Verden

Gir etter for flyktningpress

Angela Merkel har samlet rekkene i flyktningpolitikken. Det gikk ikke uten å gi etter for dem som vil stenge døra.

Bilde 1 av 2

Hun så trøtt ut da hun gikk på talerstolen i den tyske byen Karlsruhe i går formiddag. På forhånd hadde tyske medier varslet at dette trolig er den viktigste talen hun har holdt så langt i sin tiårige kanslerkarriere. For bare noen måneder siden ville ingen gjettet at kansler Angela Merkels posisjon kunne bli gjenstand for debatt på landsmøtet til det kristeligdemokratiske partiet CDU. Men det er det som har skjedd.

– Vi klarer det

Merkels åpne dør-politikk overfor flyktningene som har strømmet til Tyskland i år, har møtt stadig flere motstandere på hjemmebane og i eget parti. Hennes egen finansminister Wolfgang Schäuble har vært blant de tydeligste kritikerne.

Men det var lite som tydet på at Merkel er ferdig på landsmøtet i går. Før hun i det hele tatt begynte å snakke ble hun møtt med stående, lang applaus. Merkel er ikke kjent for å være en stor taler, men i går pratet hun både med fakter og kraft. Og forsvarte sin egen linje.

– Vi klarer det. Jeg kan si det fordi det hører til vår identitet å klare store ting, sa Merkel.

Likevel er det ingen tvil om at hun nå også har gitt etter for presset.

LES OGSÅ: Merkel under press fra alle kanter

– Antallet skal ned

For å roe stemningen før det to dagers landsmøtet, ble partiledelsen søndag kveld enige om at antallet flyktninger og migranter skal reduseres kraftig, skriver Der Spiegel.

Tyskland ventes i år å motta rundt en million nye asylsøknader, mer enn noe annet EU-land.

Kritikerne har krevd at Tyskland må sette en øvre grense for hvor mange asylsøkere landet kan ta imot. Det har Merkel nektet. Hun avviser også at Tyskland vil stenge grensene eller vise flyktninger tilbake på grensene. Men hun lover at antallet likevel skal ned.

– Oppgaven er enorm. Vi vil og skal redusere antallet flyktninger merkbart, forsikret hun i talen i går.

Det skal blant annet skje gjennom raskere utvisning av grunnløse asylsøkere, sterkere samarbeid med Tyrkia om flyktninger, og ved å løse årsakene til at flyktningene reiser.

Samtidig understreket hun at rike Tyskland har et spesielt ansvar for å ta imot mennesker som flykter fra krig og nød, og hun kritiserte verdens rikeste land for å underfinansiere FN og andre bistandsorganisasjoner. Merkel trakk fram giverkonferansen for Syria som skal holdes i London i februar neste år som et initiativ som kan bidra til å tette finansieringshullet, og roste spesielt Erna Solberg for initiativet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Et lykketreff

Selv om den generelle stemningen overfor flyktningene ser ut til å ha snudd, møter ikke Merkel bare motstand. Sjeføkonom David Folkerts-Landau i storbanken Deutsche Bank er stor fan av Merkels linje. 1 million flyktninger til Tyskland i år er ikke krise, men et lykketreff, sier han til avisen Die Welt. Tysk økonomi trenger arbeidskraften.

– Det er det beste som har skjedd i 2015, sier han.

En undersøkelse blant 3.000 tyske bedrifter i november fra det økonomiske instituttet Ifo, konkluderte at 60 prosent av dem kan tenke seg å ansette en flyktning som ekstrahjelp i bedriften.

Et økonomisk forskningsinstitutt i Kiel anslår at det vil være 2,7 millioner flyktninger i Tyskland innen 2017 og at arbeidsledigheten samtidig vil øke med 400.000 personer. Tyskland har i dag EUs laveste arbeidsledighet på bare 4,5 prosent.

Mer fra Dagsavisen