasjonalistpartiet (35)

* Liberaldemokratene (12).

* Andre: DUP, Sinn Féin, Plaid Cymru, De grønne, Change UK, Brexitpartiet, uavhengige kandidater, pluss andre mindre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvilke konsekvenser kan valget få?

Det kan bli avgjørende for brexit. De konservative og statsminister Boris Johnson har lovet å gjennomføre utmeldingen av EU 31. januar, med en overgangsperiode ut 2020. Innen den tid skal en avtale om de fremtidige handelsrelasjoner forhandles fram.

Labour har lovet å forhandle fram en mykere brexitavtale med EU som skal legges fram for folkeavstemning innen seks måneder, med et alternativ å bli i EU. Også Liberaldemokratene og SNP støtter en ny folkeavstemning.

Hvordan vinner man valget?

For å få flertall må et parti ha over halvparten av stemmene, som i teorien er 326 plasser. Men det reelle tallet er lavere, fordi det nordirske partiet Sinn Féin ikke tar opp sine plasser. Ved forrige valg fikk partiet sju plasser, dermed ble det reelle tallet som måtte til for å få flertall, 322.

Hva om ingen får rent flertall?

Da er det et såkalt «hung parliament». Det skjer sjelden, men skjedde blant annet i 2017. Da måtte De konservative få støtte av det nordirske partiet DUP for å danne regjering. I 2010 skjedde det også, da ble det koalisjonsregjering mellom De konservative og Liberaldemokratene.

Hva ligger det an til i dette valget?

De konservative leder på alle målinger foran Labour, gjennomsnittlig med ti prosentpoeng, men ulike målinger har vist større og mindre gap. Spørsmålet er hva som blir resultatet i de marginale kretsene, og hvordan dette slår ut.

Det står mellom enten rent flertall til De konservative, eller et «hung parliament». I det siste tilfellet kan De konservative få problemer med å få støttespillere. Labour kan da prøve å danne en mindretallsregjering med støtte fra andre opposisjonspartier som også ønsker en ny folkeavstemning om EU.

Når vet vi resultatet?

Valglokalene stenger kl. 22 britisk tid, altså kl. 23 norsk tid, torsdag kveld. Da kommer en valgdagsmåling, mens resultatene kommer utover kvelden og natten.

Les også kommentar: Flertallet for brexit har dødd ut. Hvordan kan valget torsdag likevel gi det endelige dyttet ut av EU?