Verden

Fredsprisen: – Fortsatt store utfordringer i Tunisia

Tunisia står fortsatt overfor store økonomiske, sosiale og sikkerhetsmessige utfordringer, påpekte Den tunisiske dialogkvartetten da den mottok fredsprisen i Oslo rådhus.

– Vi forstår at mange utfordringer ligger foran oss og at betydelige farer venter oss, sa Ouided Bouchamaoui i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA under sin del av nobelforedraget torsdag ettermiddag.

– Det er vår plikt å jobbe for å bringe verdige levevilkår til alle tunisiere, og få bukt med fattigdom og ulikheten som finnes mellom ulike deler av folket, sa fredsprisvinneren.

Hun fortsatte med å peke på at det gjøres en stor innsats for å forebygge terror i landet.

– Vi lover alle som trodde på Tunisia, at vi vil fortsette å satse på dialog og konsensus for å løse disse utfordringene, avsluttet hun.

– Fikk utviklingen inn på rett spor

Den tunisiske dialogkvartettens resolutte inngripen bidro til å stanse voldsspiralen og bringe utviklingen i Tunisia inn på et fredelig spor, sier Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five.

– Årets pris er i sannhet en pris for fred, gitt mot et bakteppe av uro og krig, sa Five i sin tale under fredsprisseremonien i Oslo rådhus torsdag ettermiddag.

Hun påpekte at Tunisia var på randen av borgerkrig sommeren 2013, og at kvartettens inngripen bidro til en fredelig utgang.

– Tunisia ble spart for borgerkrigens redsler og fikk i stedet på plass et styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro, sa Five.

Her er hele talen til fredsprisvinnerne fra Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five.

"Den Norske Nobelkomite har besluttet at Nobels fredspris for 2015 skal tildeles den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog for dens avgjørende bidrag til byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia i kjølvannet av revolusjonen i 2011.

Det er en stor glede for Nobelkomiteen å kunne ønske Kvartettens representanter varmt velkommen til årets fredsprisutdeling: Generalsekretær Houcine Abassi fra fagbevegelsen UGTT, president Mohamed Fadhel Manfoudh fra advokatforeningen ONAT, president Abdessattar Ben Moussa fra menneskerettsorganisasjonen LTDH og president Ouided Bouchamaoui fra arbeidsgiverorganisasjonen UTICA.

Aux quatre representants du Quartet, Lauréat du Prix Nobel de la Paix, je dis – soyez les bienvenus à Oslo!

Det er en dramatisk fortelling som ligger til grunn for årets fredspris. Den bringer oss til kjernen av Alfred Nobels testamente og Nobels visjon om forbrødring, nedbygging av våpen og møteplasser for fredsbygging. Ikke fordi dagens vinnere har drevet aktivt nedrustningsarbeid, men fordi deres innsats har skapt bedre forutsetninger for fred og ikkevoldelig løsning av konflikter. Det handler da om å bygge sterke institusjoner som sikrer rettferdighet og stabilitet, og ikke minst om å vise vilje til dialog og samarbeid.

Årets pris er i sannhet en pris for fred, gitt mot et bakteppe av uro og krig.

Sommeren 2013 sto Tunisia på randen av borgerkrig. Kvartettens resolutte inngripen bidro til å stanse voldsspiralen og bringe utviklingen inn på et fredelig spor. Tunisia ble spart for borgerkrigens redsler og fikk i stedet på plass et konstitusjonelt styresett med grunnlovfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro.

Mine damer og herrer, dette er en beundrings- og nobelprisverdig innsats!

Kvartetten – som får prisen samlet, ikke som fire organisasjoner – representerer ulike sektorer og verdier i det tunisiske samfunnet: arbeidsliv og velferd, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter. I kraft av dette kunne den, med stor moralsk autoritet, utøve sin rolle som mekler og pådriver til fordel for en fredelig og demokratisk utvikling i Tunisia. Slik har Kvartetten vært med på å legge grunnlaget for en nasjonal forbrødring i Alfred Nobels ånd. Komiteen håper dette vil tjene som et eksempel til etterfølgelse også i andre land og derigjennom være fredsfremmende.

