En mann og hans tre år gamle sønn gjemte seg i kjølerommet i fem timer før fransk politi stormet den jødiske butikken i Paris og drepte gisseltakeren. FOTO: NTB SCANPIX

Gjemte seg i kjølerom med barnet sitt

Franske myndigheter hyller gisler som overlevde og bidro til å hjelpe politiet mens de to gisselaksjonene pågikk fredag. Blant dem en far som gjemte seg i et kjølerom med barnet sitt, og en mann som sendte informasjon til politiet fra under en oppvaskkum.

I trykkeriet nord for Paris der de to brødrene Kouachi forskanset seg etter å ha drept tolv mennesker i Charlie Hebdo, gjemte en ansatt seg under en oppvaskkum i kantina i 2. etasje, uten at de to brødrene visste at han var der.

Den ansatte, en 26 år gammel mann ved navn Lilian, var skrekkslagen, ifølge statsadvokat François Molins, men likevel begynte han å kommunisere med politiet med tekstmeldinger som ga politiet taktisk informasjon.

Han kunne høre gisseltakerne snakke sammen. Det forsikret ham om at han ikke var oppdaget, og ga ham informasjon han kunne videresende til politiet som omringet industribygget i Dammartin-en-Goële.

Arsenal av våpen

De to brødrene hadde vært på flukt siden terroraksjonen i Paris onsdag, og de forskanset seg i bygningen etter en skuddveksling som hadde gitt den eldste av dem, Said, et mindre sår i nakken.

De hadde med seg et regelrett arsenal bestående blant annet av automatgevær, bensinbomber, granater, en utskytningsrampe for raketter og store mengder dynamitt, ifølge Molins.

Brødrene tok trykkerisjefen som gissel, men slapp ham fri etter at han hjalp Said med å plastre såret mens den andre mannen gjemte seg i etasjen over, sa Molins på en pressekonferanse i Paris fredag kveld.

En annen kilde sa at Lilian også kommuniserte med sin familie via SMS.

Gjemt i frysen

40 kilometer unna befant en mann ved navn Ilan seg i en jødisk butikk i Vincennes-nabolaget i 13-tiden med sin tre år gamle sønn da Amedy Coulibay stormet inn i butikken idet han dro fram en kalasjnikov.

Faren og sønnen skyndte seg å gjemme seg i det lille supermarkedets kjølerom sammen med tre andre personer.

Ilan tok av seg jakken og la den rundt sønnen for å beskytte ham mot kulda, og der holdt de fem personene seg skjult i de fem timene gisseldramaet varte.

Peilet ham

Ilans mor forsto raskt at sønnen, som er i 30-årsalderen, var i butikken og måtte ha gjemt seg og bestemte seg for ikke å prøve å kontakte ham, selv via SMS, for ikke å sette ham i fare.

I stedet ga hun sønnens nummer til politiet, som kunne bruke det til å peile inn Ilan og de andre inne i butikken.

Dette kan ifølge Molins ha bidratt til å redde deres liv da politiet omsider stormet butikken og drepte Coulibaly, fordi de visste hvor de var.

I Dammartin-en-Goële ble Lilian reddet av politi i en pansret bil mens sluttakten av gisseldramaet pågikk, og han ble tatt uskadd til politistasjonen der han ble tatt imot av sin familie. Ilan ble debrifet av etterretningen før han fredag kveld fikk reise hjem til en lettet mor. (NTB)