Frykter været vil gi republikansk forsprang

Tungt regn over store deler av østkysten kan gi lavere valgdeltakelse

Av: Heidi Taksdal Skjeseth

WASHINGTON DC (Dagsavisen.no): Washington DC og store deler av USAs østkyst våknet til tungt regn valgdagen. Det kan gi et ekstra oppsving til republikanerne.
Når valgdeltakelsen går ned, gagner dette republikanerne, som har mer lojale velgere. Men republikanerne tjener ikke bare på lavere valgdeltakelse ved dårlig vær. Også de som kommer seg til valglokalene, stemmer i større grad konservativt, i følge en undersøkelse sitert i The New York Times.
–  Ikke bare om du stemmer, men hva du stemmer kan bli påvirket av været. Når været er dårlig, blir folks humør påvirket. Folk pleier å få mer aversjon mot risiko. Når folk har mer aversjon mot risiko, er det større sjanse for at de stemmer konservativt, derfor er det større sjanse for at de stemmer republikansk enn demokratisk, sier Yusako Horiuchi, professor ved Darthmouth og medforfatter av denne rapporten.

Les også: Mellomvalget handler ikke bare om Trump

Det er blant annet meldt uvær i Florida og Georgia. Georgia kan velge USAs første svarte kvinnelige guvernør i dag, hvis demokrat Stacey Abrams får flertall.

Stacey Abrams kan bli USAs første svarte kvinnelige guvernør. Foto: AP Photo/Stephen B. Morton

I byen Snellville i Georgia var det derimot ikke været som hindret velgere fra å avgi sin stemme, men ødelagte stemmemaskiner. Journalist Kira Lerner i ThinkProgress rapporterer om køer på opp til fire og halv time fordi valgsystemet ikke fungerer. Georgia er blant delstatene der myndighetene har gjort det vanskeligere å stemme, noe som først og fremst går utover delstatens minoritetsbefolkning, noe som er ulovlig.

Stacey Abrams-supporter i Atlanta, Georgia på vei for å avgi sin stemme i dag Foto: REUTERS/Lawrence Bryant

Lange køer

Til tross for elendig vær, meldes det om lange køer ved valglokalene i en rekke byer i USA i dag. Journalist Lily Herman i Refinery29, melder om køer i New York, og valgarbeidere i godt humør som sier de aldri før har sett det så travelt gjennom hele dagen.Valgdeltakelsen ved såkalte mellomvalg er tradisjonelt sett lav, bare en av fire amerikanske velgere brukte stemmeretten i 2014. Den ventes å bli langt høyere i år, takket være president Donald Trump, som både mobiliserer egne velgere og skaper så mye frustrasjon på demokratisk side, at partiet trolig vil klare å mobilisere langt flere velgere enn for fire år siden. Det er rekord høye tall for forhåndsstemming i mange delstater.