Vi lever i turbulente tider. I Nord-Afrika, Midtøsten og Europa er millioner av mennesker på flukt fra krig, undertrykkelse, nød og terror. Flyktningkrisen har mange og kompliserte årsaker, og følgelig ingen enkle løsninger. Men én ting kan vi slå fast: Hadde alle land gjort som Tunisia og lagt til rette for dialog, toleranse, demokrati og like rettigheter, ville langt færre mennesker blitt drevet på flukt. Tunisia har vist verden at islamistiske og sekulære politiske bevegelser kan forhandle med hverandre og finne løsninger til landets beste, hvis de vil!

Men det finnes også krefter, mørke krefter, som nettopp derfor ikke vil at Tunisia skal lykkes – som ser fremveksten av demokrati og like rettigheter for alle, inklusive kvinner, i et arabisk-muslimsk land som en trussel mot sine egne maktambisjoner og som uforenelig med deres eget forblindede tenkesett. Dette stiller Tunisia overfor store sikkerhetsmessige utfordringer. Disse kan ikke løses kun ved sikkerhetstiltak, unntakstilstand og ideologisk kamp, men krever dertil økonomiske og politiske reformer, ikke minst en vedvarende kamp mot korrupsjon.

La oss se nærmere på historien bak årets pris, og slik se hva det er som gjør den til en fredspris i ordets rette forstand.

Den arabiske våren hadde sitt utspring i Tunisia. For å forstå bakgrunnen for opprøret, kan det være verdt å sitere den da 19 år gamle tunisiske forfatteren Samar al-Mazghani, som kort tid før revolusjonen ga følgende beskrivelse av den lammende håpløsheten hun opplevde i sitt hjemland under Ben Ali-diktaturet: «Here, we live with no dreams, or we dream with no life. ... And our dreams are postponed until something happens to change this reality.» Dette noe inntraff bare måneder senere: den 17. desember 2010 satte den 26 år gamle frukt- og grønnsakshandleren Mohamed Bouazizi fyr på seg selv i en desperat protest mot korrupsjonen og vanstyret i hjembyen Sidi Bouzid.

Den tragiske hendelsen utløste et lenge underkuet sinne blant innbyggerne i Sidi Bouzid. Sosiale medier formidlet hva som hadde hendt, og raseriet bredte seg. Det kom til omfattende protester og demonstrasjoner. Etter fire uker flyktet Tunisias mangeårige enehersker, president Ben Ali, til Saudi-Arabia. Diktatoren hadde fått sanne det gamle tunisiske ordtaket: Folket er sterkere enn kongen.

Utviklingen tok imidlertid etter hvert en retning som vakte bekymring i Tunisia. Regjeringen, med det islamistiske partiet Ennahda i spissen, prøvde å få inn bestemmelser i den nye grunnloven som blant annet ville ha fått store negative konsekvenser for kvinnenes stilling i samfunnet. Tunisiske kvinner hadde allerede før revolusjonen hatt større frihet enn kvinner i andre arabiske land. Nå ønsket de full likestilling, ikke reduserte rettigheter.

Situasjonen tilspisset seg ytterligere. Etter to sjokkerende politiske attentater og et grufullt terrorangrep som drepte åtte soldater i den tunisiske hæren, fryktet mange at sikkerhetssituasjonen i landet var i ferd med å komme ut av kontroll. Titusener demonstrerte i protest mot den tiltakende politiske volden og krevde regjeringens avgang. Freden var truet.

Det var i dette kritiske øyeblikket at Kvartetten ble etablert.

Etter initiativ fra fagbevegelsen UGTTs generalsekretær Houcine Abassi la de fire organisasjonene fram et felles forslag til løsning på den nasjonale krisen. Planen gikk ut på å få de 21 politiske partiene i Grunnlovsforsamlingen til å delta i en nasjonal dialog under overoppsyn av Kvartetten. Den nasjonale dialogen skulle være en egalitær og kompromissorientert prosess, der alle fikk komme til orde, og alle partier deltok med like mange stemmer hver, uansett partistørrelse.

Mer konkret krevde Kvartetten at partiene skulle skrive under på en avtale – kjent som «Veikartet» – med tre hovedpunkter:

Den sittende trepartiregjeringen skulle gi fra seg makten.

Det skulle utnevnes en partinøytral teknokratregjering for å styre landet fram til valg på nytt parlament var avholdt.

Grunnlovsforsamlingen skulle fullføre sitt arbeid innen en nærmere angitt tidsfrist, samt opprette en uavhengig kommisjon som skulle forberede valgene på nytt parlament og ny president høsten 2014.

