Verden

Full skotsk forvirring

SKOTTLAND: Tre uker før folkeavstemningen om uavhengighet kommer vidt forskjellige signaler fra det skotske næringslivet om hvorvidt det vil lønne seg å bryte ut.

Analysene og advarslene fra de to leirene er vidt forskjellige. I går publiserte 200 skotske næringslivsledere en felles erklæring der de oppfordrer skottene til å stemme ja til uavhengighet. Det kommer dagen etter at 130 andre forretningsledere kom til motsatt konklusjon i et annet felles brev: De advarte mot å løsrive Skottland fra resten av Storbritannia.

Idet innspurten nærmer seg var Storbritannias statsminister David Cameron i går på besøk i Skottland for å tale til nettopp det skotske næringslivet. Cameron advarer på det sterkeste mot å trekke seg ut av fellesskapet med Storbritannia.

- Skottland gjør over dobbelt så mye handel med Storbritannia som med resten av verden til sammen. Den handelen er med på å støtte opp under skotske jobber, understreket Cameron i en tale til næringslivets hovedorganisasjon i Glasgow i går.

Han mener finansnæringen i Skottland vil tape stort på å miste fellesskapet som eksisterer i dag innenfor Storbritannia - med felles valuta, felles skatter, felles regler og reguleringer, uten grenser, overføringskostnader eller begrensninger på flyten av varer, investeringer og personer.

Les også: Kampen tetner til i Skottland

Nei-siden leder

Tre uker før avstemningen 18. september leder fremdeles nei-siden, de som er imot uavhengighet. Når man trekker fra dem som ikke har bestemt seg, ligger ja-siden an til 43 prosent og nei-siden an til 57 prosent. Men ja-siden har økt mer enn noen gang i det siste, og 10-15 prosent har ennå ikke bestemt seg.

Økonomien vil telle for de fleste. Professor Michael Keating ved Universitetet i Aberdeen har fulgt uavhengighetsdebatten i flere år. Han sier prognosene er forvirrende for velgerne.

Les også: Slik vil de ha et fritt Skottland

- Vanskelig

- Ulike deler av næringslivet har ulike vurderinger, avhengig av hvem de handler med. Det er vanskelig for velgerne å forholde seg til, sier Keating til Dags­avisen. De 200 som skrev under brevet i går til støtte for uavhengighet, mener det er en fordel å bli mindre.

- Et uavhengig Skottland vil gjøre små og store entreprenører til de virkelige verdi- og jobb­skaperne i den økonomiske framtida, skriver de.

På motsatt side mener man at all usikkerheten er dårlig for næringslivet.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen