Verden

Full torystrid i EU-kampen

EU-­kam­­pen spisser seg til i Det konservative partiet etter at Boris Johnson sammenlignet EU med Hitler.

Bilde 1 av 3

– Dette er den mest alvorlige beslutningen vi har stått overfor på en generasjon, og likevel synker det hele ned til en ekstraordinært stygg situasjon, sier veteran Michael Heseltine fra De konservative bare fem uker før britene holder folkeavstemning.

Heseltine har gått hardt ut mot sin egen partifelle, den kontroversielle Boris Johnson, etter at Johnson nylig trakk sammenligninger mellom EU og Hitler – en uttalelse som også har provosert EU-presidenten til å ta bladet fra munnen. Heseltine mener Johnson med dette har svekket sine sjanser til å bli partileder og statsminister.

Les også: Labour-velgere kan avgjøre

Kan slå tilbake

– Hanskene er tatt av i en kamp som blir stadig mer skitten, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. Han mener den frittalende Johnson har gått for langt denne gang.

– Uttalelsene kan slå tilbake på ham selv og hans sjanser i partiet, men også på partiet, som er svært splittet, sier Mustad til Dagsavisen.

Den bitre EU-kampen spisser seg stadig mer til i innspurten i Storbritannia, og ingen partier rammes hardere internt enn Det konservative partiet, som har en sterk gruppe EU-motstandere, blant dem Boris Johnson. Han anses også som en sannsynlig etterfølger etter partileder og statsminister David Cameron når han går av. Boris Johnson er i praksis blitt frontfiguren for «brexit»-siden i EU-kampen, og kjemper dermed på motsatt side av Cameron.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ender tragisk

Det var i helgen Johnson kom med sammenligningen mellom Hitler og EUs integreringsprosjekt, der medlemslandene blir stadig mer knyttet sammen.

– Napoleon, Hitler, ulike folk har prøvd dette, og det ender tragisk. EU er et forsøk på å gjøre dette bare med andre metoder, sa Johnson i et intervju med Sunday Telegraph.

Lord Heseltine mener Johnson avdekker for dårlig dømmekraft til å bli statsminister.

– Jeg tror at hver gang han kommer med slike ytringer, vil folk i Det konservative partiet stille seg spørsmålet om han har vurderingsevne til den jobben, sier han i et intervju med BBC.

– Han opptrer uansvarlig og uforsvarlig, sier Heseltine.

EU-president Donald Tusk reagerer også, og mener Johnson må lide av «politisk hukommelsestap».

– Når jeg hører EU bli sammenlignet med Adolf Hitlers planer og prosjekter, kan jeg ikke sitte stille. Slike absurde argumenter bør overses fullstendig, om de ikke hadde kommet fra en av de mest innflytelsesrike politikerne i det konservative regjeringspartiet, sier Tusk.

Labour reagerer også sterkt:

– Han bør ikke spille politisk spill med det mørkeste og mest kyniske kapittelet i Europas historie, sier Labour-politiker Yvette Cooper.

Løs kanon på dekk

Boris Johnson gikk nettopp av etter åtte år som London-ordfører, og tok for alvor steget inn i EU-kampen da han tidligere i vår valgte side. Johnson har vært en populær ordfører, og er kjent for en vittig tunge som av og til går for langt. Jan Erik Mustad påpeker at han har måttet legge bånd på seg i rollen han har hatt, og dermed har dempet seg litt de siste årene.

– Men nå ser vi den gamle Boris som snakker; den Boris mange i partiet hadde håpet var borte. Han viser at han er en løsere kanon på dekk enn vi har fått inntrykk av på en stund. For etablissementet i partiet kan det oppfattes som for farlig å ha en sånn frontfigur, sier Mustad.

Han kaller Johnsons uttalelse «kalkulert på en ubehøvlet måte», og mener Johnson må ha visst at det skaper sterke reaksjoner.

– Dette er forbudt område. Labour har nettopp vært gjennom en debatt om antisemittisme, og nå kommer dette hos De konservative, sier Mustad, og refererer til Labours Ken Livingstone, også han tidligere London-ordfører, som er suspendert etter det som ble oppfattet som antisemittiske uttalelser.

Etter Cameron?

Løpet foran folkeavstemningen 23. juni er blitt stadig jevnere, selv om det fortsatt på de fleste målinger er et flertall for å fortsette å være medlem i EU. Mens Cameron og andre som vil bli snakker mye om økonomi, sikkerhet og internasjonalt samarbeid, snakker «forlate»-siden om immigrasjon, overnasjonalitet og pengebruk.

– De neste ukene vil vi nok se at de polariserte argumentene kommer fram enda mer, sier Mustad.

Statsminister David Cameron har sagt han vil fortsette uansett resultat. Det spekuleres likevel i om han blir nødt til å trekke seg om det blir en utmelding, og til og med selv om det blir en svært liten overvekt for å bli. Jan Erik Mustad tror likevel det skal mye til at Cameron går snart.

– Selv om det blir et flertall for utmelding men med liten margin, kan jeg ikke se for meg at Cameron går av med en gang, for det er ingen andre naturlige personer som på Storbritannias vegne kan forhandle med EU om hvordan utmeldingen skal foregå. Så dersom Cameron kan leve med det, vil han sitte til neste parlamentsvalg, tror Mustad.

Boris Johnsons sjanser til å bli partileder er heller ikke døde dersom britene stemmer for å fortsette i EU, mener han. Han peker på Johnsons popularitet og partiets mangel på gode kandidater.

– Partiene må samle på gode kandidater som kan trekke velgere. I Labour så vi at Jeremy Corbyn kom fram i mangel på andre gode kandidater. Boris Johnson er en av de få som kan snappe velgere fra Labour, og er mer populær blant folket enn i partiet, sier Mustad.

Mer fra Dagsavisen