Regjeringen avviste først Kvartettens initiativ, men etter lange og krevende forhandlinger greide Kvartetten sakte, men sikkert å bringe alle partiene i Tunisia til forhandlingsbordet. Et avgjørende gjennombrudd kom da først to av, og til slutt alle tre regjeringspartiene sa ja til å tre tilbake så snart den nye grunnloven var brakt i havn.

Med Veikartet på plass fullførte den grunnlovgivende forsamlingen sitt krevende arbeid i henhold til den oppsatte tidsfristen og i tett samarbeid med Kvartetten og den nasjonale dialogprosessen. Den 26. januar 2014 ble Tunisias nye grunnlov vedtatt. Den regnes som den mest egalitære og demokratiske i den arabiske verden.

I tråd med veikartet søkte Troika-regjeringen avskjed og ble erstattet av et forretningsministerium. Dermed hadde Kvartetten oppfylt sitt selvbestemte mandat og kunne avslutte sin meglerfunksjon. Den endelige bekreftelsen på Kvartettens historiske innsats kom med gjennomføringen av parlaments- og presidentvalg høsten 2014. Både teknokratregjeringen og interimspresidenten gikk av og ble erstattet av lovlig valgte etterfølgere.

Tunisias vei til demokrati og rettsstat etter revolusjonen i 2011 er bemerkelsesverdig av flere grunner.

For det første: Samarbeid på tvers av religiøse skillelinjer. Selv om Ennahda og de sekulære partiene ofte sto på hver sin side under arbeidet med den nye grunnloven, ble de gjennom den nasjonale dialogprosessen nødt til å forhandle og finne fram til kompromisser til beste for hele samfunnet, ikke bare sine egne tilhengere. Dermed fikk de sentrale religiøse partiene et medeierskap til den demokratiske utviklingen og den nye grunnloven som de var med på å utforme. De som hevder at islam ikke lar seg forene med demokrati eller at islamske og sekulære partier ikke kan samarbeide til fellesskapets beste, kan se til Tunisia.

For det andre: Kvinnenes sentrale rolle. Kvinner ledet an i protestene mot den politiske volden og mot forsøkene på å innføre sterkt kvinneundertrykkende bestemmelser i den nye grunnloven. Uten kvinnenes innsats kunne fruktene av revolusjonen lett ha gått tapt. Kvinner må ha samme muligheter som menn til å påvirke utviklingen på alle plan i samfunnet for at man skal oppnå ekte demokrati og varig fred. Hvis det er noen som fortsatt tviler på at det er mulig å få til dette i muslimske og arabiske land, la dem se til Tunisia.

For det tredje: Fredelige maktovertakelser. Etter revolusjonen i 2011 har Tunisia vært vitne til flere regjerings- og presidentskifter. Tunisiske politikere og partier fortjener anerkjennelse for sin aksept av folkeviljen og av demokratiets regler også når dette krevet at de gikk av og ga fra seg makten til fordel for sine motstandere.

Sist, men ikke minst: Sivilsamfunnets avgjørende betydning. Da grunnlovsarbeidet kjørte seg fast og de statlige institusjonene og partiene ikke maktet å løse den politiske krisen, tok sivilsamfunnets organisasjoner og representanter nasjonalt ansvar. Ingen symboliserte dette sterkere enn Kvartetten for nasjonal dialog. Men de sto ikke alene. Også andre organisasjoner bidro, hver på sin måte. I helt reell forstand kan man derfor si at freden, demokratiet og rettsstaten er fruktene av det tunisiske folkets innsats.

Nobelkomiteen er klar over at Tunisia står foran store utfordringer og at mye arbeid gjenstår. Vi håper at prisen vil bidra til at det ikke lenger er noen vei tilbake til det Tunisia som var før demokratiet, før revolusjonen. Og vi håper samtidig at de lover og institusjoner som den nasjonale dialogprosessen har vært med å skape, vil gi grunnlag for varig stabilitet og fremgang. Eller som den britisk-irske politikeren Edmund Burke en gang rådet et annet folk etter en annen historisk revolusjon: «Make the Revolution a parent of settlement, and not a nursery of future revolutions.»

