Verden

Frykt for regional opptrapping

Frykten for at opprøret vil undergrave stabiliteten i regionen vokste i går med rapportene om de første kampene på den libanesiske siden av grensen.

JAFFA (Dagsavisen): Ifølge øyenvitner krysset syriske styrker i går morges grensen til Libanon, der de med pansrede kjøretøy skal ha ødelagt bygninger og angrepet syriske opprørsgrupper.

- Minst 35 syriske regjeringssoldater krysset grensen og begynte å ødelegge bygninger, forteller Abu Ahmed som bor i området der sammenstøtet skal ha funnet sted.

Grenseområdet nordøst i Libanon er vel kjent som et tilholdssted for de syriske opprørerne, og store mengder våpen blir smuglet inn i Syria fra de lokale landsbyene. Men senere i går kom motstridende rapporter som hevdet at kamper hadde pågått på den syriske siden, og at ødeleggelsene på den libanesiske siden hadde vært et resultat av en propellstyrt rakett på avveie.

Krigståke

Det syriske regimet, som forbyr journalister å reise fritt rundt i landet, og opposisjonen er innblandet i en intens propagandakrig. Storbritannias Channel 4 viste i går en dokumentarfilm der det ble vist hvordan flere opposisjonsaktivister forfalsket videoopptak av voldsepisoder i Homs, en by allerede preget av brutale regjeringsangrep.

Ifølge syrisk statlig fjernsyn, skal president Bashar Assad i går ha besøkt Baba Amr-nabolaget i Homs. Det var i Baba Amr at opprørstyrkene sto sterkt inntil regjeringen begynte en tre ukers intens bombardering av nabolaget. Homs hadde da vokst til å bli opprørets fremste symbol, og Assads besøk i går var ment å markere regimets «seier».

Regionen

Men ingenting er over. Helt siden opprøret startet for over et år siden, har nabolandene fryktet en regional oppblussing. En rådgiver til president Bashar Assad truet tidlig med at Syria kunne komme til å angripe Israel som straff hvis det internasjonale samfunnet blander seg i krisen.

I Tyrkia, Syrias mektige nabo på nordsiden, vokser nå bekymringen for at opprøret vil spre seg over deres grense. Frykten i Ankara er at kurderne i nord-østlige Syria kan finne sammen i felles kamp med kurderne i Tyrkia og Irak. Ankara har allerede vurdert å blande seg militært ved å opprette såkalte frisoner for flyktninger inne i Syria.

Et syrisk angrep på libanesisk jord kan derfor være en advarsel til nabolandene om å holde seg unna. Libanon kan ha blitt valgt ettersom syriske etterretningsstyrker allerede er veletablert i landet, som lenge var dominert av Syria. Fra 1976 til 2005 okkuperte Syria Libanon. Det antas også at en rekke spioner for regimet skjuler seg blant de syriske flyktningene som har rømt over grensen til Jordan, Tyrkia og Libanon.

Diplomatiet

I bakgrunnen fortsetter det internasjonale diplomatiet sine forsøk på å stanse volden. Syria aksepterte i går FN-utsending Kofi Annans sekspunkts plan for en våpenhvile. Planen har som mål å ende kampene, som til nå ifølge FN har krevd mer enn 9.000 menneskeliv. Blant annet snakker Annans plan om å fastsatte regler for evakuering av sårede der kamper ennå pågår. Annan selv var i Beijing i går der han fikk Kinas samtykke til sin våpenhvileplan.

- Vi har hatt veldig gode diskusjoner om situasjonen i Syria. Og de har gitt meg deres fulle støtte, sa Annan.

Også Russland skal støtte planen. Russland og Kina har tidligere hindret to resolusjoner i FNs Sikkerhetsråd som skulle ha muliggjort en mer samlet internasjonal reaksjon mot Syria. Kina krever imidlertid garantier for at verdenssamfunnet ikke ville gripe inn militært som de gjorde i Libya. Annans plan snakker da om en «syrisk-ledet» dialog som skal ta for seg kravene fra det syriske folket.

Opposisjonen skeptisk

Hittil har den syriske opposisjonen avvist enhver løsning som innebærer at Assad blir sittende ved makten. Det vil de fortsette med, tror Syria-kjenner Kai Kverme, som har liten tro på at Annans fredsplan vil bli noen suksess.

- Det er helt umulig for den syriske opposisjonen å gå med på en løsning med Assad ved makten. Dette gjør det svært lite sannsynlig at avtalen vil bli implementert, sier Kverme til NTB.

Syriske opposisjonsledere, som ennå er dypt splittet, var i går samlet i Istanbul i håp om å enes om en felles front mot Assad. Til helgen skal også representanter for USA, EU og Tyrkia møtes i Istanbul for å samordne presset mot Assad, inkludert den videre isoleringen av den syriske lederen. De skal blant annet vurdere en erklæring om å anse den syriske opposisjonen som den legitime representanten for det syriske folket. Assads regime er allerede frosset ut av Den arabiske ligaen, som i de neste dagene skal ha sitt første toppmøte i Bagdad på over 20 år.

Mer fra Dagsavisen