Verden

Frøforkjemperen

Mangfold og små hager kan redde verden, mener Vandana Shiva (63). Hun har viet livet til kamp mot matgiganten Monsanto.

INTERVJUET

Hvem: Vandana Shiva

Hva: Indisk fysiker, økofilosof og miljøaktivist

ARENDAL (Dagsavisen): – Mat er løsningen, og mat er problemet. Mat kan ødelegge verden, og det er gjennom mat, korn og jord vi kan redde den, sier indiske Vandana Shiva, kjent over hele verden for sin mangeårige aktivisme.

63 år gamle Shiva har kjempet i flere tiår for rettighetene til indiske småbønder, for miljøet og mot et internasjonalt handels- og patentregime hun mener ødelegger menneskene og jorda vi bor på.

Les også: Tørken vekker ikke verden

Selvmord

Mest tid tar den evige kampen mot matgiganten Monsanto, som blant annet ved å ha tatt patenter på såkorn har satt indiske bønder i gjeld. Shiva gir selskapet skylden for de mange tusen indiske bøndene som har begått selvmord de siste tiårene etter å ha satt seg i gjeld for å ha måttet kjøpe såkorn.

– At internasjonale storselskaper skriver reglene for handel og tar patent på liv, det ødelegger både planeten vår og menneskene her, sier Vandana Shiva til Dagsavisen.

Hun er på snarvisitt i Arendalsuka for å advare mot så mangt: monokultur, moderne bioteknologi, økonomisk ulikhet og internasjonale handelsavtaler. Alt henger til sjuende og sist sammen med mat, mener Shiva.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Brexit og Trump

Shivas mangeårige kamp mot genmodifisert mat og moderne bioteknologi er kontroversiell – mange mener det er helt nødvendig for å fø en stadig voksende befolkning. Feil, sier Shiva. Mat kan endre verden, hvis vi produserer den riktig.

– Vi trenger mangfold, ikke monokultur. Vi har blitt lurt til å tro at industrikultur kan fø verden, mens det den gjør er å ødelegge jorda. Men størstedelen av verdens matproduksjon er fortsatt lokal og småskala, sier Shiva.

I India har hun en egen gård og et agrouniversitet, der hun samler og registrer frø og såkorn. 120 frøbanker skal sikre gratis småskalasåkorn til indiske bønder.

I Arendal snakket Shiva etter blant annet Norges utenriksminister Børge Brende (H). Temaet var en verden i uro, og Brende identifiserte tre hovedutfordringer for tida vi lever i: nasjonalisme, populisme og proteksjonisme. Shiva mener det er helbom.

– Ikke kall dem nasjonalister og populister! Anerkjenn dem som arbeidsløse arbeidere. Hvis du ikke anerkjenner dem som arbeidsløse, vil du heller ikke klare å endre økonomien på en måte som tar vare på dem, sier Shiva.

Hun snakker om britiske velgere som stemte for «Brexit», og amerikanere som heier på Donald Trump.

– Hvorfor er det så vanskelig for så mange politikere å forstå denne frustrasjonen?

– De lever i maktbobler. Fordi de er så privilegerte er de separert fra vanlige folks liv, fra folks lidelser og folks gleder. De forstår ikke folks sinne, og derfor misforstår de det, sier Vandana Shiva.

Neil Young synger om Monsanto: Engasjert og lite elegant

Økt motstand

Et av Donald Trumps viktigste budskap er kritikken av internasjonale handelsavtaler. Kjendismilliardæren Trump fra New York og den indiske aktivisten Shiva har ikke mye til felles, men skepsisen mot handelsavtaler deler de. Altfor mange faller utenfor, sier Shiva.

– Så lenge økonomien fungerer for en liten elite, vil vi ha konflikt, sier Shiva, som gleder seg over den voksende motstanden mot de internasjonale investerings- og handelsavtalene TPP og TTIP. Hun var lenge kjent som en anti-globaliseringsaktivist, men understreker at hun ikke er mot handel, men at reglene for internasjonal handel ikke fungerer for det store flertallet i dag.

– Vi har satt økonomi over samfunn og over demokrati. Og vi har satt internasjonale handelsregler over alle andre lover og regler, og ikke minst planetens økologiske begrensninger. Det er det som er krisen vi er i, sier Shiva.

Etter år med aktivisme, er Shiva fortsatt optimist. Det er tross alt vi som har skapt verden vi lever i. Det er vi som kan endre den.

– Jeg tror vi må gå tilbake og skrive reglene på nytt. Disse handelsreglene for eksempel, er ikke naturskapt. De er i stor grad skrevet av store selskaper, med andre ord av noen få personer. Vi kan gjøre det bedre. Vi må skrive dem på nytt, sammen, sier Shiva.

– Hvis økologien kollapser, står det ingen vinnere igjen.

Mer fra Dagsavisen