Tunisias sikkerhetsutfordringer er påtrengende. Vi kjenner dem bare så altfor godt. De ligner våre egne. De er våre egne. I terrorens tid er truslene mot Tunisia og det tunisiske folk ikke til å skille fra truslene mot andre land. Det er de samme kreftene som i høst har krenket freden så mange steder gjennom terrorhandlingene i Beirut, Ankara, i luftrommet over Sinai, i Paris, i Bamako og Tunis, og som nylig drepte et norsk, et kinesisk og et russisk gissel i Syria. Fordi trusselen dypest sett er den samme, må vi også stå sammen i bekjempelsen av den.

Nettopp derfor er dette et riktig tidspunkt for å mobilisere støtte til Tunisia og forsøke å bidra til at demokratiseringsprosessen videreføres og sikres. Det betyr blant mye annet også støtte til økonomisk utvikling og samarbeid. Verdenssamfunnet må kjenne sitt ansvar og investere i Tunisia.

Til slutt vil jeg gjerne si: Gutten dere ser på årets Nobeldiplom skal, ifølge kunstneren, symbolisere den usikre fremtiden som dagens unge mennesker står overfor, især alle de som føler at de ikke har makt eller mulighet til å påvirke den. Bildet er sterkt og talende. Uttrykket til den unge gutten roper etter fremtidshåp, etter å bli sett og hørt, få delta i samfunnet, bruke sine evner og leve i fred og trygghet.

Vi håper dette diplomet vil inspirere Kvartetten og alle gode krefter i Tunisia til å fortsette å søke fredelige og fremtidsrettede løsninger sammen, rundt forhandlingsbordet, til nasjonens beste.

Og la diplomet minne oss alle om vår forpliktelse overfor de millioner av barn og unge som i dag, mens vi sitter samlet her, opplever at de famler i blinde, uten fremtidstro og håp. Måtte disse unge få fjerne bindet fra øynene og se en lysere fremtid, en fremtid i fred og frihet.

Inspirert av dette avslutter jeg med ordene til en tidligere fredsprisvinner, Martin Luther King, jr.: «Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.» (NTB)

LES OGSÅ: – Frykten må ikke ta oss tilbake

Her er fredsprisvinnernes Nobel-foredrag i sin helhet

Nobel-foredraget holdt av Houcine Abassi (UGTT), Mohamed Fadhel Mahfoudh (ONAT), Abdessattar Ben Moussa (LTDH) og Ouided Bouchamaoui (UTICA).

"It is a great honor for us, the Tunisian National Dialogue Quartet represented in the Tunisian General Labor Union, Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts, Tunisian Order of Lawyers and the Tunisian Human Rights League to receive the Nobel Prize 2015, that comes as culmination of the long struggle on the path of national liberation, democratic construction and upholding the universal values and principles.

We are also delighted to extend our sincere thanks and gratitude to the Nobel Committee and the Norwegian Parliament, who put the Tunisian experience to the attention of the entire world by granting us this prize, which will certainly give us more impetus to continue to work for the good of our country.

This honoring is not only to us; it is an honoring connected to all political actors in Tunisia, who chose consistency approach path; they succeeded in putting the interest of their country and their people above their narrow partisan interests.

It is honoring Tunisian women and young people who rose up against discrimination and exclusion and fought in the defense of their civil rights, their right of freedom, dignity and decent living, it is honoring the men of intellect and culture, trade unionists and human rights activists, professionals and civil society, our soldiers and our brave men who shaped all of us, thanks to the their vigilance, sacrifices and bright contributions in the features of the Tunisian exception, they were a safety valve against all attempts to blow up the modern society gains, targeting the civil state and the real benefits for which the revolution broke out.

Please allow us before we speak about the national dialogue experience, to emphasize that what we feel of euphoria and pride in this historic procession, does not obscure what we feel of grief, sorrow and anger about what is happening in many parts of the world, as Tunis a few days ago, and before that Sousse, Bardo Museum, Beirut, Paris, Sharm el-Sheikh and Bamako were scenes of barbaric and heinous terrorist acts in which hundreds of innocent people fell injured.

The feelings of empathy and sympathy cannot erase the grief and agony of the victims and the families of others who were killed in other cities all over the world.

The world honoring the national dialogue in our country is a confirmation that we share with the international community the same the universal instituting values on human rights rejecting all forms of intellectual and ideological isolation.

