Verden

Fredsplan møtt med granater

Kofi Annans fredsplan ble møtt med vold 
da fristen gikk ut i går. Det øker presset på 
Russland og Kina.

Mens Syrias utenriksminister Walid al-Moualem insisterte på at den syriske hæren var i ferd med å trekke seg tilbake, ble stadig nye voldelige YouTube-videoer lastet opp som bevis på det motsatte.

- Regjeringshæren har allerede trukket seg ut av noen byer, erklærte al-Moulaem fra sitt besøk i Moskva.

Men i en rekke syriske byer fortsatte den brutale volden, som så langt har tatt livet av over 5000 mennesker. Minst 37 mennesker ble drept dagen fristen for fredsavtalen gikk ut, ifølge opposisjonsgrupper og Syrisk observatorium for menneskerettigheter. FNs spesialutsending Kofi Annan nekter å gi opp, og utsetter nå fristen med 48 timer.

- Vi har informasjon om at syriske styrker er i ferd med å trekke seg ut av noen områder, men samtidig forflytter de seg til andre områder de ikke har vært inne i før, sa Annan på en pressekonferanse, mens han oppfordret alle parter til å stanse volden.

Tvinges til enighet

Noen forlengelse av tidsfristen vil neppe stoppe volden i Syria, tror senioranalytiker Mariana Ottaway ved tenketanken Carnege Endowment. Ottaway tror ingen - ikke engang Kofi Annan selv - hadde tro på fredsplanen i utgangspunktet. Den var likevel helt nødvendig, sier hun.

Til nå har Russland og Kina nektet å stille seg bak det internasjonale samfunnets forsøk på å sanksjonere og fordømme Assads regime. Russland har i det lengste insistert på at Assad måtte få sjansen til å innføre reformer uten å møte fordømmelse. Det er et argument som nå er dødt, sier Ottaway.

- Planen var helt nødvendig for at det internasjonale samfunnet nå kan samle seg. Nå har ikke Russland denne unnskyldningen lenger. Det er helt tydelig at Assad ikke vil inngå noen kompromisser. Dette er et regime som slåss for livet, sier Ottaway til Dagsavisen.

Økt press

Russland er tydelig i ferd med å miste tålmodigheten med president Bashar al-Assads regime. Russlands utenriksminister Sergej Lavror gir klart uttrykk for at han ikke er fornøyd med syrernes svar på Annans fredsplan.

- Vi mener de kunne være mer aktive og handle mer besluttsomt, sier Lavrov, som også ber Kofi Annan øke presset mot opposisjonsgruppene for å få dem til å respektere planen.

Talsmann i Det hvite hus, Jay Camay, sier USA håper FNs sikkerhetsråd vil vurdere situasjonen på nytt. Marina Ottaway ser ikke bort fra at Russland og Kina nå kan stille seg bak en resolusjon i Sikkerhetsrådet.

- Hva betyr det i praksis?

- Det kan handle om en resolusjon som fordømmer regimet eller å innføre sanksjoner. Men noen samlet militær intervensjon er nok uaktuelt. USA har gitt klart uttrykk for at det ikke er aktuelt for dem, sier Ottaway.

En samlet internasjonal fordømmelse kan likevel gi grønt lys for intervensjon fra andre stater. Både Saudi-Arabia og Qatar fordømmer Assads regime i sterke ordelag, og Saudi-Arabia støtter allerede opprørerne med våpen i det skjulte. Begge disse statene kan tenke seg å angripe Syria, og en internasjonal fordømmelse av regimet vil gjøre det lettere, sier Ottaway.

Tvilende Tyrkia

Syrias nabo Tyrkia er involvert i konflikten enten de vil eller ikke. Søndag skjøt syriske styrker over landegrensen mot en flyktningleir på tyrkisk jord. Fire syrere og to tyrkere ble såret. Skuddene var en klar krenkelse av grensen mellom de to landene, sier den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan, som nå har avlyst et Kina-besøk på grunn av volden i nabolandet.

Erdogan lover at angrepene vil få konsekvenser og kritiserer Assads voldsbruk.

- Han fortsetter å drepe 60, 70, 80, 100 hver dag, sier Erdogan.

Syria anklager på sin side Tyrkia for å bistå opprørerne og tillate våpensmugling over grensen, noe de sier underminerer Kofi Annans fredsplan.

Ottaway tror Tyrkia vil forsøke å unngå et militært angrep mot Syria, men alt avhenger av hva syrerne gjør.

- Hvis volden over grensen fortsetter, vil Tyrkia måtte gjøre noe. De kan blant annet etablere buffersoner langs grensen, eller de kan bli dratt inn i en militær konfrontasjon. Tyrkia vet de er i en vanskelig situasjon, sier Ottaway.

Til Iran

I går kveld reiste FNs spesialutsending Kofi Annan til Iran. I Teheran skal han diskutere hvordan Iran kan bidra til å få løst konflikten i Syria. Iranske myndigheter har gjentatte ganger understreket sin støtte til Assad og har gitt det syriske regimet både politisk og materiell støtte.

Uansett hva verdenssamfunnet bestemmer seg for å gjøre i Syria, vil det være med tanke på Iran, regionens virkelige trussel, sier Marina Ottaway og viser til landets atomprogram.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen