Verden

Går til valg midt i pengeskandale

SØR-AFRIKA: Kun seks uker før valget øker presset mot president Jacob Zuma. Årsaken er en hardtslående rapport om sløsing av statens penger på hans private bolig.

Den største politiske skandalen i Sør-Afrika de siste par årene har toppet seg de siste dagene, etter at den offentlige rapporten som har sett nærmere på den såkalte Nkandla-saken, ble sluppet onsdag. Konklusjonen på den over 400 sider lange rapporten var klar: President Jacob Zuma har hatt en «urettmessig fordel» av de offentlige pengene som er blitt brukt på hans hjemsted Nkandla. Zuma blir beskyldt for «uetisk» atferd av advokat Thuli Madonsela som har ledet arbeidet med rapporten.

Nå har det største opposisjonspartiet, Democratic Alliance (DA), anmeldt presidenten.

- Vi anmelder fordi vi ønsker at presidenten skal bli holdt personlig ansvarlig, sier talsperson Mmusi Maimane i DA.

ANCs generalsekretær Gwede Mantashe bekrefter at det kan bli aktuelt med en utspørring av president Zuma rundt funnene i rapporten, skriver den sørafrikanske avisen Mail and Guardian.

Valg

Dermed må ANC og Jacob Zuma forholde seg til den ubehagelige saken midt i oppkjøringen til valget i Sør-Afrika, som avholdes 7. mai. Saken gir også en kraftig bismak til markeringen av at det i april er 20 år siden Sør-Afrikas første demokratiske valg etter apartheids fall.

Nettopp denne saken var en viktig grunn til at Zuma opplevde å bli buet ut under minneseremonien for Nelson Mandela i desember i fjor. ANC er de siste årene blitt beskyldt for selvberikelse og korrupsjon på en rekke myndighetsnivåer, men Nkandla-saken er så langt den mest dominerende.

Utgangspunktet for skandalen er oppgraderingen av Zumas hjemsted i landsbyen Nkandla i provinsen KwaZulu-Natal. Formålet med oppgraderingen var å øke sikkerheten rundt boligen, og regjeringen hevder alt har vært nødvendige sikkerhetstiltak. Men president Zuma har også skaffet seg «betydelig» personlig gevinst av oppussingen, fastslår rapporten. Oppgraderingen har inkludert både svømmebasseng, besøkssenter og nye boliger for slektninger. Oppgraderingen skal i tillegg ha blitt langt dyrere enn planlagt: I 2009 var kostnadene anslått til 65 millioner rand (36 millioner kroner), men endte i stedet på 246 millioner rand (137 millioner kroner). Gruppen bak rapporten mener Zuma må tilbakebetale noen av utgiftene.

Zuma kommer dessuten svært dårlig ut i sammenligningen både med Nelson Mandela og den siste presidenten under apartheid, Frederik de Klerk: Med prisstigningen tatt i betraktning er summen som er blitt brukt på Nkandla åtte ganger så stor som det man brukte på sikring av hjemmet til Mandela da han var president, og mer enn tusen ganger så høy som summen som ble brukt på de Klerks hjem, ifølge rapporten som ble lagt fram denne uka.

Vinner klart

Rapporten holder flere offentlige etater ansvarlige for overskridelsene og prioriteringene, men mener også presidenten selv hadde mange muligheter til å sette foten ned.

- En betydelig sum offentlige penger kunne vært spart dersom presidenten hadde varslet sin bekymring i tide, heter det i rapporten.

ANC har fortsatt solid støtte blant befolkningen i landet, og ventes å vinne valget klart også i år - med om lag 60 prosent oppslutning - selv om populariteten har dalt noe.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Jubileum

Sør-Afrika markerer i april at det er 20 år siden det første demokratiske valget ble holdt i 1994.

Like etterpå avholdes nasjonale valg i landet, 7. mai.

ANC er ventet å få rundt 60 prosent oppslutning, men anslagene er usikre.

Jacob Zuma har vært president siden 2009.

Mer fra Dagsavisen