Verden

Gir ikke opp

EU feilet i å finne en løsning på flyktningkrisen. Tysklands Angela Merkel vil prøve på nytt i neste uke.

Bilde 1 av 2

Europa står midt i den mest alvorlige flyktningkrisen siden andre verdenskrig og situasjonen krever akutte løsninger, men på EUs krisemøte om flyktninger mandag greide de ikke bli enige om noe som helst.

Målet var å komme fram til hvordan medlemslandene skal fordele 120.000 flyktninger, i stedet endte de med å utsette problemet til et nytt toppmøte 8. oktober. Nå krever Tysklands kansler Angela Merkel og Østerrikes Werner Faymann at EUs stats- og regjeringssjefer prøver igjen før. Dermed kan det komme et nytt krisemøte allerede i neste uke, skriver tyske Der Spiegel.

– Vi kan ikke la mennesker som søker asyl i stikken, sa Faymann under en pressekonferanse i Berlin i går.

KOMMENTAR: Merkel kaller flyktningkrisen en test for Europa. Det europeiske folket ser ut til å bestå testen.

FN er skuffet

For mens EU nøler vokser flyktningkrisen dag for dag. De 120.000 flyktningene EU-landene krangler om, er bare en brøkdel av antallet som har kommet og er ventet til Europa i år. Nye tall viser at bare i august kom det 156.000 flyktninger og migranter, ifølge EUs grensebyrå Frontex.

FNs høykommissær for flyktninger António Guterres, er skuffet over Europa.

– Det er nødvendig med en umiddelbar plan B. Det gir ikke mening å vente på et nytt EU-møte i oktober, for vi står foran en krisesituasjon, sier han, ifølge NTB.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Motstand i øst

Det er særlig medlemslandene i Øst-Europa som ikke vil forplikte seg til å ta imot et fastsatt antall flyktninger.

EU-forsker Espen D.H. Olsen peker nettopp på EU-utvidelsen mot øst som en viktig forklaring på at EU kan ha vanskeligere for å bli enige nå, sammenlignet med under Balkan-krigen på 1990-tallet.

– Det er en forskjell i hvordan en del av de nye medlemslandene forholder seg til å skape et fellesskap i Europa. Viljen til å kompromisse sitter lenger inne, spesielt på dette området. Innvandring og flyktninger er dessuten viktige spørsmål i den nasjonale politikken i land som Ungarn og Tsjekkia, sier Olsen, som forsker ved Arena Senter for europaforskning på Universitetet i Oslo.

LES OSGÅ: Møter motstand

Grensekontroll

Den tyske innenriksministeren Thomas de Maiziere mener EU må vurdere å straffe landene som ikke vil ta imot asylsøkere, blant annet ved å holde tilbake økonomisk støtte fra EU til dem som ikke bidrar. Trusselen ble tatt svært dårlig imot i de østeuropeiske landene, og kansler Merkel avviste i går at det vil bli aktuelt å ta i bruk straffetiltak.

Tyskland har så langt tatt imot desidert flest asylsøkere og søndag bestemte landet å gjeninnføre grensekontrollen i sør for å få kontroll over tilstrømmingen. Mandag fulgte Østerrike, Ungarn, Slovakia og Tsjekkia opp. Likevel er ikke Schengen-samarbeidet truet, ifølge EU-forsker Olsen.

– Fri bevegelse for personer er et grunnleggende prinsipp for EU. Jeg tror det presser seg fram en løsning på flyktningspørsmålet innenfor Schengen-regelverket, sier han.

LES OGSÅ: Flyktningene tar beina fatt

Mer fra Dagsavisen