The progress in the face of the risks lurks for us all over the world requires more cohesion and establishing a lasting and fair partnership between the peoples of the world and the search for solutions for the serious problems which many countries floundering because of poverty.

Today we are in a great need for the dialogue between civilizations and to peaceful coexistence within diversity and difference. Today we are most in need to make the fight against terrorism an absolute priority, which means perseverance on the coordination and cooperation between all nations to drain its resources and isolated from the incubators.

Today, we need to accelerate the elimination of hot spots all over the world, particularly the resolution of the Palestinian issue and enable the Palestinian people the right to self-determination on their land and build their independent state.

This historic procession, which is organized in memory of the Universal Declaration of Human Rights, is a tribute to the spirit of the inspiring revolution that Tunisians fought five years ago in defense of their legitimate rights, in defense of the freedom and dignity, a revolution in which the Tunisian shouted with one voice, «The people want», «The people want the right to dignity.», «The people want the right to work.»

This phrase has a magical effect now, inspired nations to move in order to claim their legitimate rights and express the rejection of tyranny and injustice and oppression.

The Tunisian revolution broke out on December 17, 2010 against poverty and marginalization and against the development options devoted exclusion and injustice between the parties and between the groups, its slogans demanded economic and social rights contained in three main demands: labor, freedom and social justice.

Translated in the form of protests by youth and social movements, which were all calling for solving the problem of unemployment and the elimination of marginalization, demanding the right to development, the right to a fair distribution of wealth and the right to equality.

But this uprising took a frank and direct political overtones after the defection of the pyramid of power and claim to dissolve all the structures of the ruling party, suspension of the old constitution of 1959 and to demand the departure of the existing government as a whole. Which left a large void, the country's intervention in the case of aggravation of an incident that nearly led to have dire consequences.

However, the long history of civil society and community rooted in its surroundings thanks to the historical roles to play during the battle of liberation and independence by building a state and the people standing attitudes towards their issues, made them move since the early days of framing the transitional path through the creation of the High Commission for achieving the goals of the revolution, political reform and democratic transition, that collected all the political factions and civil, social and expressions and the most prominent independent national figures, is the body that is credited with successfully filling this void and preparing for the founding elections October 23, 2011.

The beginning was frustrating. The Semi-consensual political scene that the country knew before the constitutional elections began to change, leaving the place to a new reality; overshadowed by the serious imbalances practices that deepened the tendency of the political polarization and generated confusion and fears about the future of the system of governance in the country.

The result was the intensification of the interactions between the political parties, and it emerged tension and estrangement indicators within the community, and the chaos and lawlessness overfill, which encouraged insulting the dignity of the state and the predominance of the smuggling gangs, barons of parallel trade, the forces of terrorism and religious extremism, and as a result, it was assassination of human rights activist and political martyr Chokri Belaid on February 6, 2013, then the assassination of the Martyr Mohammed Brahman of the Constituent Assembly of Tunisia on July 25 of the same year and the fall of the number of martyrs of police forces and the army, and the citizen became confused by the lack of security and the worsening of the social and economic conditions and the spread of chaos on more than one level.

On the background of this intense reality over the escalation of popular movements in Tunisia and in many inner cities, following the stopping of the Constituent Assembly after upholding the participation of the opposition lawmakers, and suspending the position of its president, the National Dialogue initiative came after a unanimous four of our organizations on the care and the need to move to the political parties, and invite them to take a seat the table of dialogue in order to reach a major consensus believes in the management of the remainder of the transitional period which exceeded its deadlines. And this is what actually happened after they all accepted signed the road map.

We have within this map a number of compromises on contentious points, as follows:

1. Acceptance of the formation of competencies chaired by an independent national figure government members who will not run for the upcoming elections that replaces the existing government, which vows to resign and enables the new government the full powers to run the country.

2. The resumption of the Constituent Assembly sessions and defining its functions and the end its work.

3. The commencement of consultations about the independent character that would be entrusted to the mission of forming the government.

4. Agreement on a roadmap on the completion of the transitional path and adjust the calendar of presidential and legislative elections and announcing it to the public opinion after being signed by all parties and issued within the law passed by the National Constituent Assembly during a special session and complements the provisional organization of public authorities and revises it.

The National Dialogue was not an easy process, and many of its rounds were in a difficult labor, we even had to suspend it for about a month, after it wasn't possible to reach consensus on some of the points listed on the roadmap.

