Verden

Grå problemløser

Den stille belgieren ble EUs første president. Nå får Herman van Rompuy ny tillit, og skal forsøke å lose Europa gjennom krisen.

PROFILEN:

Hvem: Herman van Rompuy

Hva: EU-president som går inn i ny periode

- Arbeidet er ikke fullført, påpeker Herman van Rompuy.

Under det pågående EU-toppmøtet i Brussel går de europeiske lederne inn for at han skal fortsette som EU-president for en ny periode på 2,5 år, når den første perioden går ut i mai.

Den 64 år gamle presidenten ønsker å se til at eurokrisen løser seg før han gir seg - og det han har vist de to årene til nå, har ført til at unionens ledere vil ha mer av det samme. For bak den grå og anonyme framtoningen finnes en effektiv og forsoningssøkende politiker, som kan trengs når unionen går gjennom en av sine største kriser noensinne.

Førstemann

Herman van Rompuy var første person ut i den nyopprettede stillingen som unionens president i november 2009. Da hadde han vært Belgias statsminister i under ett år. Han var en kompromisskandidat mellom lederne for EUs 27 land, som valgte en relativt anonym person framfor superprofilerte kandidater som Tony Blair.

Da Herman van Rompuy tok jobben, kunngjorde han blant annet at han ville sette klima på dagsordenen og senke arbeidsledigheten i Europa. Klimaet har nok kommet godt i bakleksa etter hvert som den økonomiske krisen i EU har tiltatt i løpet av disse to årene - og den samme krisen har bare økt arbeidsledigheten i de fleste EU-land.

Fra belgisk kaos til EU

Den flamske sentrum-høyre-politikeren er kjent som en som skyr rampelyset, men får mye gjort. Hans forrige jobb som statsminister i Belgia ville han egentlig ikke ha, men ble overtalt til å ta den til slutt. Da han ble valgt som EU-president, var han omtalt som Belgias «Mr Fix-it» for sin lavmælte og tilbaketrukne innsats for å holde den belgiske koalisjonsregjeringen han da ledet, sammen. Ikke mange måneder etter hans avgang som statsminister brøt en langvarig regjeringskrise ut i Belgia.

Erfaringen fra det politisk turbulente Belgia, og evnen til å dempe konflikter mellom ulike grupperinger, har kommet godt med i løpet av de to stormfulle årene som har gått siden han begynte som EU-president.

Han sies å være god på kompromisser, noe som har vært nødvendig for å løse gjentatte spenninger mellom de 27 ulike EU-landene - kanskje særlig mellom de kriserammede landene i sør og de økonomisk langt sterkere kjernelandene i nord, men også mellom sterke ledere som Angela Merkel og Nicolas Sarkozy. Selv om hans stilling var ventet å være ganske seremoniell, har Van Rompuy fått æren av å være en flokeløser i flere sammenhenger.

- Min rolle er verken tilskuer eller diktator, men fasilitator, har han selv sagt.

Dikter

Til tross for sin grå framtoning har Herman van Rompuy mer fargerike sider. Blant annet skriver han dikt i den tradisjonelle japanske poesiformen haiku, noe som selvfølgelig har fått oppmerksomhet. Et av diktene hans lyder slik: «Hår blåser i vinden/ etter flere år er det fortsatt vind/ men dessverre ikke noe mer hår».

Om håret er blitt tynnere eller gråere etter to år i EUs sjefsstol er ikke lett å se. Men selv om han ønsker å fortsette, har jobben vært vanskelig, innrømmer Herman van Rompuy selv i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

- Hvis vi overlever dette, vil vi få en totalt annerledes eurosone, og om ikke et totalt annerledes EU, så i alle fall et endret EU. Vi må gjenoppbygge alt dette. Og det har gjort jobben så vanskelig. Så vanskelig.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen