Verden

Grønt lys for felles banktilsyn

EUROSONEN: EU-landenes finansministre er enige om å opprette et felles banktilsyn for eurosonen.

Ministrene har dermed godkjent det juridiske grunnlaget for opprettelsen av tilsynet, som er første skritt på veien mot en felleseuropeisk bankunion. Det er ventet at tilsynet vil starte sitt arbeid i november neste år.

Etter en lang tautrekking ble avtalen godkjent av EU-parlamentet i september. Men den formelle godkjennelsen lot vente på seg på grunn av britiske reservasjoner, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Tilsynet er en av grunnsteinene i EUs planer om en egen bankunion for eurolandene og skal overvåke storbankene i eurosonen fra neste høst. Tilsynet skal ligge under Den europeiske sentralbanken ESB.

Land utenfor eurosonen kan også velge å knytte seg til det nye banktilsynet. Storbritannia har sagt at de ikke vil bli med i tilsynet, mens Danmark og Sverige fortsatt ikke har bestemt seg.

For å få etablert en bankunion må EU også få på plass en avviklingsmekanisme for banker i nød, samt harmonisere reglene for bankinnskuddsgarantier. Håpet er at en bankunion skal gi en helt ny regulering av EUs banker og bidra til at nye økonomiske kriser unngås.

Mer fra Dagsavisen