Verden

Frusterte over stengt stat

STENGT: Janet (50) får ikke visum. Tony Riano (23) fortviler over tapt inntekt. USAs budsjettkrise påvirker millioner av amerikanere i og utenfor landets stengte statsapparat.

NEW YORK (Dagsavisen): Ved kaia helt sør på Manhattan holder Tony Riano en plastfakkel i den ene hånda og et amerikansk flagg i den andre. Riano er kledd ut som Frihetsgudinnen, for mange selve symbolet på amerikansk demokrati og frihet. Hver dag i fem år har han jobbet ved kaia der turistene tar båten ut til den kjente statuen vi skimter i horisonten.

Men på grunn av budsjettkrisen er den virkelige Frihetsgudinnen stengt på ubestemt tid. Riano synes det er forferdelig.

- Det er fryktelig. Det er jo selve symbolet på Amerika, sier Riano til Dagsavisen.

Riano, som er 23 år og fra Staten Island, tjener penger på at turister tar bilder av ham. Færre turister gir mindre inntekt. Så langt i dag har han bare tjent fem dollar.

- Jeg håper de fikser det fort, politikerne må gjøre jobben sin, sier han, og ber en kvinnelig turist betale for bildet hun knipser.

Stengt stat

Riano er ikke den eneste som er rammet av den pågående budsjettkrisen i USA. Store deler av det amerikanske statsapparatet måtte stenge dørene i går etter at Kongressen natt til i går ikke klarte å bli enige om et nytt budsjett.

Det er første gang på 17 år at USAs politikere ikke klarer å bli enige om budsjettet. Over 800.000 mennesker må holde seg hjemme uten lønn fram til demokratene og republikanerne kommer til enighet. Men frontene er steile.

En gruppe republikanere, hovedsakelig fra den høyrepopulistiske Tea Party-bevegelsen, nekter å vedta budsjettet så lenge president Barack Obama og demokratene fortsetter implementeringen av helsereformen. Reformen ble vedtatt av Kongressen og ble signert av president Obama i 2010.

Visumkø

Utenfor en skyhøy føderal bygning i New Yorks finansdistrikt begynner det så smått å danne seg kø. En etter en blir folk vist vekk av sikkerhetsvaktene. Janet (50) fra Ecuador er skuffet. Hun hadde endelig fått et møte med en innvandringsdommer, og etter 22 år i USA skulle hun få papirene i orden i dag. Nå er møtet avlyst på ubestemt tid.

- Dette er jo galskap. USA er et pussig land, sier Janet til Dagsavisen.

Hun har ennå ikke fått oppholdstillatelsen, og vil derfor ikke oppgi etternavnet sitt.

Taxisjåfør Singh Gurpreet (23) lider samme skjebne. I ett helt år har han ventet på denne dagen, da han skulle få oppholds- og arbeidstillatelse. Han har tatt en dag fri fra jobben og er dypt skuffet.

- Jeg hørte om stengningen i går, men ville være helt sikker. Jeg kom tidlig, men de slipper meg ikke inn, sier Gurpreet til Dagsavisen.

Frustrert Obama

Han har følge av broren og en venn, og sammen med en voksende gruppe innvandrere som var ute i samme ærend, står han nå nølende på fortauet.

President Barack Obama er tydelig frustrert, og har sendt et brev til alle USAs statsansatte der han beklager situasjonen. Han legger all skyld på republikanerne. I en pressekonferanse utenfor Det hvite hus ba Obama Kongressen vedta budsjettet umiddelbart.

- Ingen får lov til å skade økonomien og millioner av familier på grunn av en lov de ikke liker. Det er ikke sånn voksne folk oppfører seg og det er virkelig ikke sånn regjeringen vår burde oppføre seg, sa Obama med klar beskjed til republikanerne i Kongressen.

Om drøye to uker må Kongressen bli enige om å heve USAs gjeldstak, noe som kan føre USA ut i enda en budsjettkrise.

- Ikke vent, ikke utsett, ikke putt økonomien eller folket gjennom dette noe lenger. Vi er bedre enn dette, oppfordret Obama.

Ny krise venter

Republikanerne er delt, og flere gamle travere har uten hell forsøkt å overtale de som nekter å vedta budsjettet om å gi inn.

Det er usikkert hvilke konsekvenser budsjettkrisen vil ha for den amerikanske økonomien. De offentlige institusjonen Congressional Budget Office og statistikkbyrået Census er begge stengt, og kan dermed ikke hjelpe med økonomisk analyse. Mange av de 800.000 statsansatte som må holde seg hjemme, risikerer aldri å få betalt lønnen de taper disse dagene. Ifølge økonom Mark Zandi, kan krisen føre til lavere vekst årets siste kvartal.

Janet fra Ecuador rister på hodet, men tar det krisen med godt mot. Hun har bodd i USA i 22 år, og vil ha orden i papirene så hun kan dra hjem til Quito der to av barna hennes bor. Uten papirer kan hun ikke forlate USA, noe hun heller ikke har gjort siden hun kom.

- Jeg har ventet i over 20 år. Jeg kan vente et år til, smiler hun.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen