Verden

Ga etter for press

Etter måneder med knallhardt press vil FN granske egen oppførsel etter anklagene om seksuelle overgrep i Den sentralafrikanske republikk.

NEW YORK (Dagsavisen): Den svært betente saken handler om grove seksuelle overgrep i Den sentralafrikanske republikk i 2014, og avskjedigelsen av den svenske diplomaten og varsleren Anders Kompass.

Behandlingen av varslere og den øredøvende stillheten rundt seksuelle overgrep har ført til uvanlig sterk misnøye innad i verdensorganisasjonen, fra både ansatte og medlemsland.

– Det er åpenbart en ukultur innad i FN når det kommer til håndtering av seksuelle overgrep, sier Paula Donovan, leder og grunnlegger av organisasjonen AIDS-free world, til Dagsavisen.

LES OGSÅ: «Folk som levde sammen før har begynt å hate»

Mistet jobben

Det var i fjor vår at flere FN-ansatte ble kjent med anklager mot franske fredsbevarende soldater, som ikke var del av en FN-operasjon. Soldatene skal ha begått grove seksuelle overgrep mot sultne små gutter i en flyktningleir i Den sentralafrikanske republikk.

FN-ansatte intervjuet ofrene, og skrev om de brutale hendelsene i en rapport, som raskt ble hemmeligstemplet. Etter måneder med stillhet, lekket den erfarne svenske FN-diplomaten Anders Kompass rapporten til Frankrike, der saken har skapt sterke reaksjoner. Kort tid etter mistet Kompass jobben.

Etter stort press fra media, medlemsland, ansatte og FNs fagforening, har FNs generalsekretær Ban Ki-moon nå besluttet å iverksette en uavhengig gransking av hvordan FN har håndtert saken.

Både lederen for FNs høykommissær for menneskerettigheter, lederen for FNs fredsbevarende operasjoner og Ban Ki-moons stabssjef Susana Malcorra er involvert i det som har utviklet seg som en skikkelig hodepine for ledelsen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Norge positive

I år vil Norge bidra med rundt 400 millioner kroner til FNs fredsbevarende styrker, og Norge er en av FNs viktige donorer. Statssekretær i Utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen (H), skriver i en e-post til Dagsavisen at han er fornøyd med at Ban Ki-moon nå har kommet på banen.

– Denne saken er alvorlig og kompleks. Det er positivt at FNs generalsekretær har besluttet å nedsette et uavhengig panel for å gjennomgå FNs håndtering, skriver Pedersen.

Paula Donovan er ikke alene om å være bekymret for vernet av varslere i verdensorganisasjonen. I flere lekkede e-poster som organisasjonen nylig offentliggjorde, kommer det fram at høytstående ledere i FN var klar over forsøkene på å dekke over regelbrudd for å bli kvitt den svenske diplomaten.

– Ansatte svært høyt opp i FN-systemet har brutt regler her, og det er et sterkt behov for en inngående uavhengig etterforskning, sier Donovan.

Hun sier FN også må få på plass bedre rutiner for å beskytte varslere.

– Alle så hva som skjedde med Kompass. Mange FN-ansatte føler seg ikke trygge og vet at de får dårlig behandling hvis de sier fra om kritikkverdige ting. Sånn kan vi ikke ha det, sier Donovan.

Donovan, som har jobbet i FN i en årrekke, har de siste årene jobbet for å bedre FN-systemet. Hun håper Norge kan ta en lederrolle i granskingen.

– Vi vet at Norge bryr seg om dette. Det ville vært bra om de tok en ledende rolle her, sier Donovan.

LES OGSÅ: En skjult tragedie

Mer fra Dagsavisen