Anthony Hopkins spilte den intelligente og skremmende sjefspsykopaten Dr. Hannibal Lector i «Nattsvermeren». FOTO: FILMWEB

Galskapens industri

Noen forskere hevder at 4 av 100 toppleder er psykopater. Samtidig krangler fagfolk om hva en psykopat egentlig er.

Er det den kranglete naboen din? Kanskje gymlæreren i 5. klasse som gledet seg over å presse deg litt for langt? Eksmannen, sønnen eller kanskje sjefen din?

Ifølge flere anerkjente psykologer er så mange som ett av 100 mennesker psykopater. Empatiløse, ubarmhjertig, egoistiske, men også med en enorm overflatisk sjarm.

Med rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik har nordmenn fått innblikk i et felt som ser ut til å være langt fra presis vitenskap, nemlig diagnostisering av psykiske lidelser. Rettspsykiatere har levert motstridende rapporter, mens andre har uttalt seg i retten og enda flere i mediene. Enighet er det lite av. Psykiatri og psykologi står plutselig fram som fagfelt befestet med krangling, uenighet, sterke viljer og overbevisende taler. Hvem avgjør hvem som er syk og hvem som er frisk? De fleste bøker om psykiske lidelser er skrevet av fagfolk. Den britiske journalisten Jon Ronson tok saken i egne hender, la ut på tur og endte opp med den kritikerroste boken «The Psychopath test: A travel through the Madness industry».

- Å være psykiater og psykolog er ikke som å være en hvilken som helst lege. Det er subjektivt, mye sjalusi og spesialister som jobber mot hverandre. 22. juli-saken har vært med på å vise hvor unøyaktig denne vitenskapen er. Å være psykotisk er det motsatte av å være psykopat. Derfor er de to sakkyndige rapportene totalt motstridende, sier Ronson til Dagsavisen.

- I Storbritannia beundrer vi Norge for at de har et så åpent rettssystem at alle kan følge med på debatten. Jeg tror det er viktig at noen som ikke er inne i bobla også utforsker fenomenet. Psykiatere og psykologer har ikke samme mulighet til å se industrien fra et annet perspektiv, legger han til, og innrømmer at han var bekymret da boken hans skulle ut til massene.

- Tenk om jeg hadde fått e-post av tusenvis av fagfolk som ville fortelle at jeg tok feil - helt feil. Heldigvis skjedde det motsatte, sier han.

 

Psykopati

Fenomenet psykopati har også vært tema under 22. juli-rettssaken. Rettspsykiater Henning Værøy er blant ekspertene som har hevdet at Breivik er psykopat.

Ronson startet sin ferd da han hørte om en konspirasjonsteori flere fagfolk stilte seg bak: At det er psykopatene som styrer verden. Han møtte britiske psykologer som mener at langt fra alle psykopater er voldelige drapsmenn, men at de også tilegner seg makt på andre måter, ofte som sjefer og statsledere.

- Det at psykopater er hensynsløse og ubarmhjertige kan også gjøre dem til fantastiske direktører og ledere. Kapitalismen belønner flere psykopatiske verdier, sier Ronson.

Et kjent estimat gjort av den kanadiske forskeren Robert Hare anslår at så mange som 4 av 100 toppledere er psykopater. Ronson følte at han satt på et skup. Tenk om presidenter, statsministre og konsernledere verden over egentlig er psykopater?

- At den samme hjernefunksjonen som skaper massemordere, har infisert viktige deler av samfunnet og på en måte gjort oss alle til psykopatenes ofre - det er en enorm tanke, sier Ronson.

- Men er det bra eller dårlig? Vi trenger jo ledere?

- Gjør vi virkelig det? Kan du ikke se for deg et kapitalistisk samfunn som ikke er basert på psykopater? Dere i Skandinavia har jo perfekte samfunn. En kapitalisme basert på rettferdighet, ikke ubarmhjertighet som her i Storbritannia. Tanken på at psykopater skal få mer makt jo verre de oppfører seg, er helt forferdelig, sier han.

