Hillary Clinton og Donald Trump blir trolig presidentkandidater i USA. FOTO: NTB scanpix

Går mot Clinton og Trump i valgduell

Hillary Clinton forbereder seg på basketak mot Donald Trump etter at begge vant stort i tirsdagens valg.

 

NEW YORK (Dagsavisen): Det ble klart allerede da de første resultatene tikket inn fra Florida at dette skulle bli Donald Trump og Hillary Clintons valgnatt. 

I Florida kastet en slagen Marco Rubio inn håndkleet i sin egen hjemstat etter stortap mot Donald Trump, som igjen viser at han har et godt tak på den republikanske velgermassen. I samme delstat vant Hillary Clinton stort mot rivalen Bernie Sanders og forsterket forspranget på demokratisk side. Både Donald Trump og Hillary Clinton tok viktige steg mot Det hvite hus i tirsdagens viktige nominasjonsvalg. Begge vant Florida, Illinois og North Carolina. I tillegg vant Clinton i Ohio, en avgjørende delstat, der den republikanske guvernøren og presidentkandidaten John Kasich klarte å stjele seieren fra Donald Trump uten alt for store problemer.

Les også: Vinn eller forsvinn for Rubio

To verdener

Det ligger dermed an til en kamp mellom en av USAs mest etablerte og kjente politikere, Hillary Rodham Clinton, og den kanskje største outsideren av alle, med null politisk erfaring og svært kontroversiell stil, Donald Trump. Det har vært tydelig i flere uker allerede at Hillary Clinton forsøker å skape distanse til Trump ved å snakke om viktigheten av forståelse, felleskap og rett og slett det å være grei med hverandre på sine valgmøter. 

– Vår neste president har tre viktige oppgaver. Først, kan du sørge for at landet er trygt? Nummer to, kan du stå for positive forandringer? Nummer tre, kan du samle landet vårt igjen, sa Hillary Clinton til sine tilhengere i Florida. 

Hun nevnte ikke mostander Trump ved navn. Men det var tydelig hvem hun snakket om. Donald Trump har fått sterk kritikk for å oppfordre til vold mot folk som protesterer på valgmøtene sine, og i Chicago nylig valgte Trump å avlyse, etter at illsinte tilhengere og motstandere barket sammen før Trump skulle på scenen. 

Også Trump ba om samling  av eget parti.

– Vi må samle partiet vårt. Dette landet skal vinne igjen, sa en strålende fornøyd Trump til sine tilhengere. Store deler av valgkampen har nettopp handlet om at USA skal "vinne" og bli sterkt igjen. 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Få alternativer 

Men det republikanske partiet har lite lyst til å samle seg bak Trump. Etter at en molefunken Marco Rubio ga seg tirsdag kveld, står republikanerne igjen med bare tre kandidater: Donald Trump, erkekonservative Ted Cruz og moderate John Kasich, som vant sitt første nominasjonsvalg tirsdag og ligger langt bak på meningsmålingene nasjonalt. For det republikanske etablissementet, som har gjort det klart at de ikke ønsker Donald Trump som partiets presidentkandidat, er det ikke lenger mange muligheter. Ted Cruz har frontet den populistiske Tea Party-bevegelsen i Kongressen, og har få venner i partiet. Kasich har kun vunnet sin egen delstat, og har støtte av 136 delegater mot Trumps 619. For å få et flertall av delegatene og dermed vinne nominasjonsprosessen, må Trump ha 1.237 delegater.

Les også: Hillary Clinton vil knuse det tjukkeste glasstaket

Dårlig kveld for Sanders

Det ble en laber kveld for stjerneskuddet Bernie Sanders, som bare var i nærheten av å vinne i Missouri, der stemmene fortsatt ble talt opp sent i går kveld. Han ligger nå mange hundre delegater etter Hillary Clinton. Før Missouri ble avklart, men etter tirsdagens resultater, har Sanders 774 delegater, mot Hillary Clintons 1.094. Sanders så ikke ut til å ta tapet tungt da han snakket til 7.000 tilhengere i Phoenix i Arizona, som skal holde nominasjonsvalg neste uke. 

– Er dere klare for en politisk revolusjon, ropte Sanders, til stormende jubel. 

Det er ikke over ennå. 

Se de siste resultatene her