De siste dagene er tusenvis drevet på flukt i Sør-Sudan. Her fra en av FNs leirer i hovedstaden Juba. FOTO: ROLLA HINEDI/NTB SCANPIX

Frykter full borgerkrig i Sør-Sudan

SPENT: Hundrevis er drept og minst 20.000 er gått i dekning. Sør-Sudan er nå inne i sin mest dramatiske situasjon siden frigjøringen i 2011, fastslår forsker.

- Dette er alvorlig for Sør-Sudan. Men landet vil trolig gå fra brann til brann i årene som kommer, avhengig av hvordan president Salva Kiir løser utfordringene, sier Øystein Rolandsen, seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Den bitre maktkampen blant partitoppene i Sør-Sudan har de siste dagene ført til store kamper både i og utenfor hovedstaden, Juba. Ifølge FN-diplomater er mellom 400 og 500 personer blitt drept fram til i går. Over 800 er skadet. Omtrent 20.000 sivile sørsudanere hadde innen i går søkt tilflukt i to FN-leirer i Juba.

 

Åpnet ild

- Vi er dypt bekymret for utviklingen i Sør-Sudan og at for at konflikten skal utvikle seg til en full borgerkrig, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, som er den største internasjonale hjelpeorganisasjonen i Sør-Sudan.

I snart tre år har Sør-Sudan vært rammet av etniske konflikter og voldelige trefninger, men de siste dagenes hendelser må ikke sees i sammenheng med disse. Søndag brøt det ut skyting i forbindelse med et møte i sentralstyret i regjeringspartiet SPLM.

- Hendelsesforløpet er uklart, men mye tyder på at det ikke skjedde under selve møtet, men i hovedkvarteret for presidentens livvakter, sier Rolandsen.

Siden har sammenstøt rammet gatene i hovedstaden med stor tyngde, og etter hvert også andre deler av landet.

- Mest sannsynlig er det lojalister av Kiir og opposisjonen som kjemper mot hverandre, men det kan ikke sies med sikkerhet ennå, sier Rolandsen.

 

Maktkamp

I løpet av 2013 har spenningene i Sør-Sudan gradvis økt. Visepresident Riek Machar gikk i vår åpent ut og utfordret den sittende presidenten, Kiir. I sommer ble Machar avsatt sammen med nesten hele regjeringen.

- Konflikten i partiet startet for alvor da Kiir i november valgte å oppløse partistrukturen. Siden fredsavtalen med nord i 2005 har Sør-Sudan i praksis fungert som en ettpartistat med ulike fraksjoner innad i partiet som drar i forskjellige retninger. President Kiir har hatt et ønske om at Machar, som leder opposisjonen internt, skal helt ut av partiet og danne et eget parti. Men opposisjonen har likevel valgt å bli værende for å utfordre Kiir innad i partiet og vinne makt på et demokratisk vis gjennom møter, sier Rolandsen.

Machar har avvist at han har forsøkt å gjennomføre et kupp i landet. Som følge av volden og trefningene etter helgens partimøte, har han ifølge BBC trolig søkt tilflukt. 11 Machar-lojale partimedlemmer er blitt arrestert etter de siste dagenes opptrapping av konflikten.

 

Nordmenn evakuert

USA har beordret flere ambassadeansatte til å forlate landet umiddelbart, ifølge Reuters. Utenriksminister John Kerry, som for tida besøker det tyfonrammede Filippinene, ber i en uttalelse konfliktens parter om å avstå fra alle handlinger som kan øke spenningene i landet ytterligere.

Også den norske ambassaden i Juba er i beredskap for et lite antall nordmenn som har søkt tilflukt der, opplyser Frode Andersen, pressevakt i Utenriksdepartementet (UD), til VG. I går ettermiddag opplyste UD overfor NTB at Norge har sendt hjem alle ambassadeansatte som ikke er helt nødvendige for driften.

 

Etniske konflikter

Elleville gledesscener gikk verden rundt da Sør-Sudan sommeren 2011 endelig fikk sin frihet etter 40 år i borgerkrig med det arabiske nord. Men landet har hatt en vanskelig start. Tross sine enorme oljereserver, er Sør-Sudan blant de fattigste og minst utviklede landene i Afrika. Landet har siden sin fødsel ligget i en bitter konflikt med naboen i nord, Sudan, om blant annet oljeressursene og grenselinjene. Også innad i Sør-Sudan lider landet under etniske og politiske skiller i befolkningen - noe som har resultert i kamper siden januar 2011. Kampene har stått mellom de to folkegruppene murle og lou nuer, som de siste tre årene har utsatt hverandre for en serie angrep og påfølgende hevnangrep. I tillegg er landet blant verdens aller mest korrupte.

- Sør-Sudan er en stat det har vist seg å være vanskelig å bygge fra bunnen av. Det har vært lite framdrift for landet siden frigjøringen fra nord, og partiet er preget av motsetninger, sier Rolandsen.

eirik.hind.sveen@dagsavisen.no