Hellas' statsminister Alexis Tsipras oppfordret onsdag nok en gang grekerne til å stemme nei til kreditorenes forslag. FOTO: NTB scanpix

Grekerne vet ikke hva de stemmer over i folkeavstemningen

Den planlagte folkeavstemningen splitter grekerne. Gresk økonom frykter for sosial uro.

Da grekerne våknet i går morges, var mye forandret. Etter at kriseavtalen med långiverne gikk ut ved midnatt tirsdag, står det alvorlig gjeldstyngede Hellas nå alene og uten sikkerhetsnett for første gang siden krisen startet for fem år siden.

Samtidig ble det klart at Hellas ikke greide å innfri låneavdraget til Pengefondet (IMF). Det er første gang et industriland ikke betaler et låneavdrag til IMF innen fristen. Det er fortsatt helt uklart hvilke følger dette kan få for Hellas og landets videre framtid i eurosonen. EU-toppene varslet i går at de vil vente på resultatet av den planlagte folkeavstemningen om lånepakken søndag, før de eventuelt tar opp igjen forhandlingene med den greske regjeringen. Statsminister Tsipras gjentok i går oppfordringen der han ber grekerne stemme nei.

LES OGSÅ: Grekerne raser mot EU: – Vi vil ikke tillate at disse folka tapper blodet vårt!

Økonom Eleni Panagiotarea ved den greske forskningsinstitusjonen ELIAMEP, sier det er en rekke usikkerhetsmomenter knyttet til folkeavstemningen som gjør det vanskelig for grekerne å gjøre et godt informert valg. For det første er det usikkert hva grekerne egentlig stemmer over nå når låneavtalen med EU og IMF har gått ut.

– Det finnes dessuten ingen troverdige svar på hva et ja eller nei til avtalen vil bety, sier Panagiotarea.

Sier de ja, er det uklart hvor harde krav grekerne vil bli møtt med og hvordan myndighetene skal få gjennomført innstramminger de selv er imot.

Sier de nei, har EU gjort det klart at det også betyr å si nei til euroen og EU.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– Regjeringen sier at å stemme nei vil gi Hellas den nasjonale verdigheten tilbake og at ydmykelsene tar slutt, men hva betyr det? De har hatt makten i fem måneder, men ingen vet hva regjeringens plan for å snu økonomien er. I stedet er vi tilbake i resesjon, og arbeidsledigheten øker, sier Panagiotarea til Dagsavisen.

Hun mener statsministerens radikale retorikk de siste månedene har bidratt til å splitte folket i to leirer, der den ene støtter EUs tiltak og den andre er mot innstrammingene.

– Jeg mener dette er ekstremt farlig i den situasjonen Hellas er nå og er urolig for hvor det kan føre hen, sier hun.

– Situasjonen er at Hellas' posisjon i EU er alvorlig truet. I tillegg er kapitalkontroll en helt ny situasjon som vil få store konsekvenser for økonomien. Det vil forsterke problemene fordi aktiviteten stopper opp. Når folk begynner å uroe seg for eiendommene og pengene sine, kan alle former for sosial uro oppstå, sier Panagiotarea.