Verden

Frykter vold i Kenya igjen

Strid om resultatene etter valget i Kenya kan igjen føre til vold. Enkelte opptøyer er allerede i gang.

Bilde 1 av 4

Selve valget i Kenya tirsdag forløp rolig og uten bråk, men nå frykter mange etterspillet, etter at opposisjonsleder Raila Odinga har avvist resultatene som så langt har kommet ut. I går var det opptøyer flere steder, og minst en person ble drept.

Fiksjon

Etter at 91 prosent av stemmene var klare, hadde president Uhuru Kenyatta en klar ledelse med 54.5 prosent mot Odingas 44.6 prosent, ifølge valgtjenestemenn.

– De er fiksjon, de er falske, sa Odinga i går i en kommentar til de foreløpige resultatene, fordi han mener myndighetene ikke har lagt fram dokumenter som kan verifisere resultatene.

Dermed er frykten for vold forsterket, for kenyanerne har det blodige etterspillet etter valget i 2007 i minne. Da ble rundt 1.200 mennesker drept i etnisk vold.

Mektige familier

Også i 2007 stilte Odinga som presidentkandidat, men tapte, og anklaget valgkommisjonen for juks, og deretter fulgte den voldelige konflikten. Også nå er det frykt for at Odingas tilhengere vil protestere videre og at det vil utvikle seg voldelig.

Odinga- og Kenyatta-familiene har vekslet på makten i mange år i Kenya. 55 år gamle Uhuru Kenyatta har vært president siden valget i 2013, og er sønn av Kenyas første president, Jomo Kenyatta. 72 år gamle Raila Odinga er på sin side sønn av Kenyas første visepresident, Jaramogi Oginga Odinga. Også i 2013 ble valgresultatet bestridt, men etterspillet ble ikke voldelig i den grad som i 2007.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Manet til ro

Eksperter har advart lenge om at det kan bli vold og uro. Forsker Anders Sjögren ved Nordiska Afrika-institutet (NAI) i Sverige er blant dem.

– Den beste måten å unngå vold på er å holde lovmessige, frie og rettferdige valg. Dessverre peker den forberedende valgprosessen i motsatt retning, sa Sjøgren før valget, ifølge NAI.

Odinga selv oppfordret i går sine tilhengere til å forholde seg i ro. Men ikke alle fulgte rådet.

– Dersom Raila ikke er president, kan vi ikke oppnå fred, sa en av demonstrantene i byen Kisumi vest i Kenya i går.

President Kenyatta manet også til ro i forbindelse med valget, og mange kommenterte at selve valgdagen gikk fredelig for seg. Blant dem som skrøt av gjennomføringen av valget, var USAs tidligere utenriksminister, John Kerry, som var i landet valgdagen.

Nå knytter spenningen seg til utviklingen de neste dagene.

Mer fra Dagsavisen