Mattias Karlsson, fungerende leder for Sverigedemokraterna. FOTO: NTB SCANPIX

Frykter høyrepopulismens innflytelse i Norden

Frp deler Ap-topp Raymond Johansens bekymring over at høyrepopulistiske partier skal få økt innflytelse over politikken i Norden.

I dag klokka ni starter budsjettforhandlingene i den svenske Riksdagen – der Sverigedemokraterna (SD) feller den sittende regjeringens budsjett. 

-     Sverigedemokraterna har fått økt spillerom. I Danmark er Dansk Folkeparti det største partiet. Jeg er bekymret over at de høyrepopulistiske partiene skal få for mye innflytelse til å formulere politikk i Norden., sier Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet i går kveld til Dagsavisen.

I en meningsmåling som ble offentliggjort i slutten av november, får Dansk Folkeparti 21.2 prosent og er Danmarks største parti, skriver Vårt Land

Kristian Norheim, utenrikspolitisk talsmann i Frp, sier at Frp deler Raymond Johansens bekymring.

-          Vi er også bekymret for de høyrepopulistiske partienes framvekst i Norden. Den er svært problematisk, sier Norheim til Dagsavisen.

-          Tror du at alle Frps medlemmer deler din bekymring for SDs vekst i Sverige?

-    Vi har ikke hatt noen uravstemning om dette i Frp, nei, og jeg har ikke full oversikt over hva hvert enkelt av partiets mange tusen medlemmer mener om SD. Men jeg tror at noen av de som tilkjennegir sin støtte til SD er folk som har gitt opp svensk innvandringsdebatt og gjør det som en protest. Det tror jeg mange av velgerne til SD også gjør, sier Norheim.

Norheim mener Frp har æren for at Norge ikke har et SD, som er et nasjonalistisk parti, i norsk politikk.

-    Vi mener Ap bør rose Frp for at vi har bidratt til å gi innvandringskritikerne et hjem i Frp og at vi ryddig har unngått situasjonen med SDs framvekst i Norge, sier Norheim.

Vil ikke sammenlignes

Frp har tidligere gått ut mot sammenligninger mellom Sverigedemokraterna og Fremskrittspartiet.

-          SD er et parti med en nazistisk fortid, sier Norheim.

Norheim sier at Frp har «blankt avvist» kontakt med SD. Han sier at de heller ikke har politisk samarbeid med Dansk Folkeparti, som SD framholder som sine forbilder.

-    Vi har ikke kontakt med høyrepopulistiske partier i Europa og har ingen søsterpartier, sier Norheim.

Norheim sier at Sverigedemokraterna er et nasjonalistisk parti, der innvandringsspørsmålet dominerer, og han går langt i å kalle SD «nær et ensaksparti».

Når det er sagt, er dette en politisk krise som man kunne sett komme. Svenske politikere har lagt lokk på innvandringsdebatten. De nekter å innse realiteten og framstiller det som om at integrering er uproblematisk. SD vil vokse så lenge de har monopol på innvandringsdebatten, sier Norheim.

SD vokser

Sverigedemokraterna fikk vel 13 prosent oppslutning i valget. Partiet kan vokse til 17 prosent, sier Ulf Bjereld, professor i statsvitenskap til Dagavisen. Karl Loxbo, statsviter ved Linné-universitetet i Kalmar sier at Sverigedemokraterna har forutsetningene for å bli det største nasjonalistiske partiet i Europa.

I en opinionsmåling utført av Sentio i november er SD Sveriges tredje største parti fortsatt i vekst og øker oppslutningen til 16.4 prosent. På samme måling går Socialdemokraterna svakt fram til 27.4 prosent, mens Moderaterna går ned til 23.9 prosent.

Tall fra Sveriges statistiske sentralbyrå viser derimot en lavere oppslutning til SD på 12.4 prosent, mens Socialdemokraterna får 32.2 prosent og Moderaterna 24.2 prosent. 

 

Kan gå mot nyvalg eller avgang

Statsminister Stefan Löfven innkalte i går de borgerlige partiene til krisemøte.  Et forsøk på å få i stand et budsjettforlik med de borgerlige partiene i Alliansen lyktes ikke sent i går kveld, og Löfvens regjering får dermed ikke flertall for sitt budsjettforslag i Riksdagen.

-  Det er ingen tvil om at dette er en veldig alvorlig og vanskelig situasjon. Nå kan mye skje, det kan gå mot nyvalg, men det kan også gå mot at regjeringen avgår, sier Johansen.

 

  Borgerlige gir SD økt spillerom

Johansen mener det er den borgerlige alliansen som gir SD større spillerom.

-  Før ville ingen ta i SD med ildtang. Det er ikke tvil om at SD er et høyreorientert parti som har innvandring som en av de viktigste sakene, sier Johansen.

-  SD stjeler også sosialdemokratiske velgere i Sverige, hva tenker du om det?

-  SD tar i hovedsak velgere fra Moderaterna.

- Socialdemokraterna og Moderaterna kritiseres for at de ikke har noen politikk på innvandringsfeltet og at SD tar eierskap på det, hva tenker du om det?

-  Innvandringen er noe av det som diskuteres i svensk politikk og det er en annet konsensus om innvandringspolitikken enn i Norge. Vi har gjort våre erfaringer i Norge, men jeg vil være forsiktig med å gi råd til svenskene. Men innvandringspolitikk er noe mange velgere er opptatt av, sier Johansen.