Verden

Frykter Europas dør lukkes

Hellas mottar nå et rush av flyktninger. – Flyktningene frykter færre båter til vinteren og at Europa snart stenger dørene, sier Peter Bouckaert i Human Rights Watch.

Bilde 1 av 3

INTERVJUET

Hvem: Peter Bouckaert

Hva: Direktør for kriser i Human Rights Watch

– Selv om det snart er vinter, føler folk at de må dra nå, forteller Peter Bouckaert, krisedirektør i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Han kom nettopp tilbake fra den greske øya Lesbos. Der er det ingen tegn til at flyktningstrømmen bremses ennå, til tross for at det blir stadig kaldere og dårligere vær til sjøs.

LES REPORTASJE: Turistene fra helvete

Panikk

I forrige uke kom det høyeste antallet flyktninger i løpet av én uke noen gang: På fem dager kom 48.000 migranter og flyktninger til Hellas.

Det er to årsaker til dette, mener Peter Bouckaert: At det blir færre muligheter til å komme seg over fra Tyrkia til Hellas når det blir vinter, og at politiske beslutninger og avtaler i Europa nå vil gjøre det stadig vanskeligere for folk å komme inn.

– De har panikk. Ryktet sprer seg om at det ikke går flere båter snart, blant annet på grunn av været, sier Peter Bouckaert.

Han snakket blant annet med en syrisk «mellommann», som samler penger fra flyktninger og kontakter tyrkiske menneskesmuglere som opererer båtene på stranda.

– Han ville ikke selv fortsette nå når vinteren kommer, og prøvde å si til folk at de ikke må gå på det de kaller «dødsbåtene». Men han sa at det alltid er folk som vil organisere båter over, også om vinteren. Men det kan bli færre båter, sier Bouckaert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tyrkia-avtale?

EU, med Tysklands forbundskansler Angela Merkel i spissen, har tilbudt Tyrkia økonomisk støtte, lettelser i visumreglene og fortgang i forhandlingene om EU-medlemskap i bytte mot at landet tar større ansvar for den store mengden flyktninger og migranter som befinner seg i landet. Hva slags avtale det blir er ikke klart ennå.

– En del flyktninger frykter at Tyrkia innen våren vil ha inngått en avtale med EU som gjør at Tyrkia slår hardere ned på menneskesmuglere slik at det ikke går båter over mer. President Erdogan i Tyrkia har de samme kortene på hånden overfor Europa som Gaddafi en gang hadde i Libya når det gjelder å kontrollere overfarten av migranter – og han vet hvordan han skal spille dem, mener Bouckaert.

LES OGSÅ: Flyktningleirene vokser i Europa

Fødte på stranda

På den greske øya Lesbos møtes fortsatt flyktningene stort sett av frivillige, ifølge Bouckaert – selv om pågangen av flyktninger har vart i flere måneder allerede.

– Det er fortsatt nesten ingen koordinert gresk eller europeisk respons, de fleste er frivillige med liten erfaring, sier Bouckaert, som selv tok imot mange av flyktningene.

– En liten baby ble født på stranda. Den fødende kvinnen ble hjulpet av en islandsk dame som kun hadde erfaring med lammefødsler. En israelsk lege som jobber frivillig kom dit først like etter fødselen og gjorde undersøkelsene etterpå. Vannet hos den fødende kvinnen hadde gått på tyrkisk side, men smuglerne fikk henne på båten likevel – på en reise man ikke vet hvor lenge varer. Den kan ta alt fra 40 minutter til åtte timer, sier Bouckaert.

Han forteller også om to små jenter som hadde blitt klemt på båten og hadde store smerter.

– De gråt av smerte, men det var ikke engang ambulanse der, sier Bouckaert.

Gjennom en innsamling er det skaffet to ambulanser og spanske livreddere til strendene på Lesbos.

– Men hvorfor skal det komme fra sivilsamfunnet, ikke fra EU? EU må jobbe med alle disse landene om å organisere et system som begrenser lidelsene, men de kan bare gjøre det med en felles politikk. Enten tar vi kontroll over situasjonen, eller så vil situasjonen ta kontroll over oss, sier Peter Bouckaert.

LES OGSÅ: Reise til nattens ende

Over fjell

På et møte i helgen ble elleve europeiske land enige om nye tiltak migrasjonsstrømmen gjennom Europa. Mottakskapasiteten vil bli oppgradert med 50.000 i Hellas og med 50.000 i landene nordover langs flyktningruten på Balkan. Landene skal også ta på seg større ansvar for å registrere alle flyktninger som ankommer, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker etter møtet.

Peter Bouckaert mener det å sørge for trygge og lovlige veier inn til Europa er noe av det viktigste Europa nå må beskjeftige seg med.

– Så lenge det ikke finnes trygge måter å søke asyl på uten å ta disse reisene, vil folk gå på båtene, sier Bouckaert, som sier flyktningene vil gjøre altfor å komme seg videre når de først er så nær målet.

– En kvinne jeg møtte fra Afghanistan sa – og det var bokstavelig talt: «Vi har gått over fjell for å komme hit. Vi lar oss ikke stanse av gjerder og murer».

LES OGSÅ: Gjenopptar asylretur til Italia

Mer fra Dagsavisen