But we did not give up and continued as a quartet to work and contact with political parties and we were able to bring everyone back to the table of dialogue, thanks to this consensual accordance which we founded and nurtured with the support of the rest of the components of civil society, the transition path has been successfully completed. And ended up with the formation of an independent qualified temporary government and the drafting of a new constitution for the country and approved by high consensus, and the election of the Independent High Electoral Commission, the electoral law which enabled the holding of legislative and presidential elections produced a new Parliament, a new president and a government that won the confidence of the majority of the people's deputies.

We realized as a quartet, thanks to this spirit, that the privacy of the transitional period cannot tolerate its approach according to only the logic of the elections that remains fragile and vulnerable to various setbacks, but should be backed by consensual legitimacy.

Therefore, we sought to persuade the majority that the approach in the transition and in the community is still taking its first steps towards democracy may represent discrimination, tension and worsening element, which is presumably attributed by political basis based on the approach that provides the most possible consensus ensuring to maintain the nation's unity and cohesion and it is based on the compatibility of the constructive dialogue approach.

Such an approach in the transitional stages is characterized in exceptional cases by collaborating the people's consensual legality and the electoral legitimacy that may cause fatigue, corrosion without eliminating each other. However, such an approach of the entitlements of the transitional path require minimum conditions in advance, which were provided in Tunisia, but unfortunately didn't happen in the rest of the Arab Spring countries.

Consensus requires good preparation and a real will to dialogue, and controls the work of a pre-agreed framework and be inside the exchange of views among the various political parties, and also, in particular, a sponsor characterized by confidence and appreciation of all the parties concerned to take over the task of managing the dialogue and deepen it until it reaches its extent and achieve its objectives.

We are proud of what the Tunisian national dialogue experience receives of the desirability and the unprecedented international sympathy, which bears us the responsibility to persevere this approach and its adoption as a strategic option for the management of our political, economic, social and cultural affairs, and it is what makes us aspire that experience after being completed, be a role model for others of the people that pass today difficult transition paths to take it as an example in their affair in accordance with the same approach.

The successes recorded on the consensual transitional path still require us great efforts to fortify and consolidate them. To be a starting point for new successes. We realize that many challenges lie ahead and that significant risks still lie in wait for us.

* At the political level, we are looking forward to the completion of path and arrangement of the constituent power on a democratic basis and to end the concentration of the remaining necessary constitutional institutions to consolidate freedoms and to block the return of tyranny.

* On the economic level, we have work to provide the conditions to ensure the return of the Tunisian economy to its normal state, and improve the overall investment climate and embark on the adoption of the necessary reforms for that, in the context of broad consultation between the government and the economic and social parties, in order to preserve the interests of all groups and parties which will contribute significantly to improve the stability of the country.

* On the social level, it is all of our duty to work to provide the elements of dignity and livelihood for all Tunisians wherever they are, and to eliminate poverty, deprivation and inequality between the segments of the people. This requires us to address the problem of unemployment, especially unemployment of graduate degree holders.

* On the security level, the security situation has improved in general and Tunisia made progress in dealing with terrorism and to protect the borders from smuggling. However, our country is to make great efforts to make a quantum leap in the fight against terrorism and in the method of dealing with the phenomenon, which presumably expand the treatment circle in different directions, and work to isolate the phenomenon from its tributaries.

We realize that achieving stability in Tunisia passes through creating more job opportunities for our young people, and take care of the internal areas and the borders in particular, which has suffered from marginalization for decades and our people are who lives there are looking forward to having better conditions after the revolution.

This benefit requires the development of infrastructure and improvement of basic facilities of life such as health, transport and education, and intensify investment and explore possibilities of the small projects especially since these areas replete with cultural and traditional legacy, which can be a starting point for the creation of a number of projects, whether in the fields of agriculture or in traditional industries, whenever funds and appropriate business climate are available.

We are well aware of all these calamities, and we are fully aware of the challenges lies ahead. We are all will to reliance on ourselves in order to overcome the difficulties, and we look forward to supporting our friends all over the world, and we say to those who believed in Tunisia that we will continue to work for our country and we will continue to bet on the dialogue and consensus as a way to overcome difficulties

Thank you, and may you always be a supporter of freedom and peace." (NTB)

Mer fra Dagsavisen