Verden

Gresk helvetesport inn til Europa

FLYKTNINGER: Hellas er den viktigste inngangsporten til Europa for asylsøkere fra Afrika og Asia, men på den andre siden av grensen møtes de av et svakt asylsystem, rasisme og helsefarlige forvaringssentre.

ATEN (Dagsavisen): Livet som innvandrer i Hellas har utvilsomt blitt vanskeligere de siste årene, slår direktør Elias Anagnostopoulos hos Amnesty International i Aten fast.

Den økonomiske krisen har bidratt til det, men den dårlige behandlingen av flyktninger og innvandrere som kommer til landet skyldes også en ukultur og rasistiske holdninger hos politiet, og manglende vilje hos myndighetene, mener han.

- Jeg tror bestemt at om de ville, kunne de gjort det mye bedre, sier Anagnostopoulos til Dagsavisen.

Omstridt politiaksjon

Særlig er Amnesty kritisk til politiets «Operasjon Xenios Zeus» som startet i august 2012 og fortsatt pågår. Det er fullt av politifolk i gatene i den greske hovedstaden og aksjonen går ut på å pågripe og kaste ut ulovlige innvandrere.

- Folk stoppes utelukkende på bakgrunn av hudfarge. Vi får meldinger fra personer som sier de er blitt stoppet 2-3 ganger i løpet av en dag, selv om de viste riktige papirer første gang. Dette gjør oss veldig bekymret, sier Anagnostopoulos.

En fersk Amnesty-rapport om politivold viser at mer enn 120.000 utlendinger ble stoppet for identitetskontroll mellom april 2012 og juni 2013, men bare 7.000 av dem manglet papirer. Myndigheter har fått kraftig kritikk for «Xenios Zeus», men det er ingen tegn på at de vil endre praksis.

Utenfor en metrostasjon i sentrum av Aten står Ibrahim med den svarte skyggelua godt trukket ned i panna. Han kom fra Senegal til Hellas med båt i 2005, og har aldri fått papirene som gir ham lovlig opphold i landet. Ibrahim lever av å selge solbriller og annet til turistene. De siste to ukene har han ikke solgt noe. Den siste tida har han også fått stadig mer problemer med politiet.

- De første årene var det greit å være her, men etter 2008 er det blitt veldig vanskelig, sier han.

Han kikker rundt seg mens vi snakker.

- Politiet har tatt tingene jeg selger mange ganger, og jeg har også vært i fengsel, men de slipper meg etter noen timer.

Låses inne

Politiets nye metoder har ført til en kraftig økning i antallet innvandrere og asylsøkere i landets interneringssentre. EU tillater internering i opptil 18 måneder, men først når alle andre alternativer er utprøvd. Greske myndigheter går derimot rett til langvarig internering, sier Anagnostopoulos i Amnesty.

- Myndighetene prøver ikke å finne andre løsninger, sier han.

I en ny rapport fra Leger uten grenser slår organisasjonen fast at måten Hellas internerer asylsøkere og innvandrere på får katastrofale følger for deres psykiske og fysiske helse. Også svake grupper som torturofre, barn og personer med alvorlige helseproblemer sitter innesperret uten tilgang til ordentlig hjelp.

Mur mot flyktninger

Det store flertallet av flyktningene som kommer til Europa krysser de greske grensene, og mange kommer seg ikke videre. I 2012 bygde myndighetene en 10,5 kilometer lang mur mot grensen til Tyrkia som i praksis stenger landgrensen. Dermed flyttet flyktningstrømmen seg til havet, og reisen ble langt mer risikofylt. Senest 18. mars døde sju syriske båtflyktninger i Egeerhavet da den skrøpelige båten de reiste med ble tatt av bølgene.

Nordeuropeiske land sluttet å returnere flyktninger til Hellas i 2010 på grunn av den kritikkverdige behandlingen av flyktningene. Hellas har også fått sterk kritikk av FNs flyktningorgan (UNHCR).

