FRAM OG TILBAKE: Spenningen stiger foran årets første tv-debatt mellom presidentkandidatene Barack Obama og Mittt Romney.

Gammel video inn i valgkampen

På et gammelt videopptak antyder Obama at rasisme var årsaken til at New Orleans fikk lite hjelp under orkanen. Nå dras opptaket inn i valgkampen.

Opptaket er blitt mye omtalt, spesielt i konservative nettmedier. Diskusjonen om uttalelsen raste videre onsdag, like før Obama skulle møte sin utfordrer fra Republikanerne, Mitt Romney, til direktesendt TV-debatt om innenrikspolitikk.

– Dette er Obamas tale om rase som du trolig aldri har hørt før, skriver Fox News. Nyhetskanalen mener videoen gjør det vanskeligere for Obama å unngå å diskutere rasespørsmålet, noe som vil være politisk risikabelt.

Sammenligner med 9/11

Talen er lagt ut på nettstedet Daily Caller. Her sammenligner daværende senator Obama hjelpen til New Orleans, der flertallet av innbyggerne er svarte, med den føderale støtten som New York fikk etter 11. septemberangrepene.

– Dette gir ingen mening. Det forteller meg at på en måte bryr de seg ikke like mye om innbyggerne i New Orleans, sa Obama.

Ben LaBolt, talsmann for Obamas presidentvalgkamp, sier til nyhetsbyrået AP at videoen er et forsøk på å vri oppmerksomheten i en annen retning enn at Romney gjør det dårlig på meningsmålingene. Et videoopptak av uttalelser Romney kom med tidligere i år, om amerikanere som ikke vil ta ansvar for eget liv, har gitt republikaneren problemer.

Skarpere i kantene

Obamas tale, som også tidligere har vært mye omtalt, viser ifølge nyhetsbyrået AFP en mann som er atskillig skarpere i kantene enn dagens vanligvis milde president. Han kritiserer ikke bare sommel med hjelpen til New Orleans, men også reaksjonene på opptøyer i Los Angeles.

– Mye av det vi så på fjernsyn for 15 år siden, var et Los Angeles som ga uttrykk for sinne og frustrasjon over langvarige og inngrodde problemer. Byen slet med ettervirkninger av en tragisk historie som landet vårt aldri helt har greid å legge bak seg, sier Obama.

Obama leder ifølge meningsmålingene over Romney foran valget 6. november. En måling denne uken ga presidenten en oppslutning på 49 prosent, mot 47 prosent for Romney – men viste også at Obamas forsprang er større i «vippestatene» der valget langt på vei avgjøres.