Verden

Gruvearbeidere reddet ut i Peru

Ni gruvearbeidere fikk onsdag igjen se dagslyset etter å ha sittet innesperret flere hundre meter under bakken i Peru i en uke.

ICA: – Alle er i god behold, men de er selvsagt dehydrerte og svimle, sa president Ollanta Humala etter onsdagens redningsaksjon.

Gruvearbeiderne har vært fanget i en delvis sammenrast gruvegang i gull- og kobbergruva Cabeza de Negro i den sørlige delen av Peru siden torsdag i forrige uke.

Ut i dagslys

Mennene begynte onsdag morgen lokal til å komme ut av gruva én etter én, med tepper rundt seg og solbriller på for å beskytte øynene mot det skarpe dagslyset.

En av arbeiderne hadde problemer med å gå og hadde på seg en surstoffmaske, forteller en reporter fra nyhetsbyrået AFP som var på stedet.

Gruvearbeidernes slektninger ventet ved utgangen av gruva for å ta imot sine kjære etter hvert som de kom ut. Også president Humala var til stede.

Gruvearbeideren Jesus Japatinta forteller at det var overveldende å kunne gå ut.

– Jeg gråt gledestårer, sa han.

Forsiktig fram

Redningsmannskapene har gått forsiktig fram i prosessen med å få arbeiderne ut på grunn av fare for at det skulle gå nye ras.

De ni mennene, i alderen 22 til 59, var innesperret om lag 250 meter under bakken. De har fått forsyninger med vann, suppe og oksygen gjennom en slange. Men etter hvert som dagene gikk, begynte enkelte av dem å få helseplager, blant annet mageproblemer.

I august 2012 ble 33 gruvearbeidere sperret inne som følge av et ras rundt 650 meter under bakken i San José-gruva nord i Chile. Etter 69 dager ble alle hentet ut i en omfattende redningsaksjon, som folk rundt om i hele verden fulgte med på. (NTB-AFP-Reuters)

Mer fra Dagsavisen