Verden

Frykter angrep under Eurovision i Israel

I Gaza står organisasjonen Islamsk jihad klare med raketter. Spørsmålet er om de vil bli avfyrt mot Tel Aviv mens Eurovision pågår.

TEL AVIV (Dagsavisen): Ennå er det ikke sikkert at superstjernen Madonna skal opptre lørdag kveld, men det er ikke dette som vil være overraskelsen når Israel arrangerer Eurovision: Som så ofte i det hellige landet, kan overraskelsen komme ovenfra.

I Gaza står organisasjonen Islamsk jihad klare med raketter, og spørsmålet er om de vil bli avfyrt mot Tel Aviv mens sangkonkurransen pågår.

Eurovision i Tel Aviv har vært preget av krav om boikott, og senest i forrige uke rakettangrep.

Les også: De er vidt forskjellige, men de fleste velgerne til Netayahu har én ting til felles

Støttes av Iran

Men om det skjer igjen vil et mulig angrep trolig ikke være knyttet til den israelsk-palestinske konflikten.

Tidligere i uka fikk Hamas overført 30 millioner dollar i cash fra Qatar, og gruppen har ikke interesse av en opptrapping nå. Pengene ble brakt inn med biler. Det var nettopp dette kravet om penger som var med på å utløse opptrappingen i forrige uke, da minst 27 mennesker ble drept.

Islamske Jihad-gruppen i Gaza er derimot ikke underlagt Hamas. Skulle iranskstøttede Islamsk jihad avfyre raketter, vil det imidlertid denne gangen være mer knyttet til opptrappingen i Gulf-området mellom Iran og USA. Iran har lang tradisjon i å bruke militante grupper, som Hizbollah i Libanon, for å fremme egne interesser. Og USA bygger seg opp militært i området.

Les også: – Eurovision tar fokuset bort fra okkupasjonen

To minutter

Lite vil være mer sensasjonelt enn en mellomdistanserakett mot Tel Aviv mens en hel verden ser på.

Det tar rundt to minutter for en rakett fra Gaza til Tel Aviv. Det sier seg selv at skulle det skje, vil man ikke kunne evakuere Eurovisions-arenaen i tide. Dermed vil alt være avhengig av om Israels antirakettsystemer vil greie å skyte ned en innkommende rakett.

Helt siden Netta Barzilai vant for Israel i fjor, har Eurovision-konkurransen i Tel Aviv vært omstridt. Pro-palestinske organisasjoner har krevd boikott, og forfekter at Israel bruker konkurransen til å dekke over okkupasjonens forbrytelser. Men ingen stater trakk seg.

Saken fortsetter undet bildet. 

PROTEST: Fredsaktivister under en protest i Tel Aviv da deltakerne skulle presenteres søndag. FOTO: NTB SCANPIX

 Fredsaktivister under en protest i Tel Aviv da deltakerne skulle presenteres søndag. Foto: NTB scanpix

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Drøm om frihet

Også internt i Israel er det de som mener at regjeringen ikke må greie å glatte over okkupasjonen med en fargerik sangkonkurranse. Mens Tel Aviv er klar til å ta imot tilreisende Eurovision-fans, og mens byen er pyntet med årets slagord «Dare to Dream», våg å drømme, har den israelske menneskerettighetsorganisasjonen Breaking the Silence overrasket de fleste med en original tvist.

Ved siden av posterne der det står «Dare to Dream» har organisasjonen hengt opp ytterligere et par ord der det så står «About Freedom». De sikter til palestinere som lever under israelsk okkupasjon.

– Ja, da vi så at slagordet i år var «våg å drømme», så var jo det perfekt. For vi har jo drømt i alle år. At man kan få slutt på okkupasjonen, få en annen framtid her, forteller Achia Schatz fra Breaking the Silence til Dagsavisen.

Les også: Støtter Eurovision-boikott – kalles antisemitter

– Står for aksept

Mens «alle» diskuterer Eurovision-konkurransen, fortsetter samtidig sirkuset. Senere denne uken skal norske KEiiNO på scenen i semifinalen, og de vil absolutt ikke utelukke en seier.

