Innenriks

Går for gjenvalg i dag

EUROPA: Etter fem år som generalsekretær i Europarådet kan Thorbjørn Jagland i dag bli den første som gjenvelges til jobben.

Thorbjørn Jagland ligger godt an til å fortsette jobben sin i Strasbourg i Frankrike når Europarådets generalsekretær i dag skal velges. Generalsekretæren velges av Europarådets parlamentarikerforsamling under plenumssesjon i Strasbourg denne uka.

Ingenting er spikret når 300 parlamentarikere skal avgi sine stemmer, men 40 av rådets 47 regjeringer støttet Jagland i nominasjonen.

- Jeg er optimistisk, men det er klart at det er uforutsigbart når så mange er involvert, sier Thorbjørn Jagland til Dagsavisen.

Brenner

Jagland har da også gjort et godt inntrykk i jobben, påpeker professor Erik Oddvar Eriksen, leder for ARENA Senter for europaforskning.

- Inntrykket er at Jagland har gjort en god jobb og virker dynamisk i jobben. Han har en synlig rolle utad, et ekte engasjement og entusiasme. Han viser at han brenner for saken og passer godt til jobben, sier Eriksen.

Jagland konkurrerer mot en politiker fra det mektige Tyskland: Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Hun har vært tysk justisminister i to omganger, senest i Angela Merkels regjering fram til i fjor.

Thorbjørn Jagland selv mener Europarådet er blitt en mer relevant organisasjon de siste årene, gjennom flere reformer.

- Den europeiske menneskerettighetsdomstolen var i dyp krise for få år siden, og var nedrent av saker fra medlemslandene. Vi har blant annet brukt våre ressurser til å hjelpe medlemslandene til å reformere sin lovgiving så det ikke lenger kommer så mange klager til domstolen i Strasbourg. Det var noe som måtte tas tak i, og som verdsettes av medlemslandenes regjeringer, sier Jagland.

Han trekker også fram reformarbeidet i Ukraina som Europarådet har arbeidet med over tid.

- Nå har vi en helt unik rolle i Ukraina framover med arbeidet med ny lovgivning der, sier Jagland.

Makt eller ikke?

Europa-forskeren Erik Oddvar Eriksen mener imidlertid Europarådet har begrenset med spillerom.

- Europarådet har en viktig rolle i overvåking av menneskerettigheter overfor landene i øst som ikke er medlemmer i EU. Men Europarådet har ikke mye makt og er ingen tung institusjon. EU kan bruke maktmidler som å lokke med og sette betingelser for medlemskap - det kan ikke Europarådet. Rådet hadde sin storhetstid før EU fikk mer makt, mener Eriksen.

Han påpeker imidlertid at Jagland har fått til viktige reformer, som effektiviseringen av arbeidet til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Jagland mener imidlertid Europarådet har makt på flere måter, og peker blant annet på menneskerettighetsdomstolen, som alle innbyggere i medlemslandene kan rette klager til. Mens EU omfatter 28 land, dekker Europarådet 47.

Knyttes til EU

Jagland var den første generalsekretæren som ble valgt etter de såkalte «Juncker-kriteriene», som innebærer at generalsekretæren tidligere må ha innehatt en høy politisk stilling i sitt hjemland. Kriteriene ble i sin tid vedtatt som ett av flere tiltak for å sikre Europarådets framtid.

Også forholdet til EU er viktig for at Europarådet skal overleve, og Jagland har arbeidet aktivt for å øke tilknytningen mellom Europarådet og EU.

Regjeringsstøtte

Den norske regjeringen har gjort det klart at den fullt ut støtter Jaglands kandidatur, blant annet fordi man mener de påbegynte prosessene bør fortsettes med Jagland som øverste leder for å sikre kontinuitet og framgang.

- Jagland har bidratt til å modernisere Europarådet og til å fremme organisasjonens mandat og arbeid. Europarådet er også blitt en viktig støttespiller for mange medlemsland i deres arbeid med å gjennomføre nødvendige reformer og sikre rettsstaten. Det er viktig at dette arbeidet videreføres, har utenriksminister Børge Brende uttalt.

Det er Europarådets parlamentarikerforsamlingen som velger generalsekretæren til rådet (ikke å forveksle med Europaparlamentet, som er EUs lovgivende institusjon). Parlamentarikerforsamlingen er et rådgivende organ bestående folkevalgte politikere fra medlemsstatene nasjonalforsamlinger, samt fra land som har observatørstatus eller spesiell gjestestatus.

Forsamlingen møtes til sesjoner i Strasbourg fire ganger i året. Stortingets delegasjon til Parlamentarikerforsamlingen består av fem faste representanter samt fem varamedlemmer.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen