Gigantkjede dropper sports-hijab etter trusler

Sportskjeden Decathlon legger planen om å selge en sports-hijab i Frankrike på is. Beslutningen kommer blant annet som følge av «voldelig debatt og trusler» mot ansatte i selskapet.

Decathlon ber nå om «ro og respekt» etter avgjørelsen, ifølge CNN. Decathlon Group er verdens største sportskjede, med over 1500 butikker i over 49 land.

Sports-hijaben selges allerede i kjedens butikker i Marokko. Planen var nå å lansere den i Frankrike og resten av verden, men franske kunder må altså smøre seg med tålmodighet.

– Dette gjøres med tanke på sikkerheten til våre ansatte, heter det fra selskapet, som påpeker at plagget ble designet som følge av ønskene til kvinnelige kunder i Marokko.

Les også: Sterke påstander om Trump i kongresshøring

Nikab-forbud

Ledende franske politikere har tidligere uttrykt bekymring i forbindelse med Decathlons lanseringsplaner. Helseminister Agnés Buzyn har blant annet uttalt til radiostasjonen RTL at «en sports-hijab ikke følger de franske verdiene», og at plagget «ikke er forenelig med hennes kvinnesyn».

– Likestillingen mellom menn og kvinner påvirkes negativt når kvinner dekker til ansiktene sine, sa hun.

For øvrig ble plagget nikab, som i motsetning til en hijab dekker ansiktet helt, forbudt av den franske regjeringen i 2010.

Saken fortsetter under bildet

Planene om å selge en sports-hijab skaper debatt i Frankrike. Illustrasjonsfoto: Istock.

Planene om å selge en sports-hijab skaper debatt i Frankrike. Illustrasjonsfoto: Istock.

 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Så mye sinne

Decathlon påpeker at mange kvinner i Frankrike har etterlyst en hijab som fungerer bedre under trening.

– Vi ønsker å tilby dem et produkt som er tilpasset trening, uten noen form for fordommer, heter det fra selskapet.

Shaista Gohir, direktør i et britisk kvinnenettverk, mener reaksjonen på Decathlons planer om å selge en sports-hijab «viser at anti-muslimsk hat eksisterer».

– Så mye sinne over et klesplagg. Kvinner bør selv få bestemme hva de skal ha på seg, sier hun til CNN.