Brannmannskapene kjemper mot flammene etter eksplosjonen i Harlem i New York onsdag. FOTO: SHANNON STAPLETON/NTB SCANPIX

Gasseksplosjon trolig årsak til kollaps i Harlem

To leilighetsbygninger har falt sammen og minst to personer er døde og flere skadd etter en stor gasseksplosjon i New York.

NEW YORK: New Yorks ordfører Bill de Blasio sier at alt tyder på at det var en gasseksplosjon som forårsaket bygningskollapsen i bydelen Harlem.

– Eksplosjonen var forårsaket av en gasslekkasje, og det kraftige trykket var merkbart i flere bygninger som ligger rundt, sier Blasio.

– Den eneste indikasjonen på fare kom omtrent et kvarter tidligere, da en lekkasje ble rapportert inn til gasselskapet Con Edison. Det sendte et team for å håndtere lekkasjen, men eksplosjonen skjedde før de kom fram, sier ordføreren. 

Bilder viser at den ene bygningen har falt fullstendig sammen, mens den andre har fått store skader.

Tragedie

Eksplosjonen skjedde på Park Avenue mellom 116. og 117. gate, bare noen få kvartaler nord for Central Park.

Energiselskapet Con Edison sier til TV-kanalen NY1 at det fikk melding om en mulig gasslekkasje klokka 9.13 om morgenen, bare noen minutter før det smalt.

– Dette er en tragedie av verste sort fordi det ikke var noe forvarsel som kom i tide til å redde folk. Vi har mistet to mennesker allerede. Vi vet på det nåværende tidspunkt at 18 er skadd. Det er flere som er savnet, og det vil bli et grundig søk etter dem så raskt brannen er slukket, sier de Blasio.

Brannvesenet i New York opplyser at det har rykket ut med beredskapsnivå fem, som er det høyeste. I alt 44 enheter og omtrent 250 brannfolk jobbet i 17-tida norsk tid med redningsarbeidet.

Etterforsker

Bombeeksperter rykket for sikkerhets skyld ut til stedet. Ifølge TV-kanalen ABC var også FBI på plass, men det skal ikke være noe som tyder på at det var et terrorangrep, eller at noe annet kriminelt lå bak.

I første etasje i bygningene var det en spanskspråklig kirke og en pianobutikk.

– Jeg så en dame som kom løpende uten sko. Først trodde jeg det var et jordskjelv. Jeg ble oppringt av noen i familien min som også hadde merket det lengre opp i byen, sier et vitne som bor på andre siden av gaten, til CBS.

Et annet øyenvitne fortalte at røyk steg til værs etter eksplosjonen.

Trafikkproblemer

All togtrafikk til og fra jernbanestasjonen Grand Central ble innstilt inntil videre, noe som rammer flere tusen pendlere som tar toget på den travle Metro-North-linjen som passerer Harlem.

Gater i området rundt bygningen ble stengt av, mens leting etter mulige skadde fortsatte og det første arbeidet med opprydning kom i gang.

En talsmann for Det hvite hus sier at president Barack Obama holdes oppdatert om situasjonen. (NTB)