Tidligere i sommer var det store demonstrasjoner mot et nytt flyktningmottak i Freital ved Dresden øst i Tyskland. Det var her den innvandringsfiendtlige gruppa Pegida samlet tusenvis i protest sist vinter. FOTO: JENS MEYER /NTB SCANPIX

Går til angrep på flyktninger

Bevæpnet med steiner, fyrstikker og grisehoder har innvandringsfiendtlige gått til angrep på flyktningmottak.

Rasistiske angrep mot flyktningmottak og asylsøkerhjem i Tyskland øker i omfang. Bare den siste uka har det vært seks angrep.

Det siste skjedde sist helg da det brant i to planlagte bygg for flyktninger i nærheten av byen Karlsruhe i det vestlige Tyskland. I forrige uke var det også angrep i Sachsen og i Bayern. Flere av angrepene handler om brannstiftelse, men det har også vært tilfeller av direkte overfall på flyktninger og ansatte på mottakene, ungdom har kastet stein på Røde Kors-ansatte. Et mottak er blitt skutt mot, og et sted ble et planlagt mottak tilgriset med grisehoder og innvoller.

Bare de tre siste månedene har myndighetene registrert hele 67 slike angrep, ifølge Der Spiegel.

LES OGSÅ: Tyskland tar imot stadig flere

Flere flyktninger

Myndighetene kobler økningen i rasistiske angrep med den store tilstrømningen av flyktninger til Tyskland de to siste årene. Krigene og krisene i Europas naboregioner, som krigen i Syria og kampen mot terrorgruppa IS i Irak, har ført til en flyktningkrise i Middelhavet. Mange av dem som kommer er også asylsøkere fra Balkan.

Tyskland tok imot 200.000 asylsøkere i fjor og forventer hele 450.000 i år. Det legger press på kommunene som sliter med å gi alle tak over hodet. Bare Hamburg mottar hver eneste dag 300 flyktninger. Flere byer setter nå opp Konteinerbyer, teltleire og tilbyr overnatting i gymsaler.

Mens flertallet av de syriske og irakiske flyktningene får bli, er det kun 0,1 prosent av asylsøkere fra Balkan som får opphold, ifølge avisen Die Welt. De trenger likevel tak over hodet mens de venter på at søknadene skal behandles. Det tar stadig lengre tid, i fjor tok det hele sju måneder å avgjøre en søknad.

Tidligere i sommer var det store demonstrasjoner mot et flyktningmottak i Freital utenfor Dresden øst i Tyskland. De nyankomne flyktningene ble tatt imot med plakater med «Nei til mottak», tyske flagg og rasistiske tilrop. Lutz Bachmann, grunnlegger av den innvandringsfiendtlige gruppa Pegida som samlet tusener i protest mot tysk innvandring i byen Dresden i vinter, var blant demonstrantene.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Fordømmer angrepene

Tyske myndigheter har fordømt angrepene i harde ordelag.

– Vold mot flyktninger er fullstendig uakseptabelt, sier justisminister Heiko Maas.

Den tyske presidenten Joachim Gauck kaller angrepene «uutholdelige», og oppfordrer til å ta til motmæle.

– Vi ser nå at fremmedfiendtlige holdninger er i ferd med å feste seg slik at noen mennesker ikke engang viker unna angrep, sier Gauck.

Avisen Der Spiegel har laget en oversikt over alle angrepene så langt i år, kartet viser at angrepene skjer over store deler av Tyskland, både i nord og sør og øst og vest. Men det er likevel en overvekt av angrep i områdene som tidligere utgjorde Øst-Tyskland. Selv om forskjellene mellom øst og vest har minsket siden gjenforeningen for 25 år siden så er det fortsatt mer fattigdom og større arbeidsledighet i øst. Det bor dessuten færre innvandrere i de østlige regionene og høyrenasjonalistiske og populistiske partier og grupper står sterkere.

LES OGSÅ: Syriske flyktninger presser mot Europas porter