Donald Trump ble tatt imot med full jubel blant tilhengerne i Lakeland i Florida. Trump-kampanjen delte ut store mengder rosa «kvinner for Trump»-skilt, noe hovedpersonen satt stor pris på.

Full fart videre for Trump

Store deler av det republikanske partiet har rømt fra Trump, mens meningsmålingene stuper. Men i Lakeland i Florida har Trumps tilhengere full tro på seier.

 

LAKELAND (Dagsavisen): Trafikken står bom stille flere kilometer unna hangaren der Donald Trump har innkalt til valgmøte i Lakeland, i sentrale Florida. Flere har parkert bilen og tatt beina fatt. Jim Mcintire (30) og venninnen Jennifer Hendrix (28) er tidlig ute for å se sin store helt for første gang. Mcintire har tatt på seg USA-shorts og Trump-skjorte, mens Hendrix kommer rett fra salgsjobben i høye hæler. Begge er sikre på Trump-seier.

– Vi kommer til å vinne! Bare Trump kan få økonomien på rett kjøl igjen, sier Mcintire, som i likhet med mange av de oppmøtte har kjøpt T-skjorte med påskriften «Deplorable» (forkastelig). Hillary Clinton har kalt halvparten av Trumps tilhengere for forkastelige, og ordet blir nå brukt som et hedersmerke på skjorter, buttons og hatter i alle farger.

Les også: Kvinner anklager Trump for antasting

Indre krig

Ingen her er spesielt bekymret for det republikanske partiet, som nå er i ferd med å rakne innenfra. Over 150 ledende partimedlemmer, blant dem 50 kongress- og senatsrepresentanter, har vendt Donald Trump ryggen, etter at et lydklipp fra 2005 ble offentliggjort sist fredag, der Donald Trump skryter av at han kan forgripe seg på kvinner fordi han er kjendis. Lydklippet har skapt sterke reaksjoner, og har ganske sikkert ikke hjulpet Donald Trumps posisjon hos usikre kvinnelige velgere.

Leder av Representantenes hus, Paul Ryan, er blant dem som har sagt han ikke lenger kan forsvare Donald Trump, og sier han heller vil forsøke å sikre fortsatt republikansk flertall i Kongressen i november. Men han vil ikke få noe hjelp av Trump eller hans tilhengere. Trumps kampanjeteam har gått langt i oppfordre tilhengerne til å holde tilbake støtten til kandidater som ikke lenger er på Trumps lag. Det er et budskap publikum her liker:

– Vi bør være takknemlige for at Donald Trump ofrer så mye for å bli president og for å hjelpe USA. At så mange republikanere vender ham ryggen er et stort svik. De får ikke min stemme, sier Jennifer Hendrix.

På Twitter, Trumps foretrukne kommunikasjonskanal, sier den republikanske presidentkandidaten om partiet sitt at han er glad han har befridd seg fra «lenkene» som har holdt ham tilbake.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tror på seier

Donald Trump har falt raskt på meningsmålingene, og ligger nå i gjennomsnitt seks prosent bak Hillary Clinton. I Florida, som han ledet for noen uker siden, ligger han nær tre prosent bak. Men her, blant mange tusen oppmøtte, er det ingen som har fått med seg meningsmålingene, eller som bryr seg nevneverdig. Shirley Barnett (68) er sterk i troen på seier, og synes uansett Hillary Clinton er verre enn noe Trump kan ha sagt eller gjort.

– Lydklippet? Å, det ja. Jo, det var ikke bra. Men alle har sagt noe slikt en gang. Og han ba om tilgivelse, det er mer enn Hillary har gjort, sier Barnett.

To unge jenter går forbi og gir 68-åringen komplimenter for den svarte T-skjorta med Jesus-skrift i gull.

– Synes du Donald Trump er en god rollemodell for kristne?

– Tja. Ingen er perfekte. Men Gud har en plan for ham, sier Barnett, som virkelig frykter Hillary Clinton, som hun ser på som et uærlig og maktsykt menneske.

– Hun vil gjøre oss til slaver, sier Barnett.

Les også: Obama ber Republikanere trekke Trump-støtte

Rockestjerne

Donald Trump har landet, og fra høyttalerne spilles Puccinis grandiose «Nessun Dorma», mens tusenvis av mennesker holder telefonen rettet mot flydøren. Den går ikke opp før over 20 minutter senere. En ung jente sitter på skuldrene til en venninne for å se bedre, og skriker av full hals når hun ser ham, Donald Trump, ikledd hvit caps og mørkeblå blazer.

– Der er han!! Han er her! Her!

– Vi skal samle USA, lover Trump, som bruker mesteparten av talen på å snakke om hvor håpløs Hillary Clinton har vært som politiker, og hvilken katastrofe hun vil bli som president. Flere ganger bryter publikum ut i taktfaste rop om å fengsle henne: «Lock her up.»

Hvis forrige ukes lydklipp har hatt noe å si for frammøtet, synes det bare på de mange plakatene som deles ut ved inngangen. Det florerer av rosa «kvinner for Trump»-skilt. Donald Trump henter opp et av dem til scenen og kysser det.

– De sier kvinner ikke liker meg. Jeg forstår det ikke. Se her, se på de vakre skiltene, sier Trump til jubel.

Kommentar: Trumps tøffe helg (Heidi Taksdal Skjeseth)

Varsler Brexit

– Vi skal ha en liten Brexit her i USA i november, roper Trump, som et slags svar på de labre meningsmålingene.

Før britenes folkeavstemning var eksperter og meningsmålinger hjertens enige om at flertallet kom til å velge å forbli i EU. Slik ble det som kjent ikke. Det samme kan skje her, tror Jennifer Hendrix.

– Jeg har ingen tro på meningsmålingene. Jeg tror mange ikke er helt ærlige når de svarer.

Les også: Trump om Clinton: – Du ville blitt satt i fengsel