Verden

Gir Iran terrorskyld

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener Iran fronter en «global terrorbølge» mot israelere i utlandet. Men bevisene mangler.

Selvmordsangrepet mot tre busslaster med ferierende israelere i Bulgaria blir fordømt av statsledere verden over. Men få gjør som Israel og skylder på Iran.

- Alle sporene peker mot Iran, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som sier landets etterretningstjeneste har avverget angrep mot israelske besøkende i India, Kenya, Kypros, Thailand og en rekke andre land.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman sier Israel har solide bevis for at Iran og den iranskstøttede Hizbollah-bevegelsen i Libanon var ansvarlig for selvmordsangrepet.

- Hizbollah står bak angrepet i nært samarbeid med Iran, sier Lieberman, som så langt ikke har presentert noen håndfaste beviser bak anklagene.

Iran fordømmer

Myndighetene i Iran aviser at de har noe å gjøre med bombeangrepet.

- Iran fordømmer alle terrorhandlinger, sa Ramin Mehmanparast, talsmann for Irans utenriksdepartement, til den iranske TV-kanalen Al-Alam.

- Den islamske republikken, som selv er det største offeret for terrorisme, mener at terrorisme setter uskyldige liv i fare, og fordømmer det derfor sterkt, sier Mehmanparast.

Også Hizbollah nekter for å være innblandet i bombeangrepet, sa en representant for bevegelsen allerede onsdag kveld til libanesiske medier, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Feriemål

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre og USAs president Barack Obama fordømmer angrepet. Minst 34 mennesker ble skadd og sju drept da det som trolig var en selvmordsbomber blåste seg opp like ved tre busser fullastet med israelske, hovedsakelig unge, turister. Selvmordsbomberen har hatt falske papirer fra USA, men det er uklart hvilket land han er fra. De skadde ble raskt evakuert til Israel, som sendte fly med det samme.

Bulgaria er et populært feriemål for både israelere og nordmenn. De tre største norske charteroperatørene har til sammen rundt 5500 norske gjester i Bulgaria denne uka. Ifølge VGNett har det vært få reaksjoner og avbestillinger fra nordmenn på tur.

Mer fra Dagsavisen