– Hvis vi lykkes på scenen kan vi greie det, hvis vi greier å levere, vise vår glede. For i år er det ingen som har skilt seg ut som en soleklar vinner, og da har vi også gode sjanser, sier sangeren og låtskriveren Tom Hugo til Dagsavisen.

Gruppen tar et klart standpunkt mot boikotten, og sier at de har hatt et fantastisk opphold i Israel.

– Eurovision står for aksept og samarbeid, ikke motsetninger, forteller Fred Buljo, den samiske rapperen i bandet.

Saken fortsetter under bildet. 

NORGES BIDRAG: Norge stiller med gruppen Keiino, bestående av Alexandra Rota, Fred Buljo og Tom Hugo.

Norge stiller med gruppen Keiino, bestående av Alexandra Rota, Fred Buljo og Tom Hugo. Foto: NTB scanpix

Men at Israel tar den propalestinske såkalte BDS-gruppen alvorlig, er det ingen tvil om. Hvis en i dag gjør et Google-søk på på BDS, som står for «Boycott, Divestment and Sanctions», er førsteresultatet nå en proisraelsk nettside som snakker om «Beautiful, Diverse and Sensational».

Les også: Her er de norske boikottartistene

Demokratiets ende?

På mange måter dreier denne debatten seg om hva Israel er. Er Israel endimensjonalt, og det eneste relevante okkupasjonen, eller er Israel også langt mer – som for eksempel, slik landet selv hevder, liberalt, demokratisk, og en høyteknologisk lederstat med universiteter i verdensklasse? Svaret er sammensatt, for Israel er både okkupasjonen og for eksempel en høyteknologisk leder. Men regjeringen bruker det bredere bildet til å glatte over okkupasjonen. Og nettopp denne regjeringen, som skryter av landets demokrati, tar skritt for å avvikle det.

– Vi har alltid sagt at okkupasjonen vil påvirke det israelske samfunnet. Man ser det i rasismen som vokser fram, og man ser det nå når regjeringen vil søke å undergrave landets høyesterett, sier Achia Schatz fra Breaking the Silence.

Netanyahu forhandler for øyeblikket om en ny regjeringskoalisjon. Mens høyreekstremister ønsker å begrense Høyesterett for å få friere hender til å befeste grepet om Vestbredden, ønsker Netanyahu å begrense dommerne slik at et ventet lovforslag som skal hindre at han vil bli stilt for retten for alvorlige korrupsjonsanklager, ikke vil bli forkastet av Høyesterett. Slik den liberale avisen Haaretz ser det, vil dette være slutten på Israel som et demokrati.

– Netanyahu ofrer vår frihet for selv å kunne gå fri, skrev Haaretz i går, mens avisen deretter ga tilreiste Eurovision-fans tips om hvor de gode barene og restaurantene i Tel Aviv ligger.

Les også: Kommentar: Nå er det grunn til å fatte et myndig grep om fjernkontrollen

Eurovision Song Contest

* Musikkonkurranse som er åpen for medlemmene av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU). Har blitt arrangert årlig siden 1956.

* På norsk er arrangementet ofte omtalt som Melodi Grand Prix.

* Årets konkurranse holdes i Tel Aviv etter at israelske Netta Barzilai vant med låten «Toy» i Lisboa i fjor.

* 41 land er med i år. Norge stiller med KEiiNO, som framfører låten «Spirit in the Sky».

* Den første semifinalen, der blant annet Island og Finland står på scenen, ble holdt tirsdag. Den andre semifinalen, der Norge er med, arrangeres torsdag kveld. Finalen holdes lørdag.

* Ifølge Palestinakomiteen oppfordret palestinske kulturinstitusjoner og kringkastingsjournalister i juni i fjor medlemmene av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) til å boikotte MGP-finalen, dersom Israel skal være vertskap.

* Til nå har 60 norske artister støttet et opprop der EBU-medlemmene oppfordres til å trekke seg fra konkurransen.
Den israelske ambassaden har kalt en Eurovision-boikott for en «kollektiv avstraffelse av ni millioner israelere». (NTB)

Mer fra Dagsavisen