 

Skeptisk

Som journalist er Ronson lært opp til å tenke at hvis en historie er for god til å være sann, så er den det. Dette førte til at han også måtte stille spørsmål til dem som setter diagnosene. Han gikk inn i Diagnostic and Statistic Manual of Mental disorders (DSM), som er det amerikanske diagnoseregisteret, på jakt etter psykopati. Til hans store overraskelse var ikke psykopati en av over 300 diagnoser i registeret.

- For hver psykiske lidelse du har hørt om, er det en haug som beskriver og sykeliggjør det jeg ville anse som vanlig oppførsel. Jeg begynte selvfølgelig å diagnostisere meg selv. Det var for eksempel «Marerittlidelse», som var beskrevet som at du hadde mareritt om å bli forfulgt eller erklært å være en taper. Det beskriver omtrent alle drømmene jeg har, sier han og ler.

- Etter hvert som du graver begynner du å stille spørsmålet om psykiatri egentlig er objektivt, eller om det er et elfenbenstårn fullt av egeninteresser, legger han til.

 

Psykopattesten

Under sin ferd gjennom det Ronson omtaler som «galskapens industri» kom han i kontakt med den kanadiske forskeren Robert Hare. Han er mannen bak The Psychopath Check List (PCL-R). En liste på opprinnelig 20 punkter som beskriver karaktertrekk som skal gjøre det enklere å fastslå hvem som er psykopater. Men hva er egentlig en psykopat?

- Først og fremst så er de mennesker uten noen form for empati. Det som skiller dem fra andre med psykiske lidelser, er at de er flinke til å kamuflere det faktum at de er syke. De virker helt normale, og det er sjelden en åpenbar måte å se at de psykopater. Mange av dem er veldig sjarmerende og karismatiske. Derfor forelsker vi oss i dem og ansetter dem som sjefer, sier Ronson.

For folk flest er likevel psykopati forbundet med draps- og voldsmenn. Det er de galeste som blir omtalt i mediene, og dem mesteparten av forskningen er utført på. En britisk psykolog som jobber med voldelige psykopater fortalte at hun hadde vist en drapsmann et bilde av en redd person. Da hun spurte ham hva dette ansiktsuttrykket betydde svarte han: «Jeg vet ikke, men det er sånn folk ser ut rett før jeg dreper dem.»

Det er ikke alle psykopater som gir deg så klare hint. Hare lagde listen PCL-R for å hjelpe psykiatere og psykologer å luke ut psykopatene i befolkningen, da spesielt i fengsler. Han mener nemlig at de står bak all ondskapen i verden.

- Hare er ikke like populær i alle kretser på grunn av måten han omtaler psykopater. Han demoniserer dem som om de skulle være blodtørstige øgler som har inntatt menneskeform. Dette er også med på å vise at krangling og egeninteresser alltid er en stor del av psykiatriens verden. Alle har et prosjekt de vil promotere. Psykiateren som setter sitt omdømme på én spesifikk diagnose promoterer det massivt. Det gjør også Hare, sier Ronson.

 

Brukes i Norge

Psykolog Inge-Arne Teigset ved Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri i Helseregion Sør-Øst, har psykopati blant sine spesialfelt. Så langt er ikke psykopati en diagnose, men det er likevel forsøkt å møte fenomenet med dyssosial personlighetsforstyrrelse i diagnosesystemet vi bruker i Norge (ICD-10). I det amerikanske diagnosesystemet, DSM-IV, er det nærmeste man kommer psykopati diagnosen antisosial personlighetsforstyrrelse.

- Robert Hare har drevet bred lobbyvirksomhet for at psykopati skal bli en diagnose. Forskningen på fenomenet har vært mer omfattende i USA enn i Europa, sier Teigset til Dagsavisen.

Selv om diagnosen så langt ikke har kommet inn i varmen, brukes PCL-R av psykologer både i Amerika og Europa. I Norge brukes den blant annet som en del av vurderingsinstrumentet for voldsrisiko, HCR-20.