Nå mener UNHCR i Aten at det er blitt tatt skritt i riktig retning.

- Asylsystemet har ligget fullstendig nede og det er veldig mye som fortsatt er problematisk, men det er også blitt tatt noen positive skritt, sier kommunikasjonssjef Ketty Kehayioylou i Aten.

En tydelig og synlig forskjell er at det er slutt på den beryktede asylkøen utenfor politistasjonen i Petrou Ralli. Tidligere sto hundrevis av asylsøkere i dagevis i kø med håp om å være blant de 20 som fikk slippe inn hver lørdag morgen, for å levere inn asylsøknaden. Sjansen for å få søknaden innvilget var forsvinnende liten. I 2012 var det under 1 prosent av søkerne som fikk asyl i Hellas.

Nytt senter

Nå er dette endret. Sommeren 2013 åpnet et nytt, sivilt asylsenter med større kapasitet, forteller Kehayioylou i UNHCR. Der gjøres det intervjuer med tolker og andelen som får innvilget asyl har gått opp, i tillegg har asylsøkerne igjen fått muligheten til å anke avslag.

- Det er greske myndigheter som har ansvar for asylsystemet, men den økonomiske krisen har forsinket arbeidet. Europa kunne også tatt større deler av byrden. I stedet for å bare passe grensene burde Europa åpne opp territoriet for dem som trenger hjelp og ta imot flere flyktninger, sier Kehayioylou.

iselin.moller@dagsavisen.no

Nord-Afrika-EU-grensen

Minst 2.600 personer har død i forsøket på å krysse Middelhavet siden 2011.

Hellas-Tyrkia-grensen

Høsten 2013 bygde Hellas en 10,5 kilometer lang mur langs grensen mot Tyrkia, 2.000 grensevakter passer grensen. Det førte til:

65 % færre innvandrere fra nov. 2012 til nov. 2013

97 % færre innvandrere og flyktninger er stoppet ved landgrensen

254 % flere innvandrere er stoppet på havet

Bulgaria-Tyrkia-grensen

Bulgaria er i gang med å bygge en 30 kilometer lang mur langs grensen til Tyrkia.

1.646 mennesker ble stoppet i 2012

11.512 mennesker ble stoppet i 2013

Egeerhavet

181 mennesker er døde eller savnede i perioden august 2012 til januar 2014.

Kilde: Amnesty International, UNHCR, Gresk politi, Bulgarias innenriksdepartement. Grafikk: dagsavisen

Gresk politi

I en fersk rapport om gresk politi dokumenterer Amnesty International mange og langvarige brudd på menneskerettighetene: utbredt rasisme, en kultur for straffefrihet for politifolk, omfattende bruk av makt mot demonstranter og kritikkverdig behandling av innvandrere og flyktninger.

Tidligere studier har avslørt tette bånd mellom høytstående politifolk og det høyreekstreme og innvandringsfiendtlige partiet Gyllent daggry.

De siste tre årene har det vært en dramatisk økning i hatkriminalitet rettet mot flyktninger og innvandrere, mot romfolk og homofile. Politiet har mislykkes i å forhindre slike angrep og i å etterforske motivet bak dem, ifølge rapporten.

«En rekke regjeringer har mislykkes i å anerkjenne, og ikke minst bekjempe disse bruddene på menneskerettighetene fra politiet og den vedvarende straffefriheten», sier Jezerca Tigani, viseprogramdirektør for Europa og Sentral Asia hos Amnesty International.

Kilde: Amnesty International og rapporten «A law unto themselves: A culture of abuse and impunity in the Greek police»

Her er flyktningrutene inn i festning Europa:

Det blir stadig vanskeligere for flyktninger og innvandrere å finne lovlige og trygge ruter inn i Europa, grenselandene bygger murer mot naboene.

Mer fra Dagsavisen