Fotball

Frykter kulturkrasj i Qatar-VM

SKANDALEFOTBALL: Qatar lar seg knapt forstyrre av protestene over korrupsjonsanklagene rundt fotball-VM i 2022. Likevel kan landet komme til å angre hvis fotballfesten kommer til Doha.

DOHA (Dagsavisen): I Brasil er VM-festen i full gang både på og utenfor banen, men i Qatars elegante gater er situasjonen en annen. Det er skyskrapere, kjøpesentre og flotte biler, men fotballfeber? Ikke i Qatar, som ligger på 100. plass på FIFAs rankingliste - rett etter Estland og Zimbabwe.

Oljerike Qatar ville arrangere fotball-VM i 2022 for å markere seg i verden. Men nå frykter mange i ørkenlandet at fotballfesten i stedet vil skape alvorlige problemer.

- Fotball-VM blir på mange måter den store testen. Og det er langt ifra sikkert at det vil gå bra, sier Salman Sheikh, en britisk forsker bosatt i Doha og leder av den lokale avdelingen av tenketanken Brookings Institute.

Men Sheikh sikter ikke til korrupsjonsanklagene som antyder at Qatar kjøpte seg støtte fra FIFA-toppene under avstemming over VM-arrangementet, og heller ikke til den andre store skandalen som ryster landet, at flere tusen lavtlønnede bygningsarbeidere kan komme til å miste livet fram mot 2022.

Les også: Ingen ytringsfrihet i Al Jazeeras hjemland

Trusselen

Nei, det Sheikh og også andre sikter til, er trusselen som fotball-VM utgjør mot det ultrakonservative qatarske samfunnet: Hvordan skal et land som knapt tillater alkohol, der offentlige uttrykk for kjærlighet er forbudt, kunne ta imot hundretusener av ivrige fotballfans som vil ha fest.

- Hele verden vil følge Qatar nå, sier Sheikh.

Vi sitter i kafeen i et hotell i sentrum av Doha. Hotellene i Qatar er som oksygen for mange utlendinger, de er som liberale øyer i ørkenlandet. Det er kun her blir alkohol servert og kun her det finnes noe som ligner på nattklubber.

- Vi har ennå tid, men kulturen i Qatar må utvikle seg, sier han.

For få uker siden offentliggjorde Qatar en liste over «godkjente klesplagg». Plakatene rundt omkring i landet viser at skjørt og kortbukser er bannlyst, mens langbukser kom gjennom nålsøyet.

Qatar håper å kunne etablere egne soner i Doha der alkoholdrikking under VM skal være lovlig. Men når to nyforelskede ungdommer nylig ble arrestert kun for å ha omfavnet hverandre i gaten, ser en hvilke utfordringer det qatarske samfunnet står overfor.

Landet er allerede inne i en dyp identitetskrise, med det moderne og urbane livet på den ene siden, og kulturarven som beduiner, på den andre. På bare noen generasjoner har qatarerne gått fra endeløs fattigdom til å bli verdens rikeste. I Doha glitrer skyskraperne både natt og dag, og hvis en vil kan en både spille ishockey eller stå slalåm innendørs mens 45 varmegrader steker ute.

Les også: Den nye makten i Midtøsten

Menneskerettighetsbrudd

Men Faisal (25) og Mohammad (29) vil aldri komme nær disse underholdningsarenaene. Fjernt fra luksusen og glitteret, er det menn som disse som skal skape stadionene og infrastrukturen som skal gi emiren ære og verden fotball. En halv million bygningsarbeidere bor i Qatar under kummerlige forhold som ofte sammenlignes med slavedriveri.

- Vi er heldige, ingen har dødd på vår byggeplass, sier Faisal, som er fra Pakistan.

Han er sliten, og har jobbet ute i solen siden daggry. Vi møter ham nær hans støvete arbeidsplass i utkanten av hovedstaden, nær en framtidig fotballstadion.

De jobber fra soloppgang til sent på kvelden, sju dager i uka. For deres harde kroppsarbeid tjener de i underkant av 800 kroner i måneden, men ikke alltid får de den lovede lønnen.

- Vi greier bare så vidt å overleve på disse pengene, sier Mohammad.

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner kritiserer de såkalte arbeidsleirene som finnes utenfor Doha. Etter endt arbeidsdag blir arbeiderne busset tilbake til leirene, der de ofte lever uten rent vann eller kjøleskap for å oppbevare mat i varmen. Resultatet er at unge menn dør av hjerteinfarkt eller forgifting. Om utviklingen fortsetter som nå vil hele 4.000 arbeidere ha mistet livet fram mot 2022.

- Nå må vi løpe tilbake til arbeidet før de ser oss, sier Mohammad og forsvinner bort sammen med Faisal.

Les også: Moderne slaveri

Rikelig smøring

Tross de nedslående menneskerettighetsforholdene, er det korrupsjonen tilknyttet fotballarrangementet som vekker mest oppsikt i utlandet. De siste ukene har det oppstått strid om Qatar vil få beholde VM-arrangementet. Hele 30 millioner kroner skal ha blitt brukt for å kjøpe stemmer blant FIFA-toppene, og mange krever nå at fotballfesten blir flyttet til et annet land.

I Qatar er det ingen som debatterer skandalen offentlig. Ingen våger å motsi emiren, noe som også formelt er ulovlig i landet. Men korrupsjon er også svært utbredt i Qatar, ifølge en lokal statsviter som Dagsavisen snakket med.

- Hele systemet i Qatar er basert på korrupsjon, selv om ingen tror det er korrupsjon. En far utnevner sin sønn, en annen mottar vennetjenester. Det er slik samfunnet fungerer her, og det anses som normalt, sier han.

roger.hercz@dagsavisen.no

Les også: Sandstormen

Det nye maktsentrum

* De superrike Golf-statene får en stadig viktigere rolle i Midtøsten.

* Landene forsøker å gå inn i tomrommet etter Bagdad, Kairo og Damaskus, som drukner i egne problemer.

* Qatar spiller en stadig viktigere rolle økonomisk, politisk og strategisk, og skal arrangere fotball-VM.

* I en serie artikler vil Dagsavisen se nærmere på Qatar og regionen rundt

Mer fra Dagsavisen