- Dette instrumentet brukes rutinemessig på forvaringsfanger ved blant annet Ila fengsel. Listen brukes ikke til å sette diagnose, men til å vurdere farlighet, sier Teigset, som selv har brukt Hares sjekkliste i arbeid med fengselsinnsatte siden han begynte som psykolog i 1990.

- Men hvis alle er enige om at psykopater eksisterer, hvorfor er det da ikke en diagnose?

- Det er mye diskusjoner og uenighet. Er psykopati ervervet eller medfødt? Hvilke er egentlig de viktigste og grunnleggende trekkene ved en psykopat? Her går det en tydelig skillelinje midt i Atlanteren, noe som også kommer til syne i diagnosesystemene. Mens amerikanerne legger mer vekt på adferd, legger den europeiske forståelsen sterkere vekt på hva som er bakgrunnen og underliggende faktorer for adferden, forklarer Teigset.

- Er det sant at psykopater styrer verden?

- Helt siden 50-tallet er det blitt hevdet at det finnes mange psykopater oppover i systemene og forretningshierarkiet. Like ofte kommer det motargumenter som beskriver en god leder som det motsatte av en psykopat. Debatten har gått lenge, og den vil fortsette. Et aspekt ved psykopati er sterk impulsivitet, dårlig adferdskontroll og manglende evne til langtidsplanlegging. De færreste organisasjoner eller bedrifter er vel tjent med slike egenskaper hos sine ledere? Samtidig kan en viss grad av kaldblodighet og ufølsomhet i noen sammenhenger nok være gunstig, sier Teigset.

 

Diagnostiserte venner

Jon Ronson reiste til Canada for å delta på kurs med Robert Hare og lære seg hvordan han skulle bruke sjekklisten. Det tok ikke lang tid før han ble lettere paranoid og maktsyk. Han så psykopater over alt. Blant venner, fiender, kolleger, intervjuobjekter og kjendiser. Psykopater - alle sammen.

- Det handler til syvende og sist om hvordan de formulerer seg. Hvis de ser på empati som en svakhet, så er det for eksempel et stort faresignal. Listen kan gjøre alle til amatørdetektiver, sier Ronson.

- Er det bra at alle løper rundt med en liste og diagnostiserer vennene sine?

- Jeg håper jo at boka kan leses som en advarsel. Jeg ble maktgal av å føle at jeg kunne avsløre alle. Samtidig er det jo faktisk psykopater der ute, så jeg syns det er både bra og dårlig at jeg har lekket denne listen til hundretusenvis av mennesker. Tanken gjør meg litt nervøs, men jeg håper ikke alle blir for gale av å bruke den, sier han og ler.

 

PS: I disse dager er det amerikanske diagnosesystemet under revisjon. Når DSM-V kommer ut er det planlagt at psykopati skal være en del av det. I Europa utvikles et nytt vurderingsverktøy for psykopati, Comprehensive Assessment of Psychopathic Personality (CAPP). Systemet er så langt eksperimentelt og gjennomgår validering.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

 

Hares psykopat-sjekkliste

Glatthet / overflatisk sjarm

Egosentrisk / storhetsideer 
om egen verdi

Behov for stimuli / lett for å kjede seg

Patologisk løgnaktighet, bedrageri

Bløffmakeri / manipulering

Manglende anger eller skyldfølelse

Manglende dybde av følelser

Ufølsomhet, manglende empati

Parasittær livsstil

Oppfarende / dårlig kontroll 
over sinne

Promiskuøs seksuell adferd

Tidlige adferdsproblemer

Manglende realistisk 
langtidsplanlegging

Impulsivitet

Uansvarlig adferd

Hyppige ekteskap / samboerforhold

Ungdomskriminalitet før fylte 15 år

Svikt under prøvetid eller løslatelse

Manglende ansvarsfølelse for egne handlinger

Flere forskjellige typer lovbrudd.

Nylig lagt til: Bruker tilegnede sosiologiske strategier og triks