Nærmere 500 ungdommer samlet seg tirsdag utenfor Plusgymnasiet i Göteborg for å ta en jente som angivelig skal ha hengt ut andre på det sosiale nettstedet Instagram.

Frykter nye opptøyer i Gøteborg

Den 17 år gamle jenta som beskyldes for å ha spredt sexrykter på Instagram, nekter for å stå bak. Politiet frykter mer bråk.

– Jeg har vært i avhør hos politiet. Men jeg er falskt anklaget. Jeg har ikke gjort dette. Andre står bak kontoen på Instagram, sier hun til avisen Expressen.

Jenta sier videre at hun selv er blitt uthengt med bilde og krenkende beskrivelser.

– Den personen som virkelig ville ødelegge for meg, har lyktes nå, sier 17-åringen.

Vil ta hevn

Politiet i Göteborg forberedte seg onsdag på mulige nye uroligheter i byen, etter at flere hundre ungdommer dagen før samlet seg for å ta hevn for ryktespredningen. Tirsdag kveld ble oppfordring til hevnaksjoner spredt på internett og som tekstmeldinger på telefon.

Ifølge en melding som avisen Aftonbladet fikk tilgang til, ble ungdommer oppfordret til å samle seg på en bestemt adresse i Göteborg. Politiets talsmann Stefan Gustafsson sa at han ikke kjente til denne konkrete oppfordringen, men at beredskapen ble skjerpet.

– Det gjelder å roe ned situasjonen, så dette ikke utarter fullstendig. Vi har støvsugd stasjonene våre for å kunne kalle inn personale som ellers skulle ha fri, og vi håper at vi selv skal kunne kalle sammen 150 personer like lett som en gruppe på Facebook, sa Gustafsson.

Hemmelig adresse

Jenta som spiller hovedrollen i saken, er nå på hemmelig adresse.

– Jeg vet ikke når jeg kan dra tilbake på skolen. Politiet bestemmer. Jeg blir værende der jeg er. Her er jeg i sikkerhet, sier hun.

Ifølge 17-åringen begynte det hele med at et bilde av henne på Instagram med en krenkende tekst. Hun sendt da en epost til de som hadde kontoen der hun truet med å politianmelde dem om bildet ikke ble fjernet.

– Jeg tror de spredte rykter om at dette var meg fordi jeg skrev at jeg skulle politianmelde dem for å skremme dem. Jeg skrev at jeg hadde IP-adressen deres. De tok bort bildet, men spredte at jeg sto bak dette, sier jenta til Expressen.

– Uskyldig

Hun gikk til skolen tirsdag til tross for at hennes navn var i ferd med å spre seg som ild i tørt gress på sosiale medier.

– Jeg vet jeg ikke har gjort noe. Jeg vet jeg er uskyldig og ikke har noe å skamme meg over. Men når jeg kom dit var det politibusser utenfor. Min lærer sa jeg måtte bli med politiet.

På spørsmål om hva hun vil si til jentene som er blitt hengt ut på den omstridte Instagram-kontoen, svarer hun:

– Jeg synes virkelig synd på dem. Jeg vet hvordan det er å bli uthengt, i og med at de gjorde det med meg også.

Kastet stein

Hun sier videre at de som ventet på henne utenfor skolen tirsdag, gjerne må fortsette å vente der.

– Men et bra tips er å vente til riktig person dukker opp.

Hundrevis av ungdommer i Göteborg var tirsdag ute etter å hevne seg på jenta. Ungdommene begynte å samle seg utenfor den videregående skolen Plusgymnasiet i morgentimene tirsdag.

Utover dagen blusset uroen opp, noe som tilsynelatende kom overraskende på politiet. Det ble kastet stein og flasker mot politiet og andre som var i nærheten, og trafikanter i nærliggende gater ble også rammet.