Verden

General dras inn i Petraeus-skandale

Bare dager etter at CIA-sjefens karriere ble lagt i grus, blir en av USAs fremste militærtopper trukket inn i skandalen.

General John Allen etterforskes for å ha sendt upassende epost til Jill Kelley, kvinnen som bidro til å avsløre det utenomekteskapelige forholdet som David Petraeus har hatt med en annen kvinne.

Allen er i dag USAs øverste militære sjef i Afghanistan og nominert til å bli ny øverstkommanderende for NATO i Europa. Men nå er nominasjonen satt på vent.

– Sjalusidrama

FBI skal ha funnet over 30.000 sider med kommunikasjon, for det meste eposter, mellom Allen og Jill Kelley, ifølge ikke navngitte kilder i Pentagon. Kommunikasjonen omtales som upassende, men kildene vil ikke si om Allen mistenkes for å ha avslørt hemmeligstemplet informasjon til Kelley, eller om han antas å ha brukt sin jobbmail til private formål.

Det var Kelley som meldte fra til FBI om at hun hadde fått truende eposter fra en kvinne som anklaget henne for å flørte med CIA-sjef David Petraeus. Epostene, som ifølge tjenestemenn var preget av «barnslig sjalusi», ble etter hvert sporet tilbake til Paula Broadwell, som har skrevet en biografi om Petraeus.

Familievenn

Etterforskningen avslørte at Broadwell hadde hatt et utenomekteskapelig forhold til CIA-sjefen, og at hun hadde gradert materiale på PC-en sin.

Kelley har på sin side lenge vært venn med Petraeus og hans familie. Hun bor i Tampa i Florida, der hun har drevet med sosialt arbeid for soldatfamilier, og der både Petraeus og Allen har tjenestegjort.

Petraeus gikk av fredag etter å ha innrømmet utroskap med Broadwell, men allerede mandag ble det kjent at også John Allen kan være involvert i skandalen.

Allen nekter for å ha gjort noe galt, men saken har allerede ført til at forsvarsminister Leon Panetta har utsatt nominasjonen av Allen som NATOs Europa-sjef. I tillegg har han bedt Senatets forsvarskomité om å få fortgang i nominasjonen av Joseph Dunford, som skal overta som NATO-sjef i Afghanistan etter Allen.

Jakter på detaljer

Amerikanske medier jakter nå på naboer og venner som muligens kan avsløre nye detaljer om saken og de personlige forholdene mellom de involverte.

Broadwells hus er gjennomsøkt av FBI-agenter, men verken hun eller familien er å se. Petraeus og hans familie skal samtidig være helt knust av avsløringen.

– Han beklager på så mange felt at jeg tror ingen kan forestille seg hvordan dette har berørt hans familie, ham selv og i noen grad nasjonen, sier Steve Boylan, som tidligere var Petraeus' talsmann.

– Å si at hans kone er skuffet og rasende ville være en kolossal undervurdering på dette tidspunktet, sier Boylan videre.

Dårlig skjønn

Mens Petraeus har hevdet at forholdet til Broadwell ble avsluttet før han ble CIA-sjef i september i fjor, sier Boylan at forholdet først tok slutt for fire måneder siden.

I Washington har politikerne i Kongressen begynt å spørre hvorfor de ikke ble informert før to dager etter valget enda FBI visste om saken i flere måneder.

Ledende politikere mener at FBI og tjenestemenn i Det hvite hus utviste dårlig skjønn da de ikke meldte videre om en sak som kunne ha dreid seg om et alvorlig sikkerhetsbrudd.

Blant republikanerne er det mistanke om at Det hvite hus utsatte offentliggjøringen til etter valget for å unngå mer uro rundt CIA etter Benghazi-angrepet som kostet fire amerikanske diplomater livet.

Mer fra Dagsavisen