Verden

Frederiksen vil samle Danmark

Mette Frederiksen kan bli Danmarks yngste statsminister noensinne etter dagens valg, i spissen for et parti der stram innvandringspolitikk og klimakamp står i sentrum.

Se grafikk neders i saken. 

– Hver generasjon har sin kamp som definerer den. Vår er kampen mot miljø- og klimaendringene, skriver Frederiksen i et debattinnlegg i den danske avisen Information.

I innlegget legger Frederiksen fram noen av partiets klimaforslag, og hun lover at dersom Socialdemokratiet danner regjering etter valget, skal de ta tak med det samme.

– Vi kan ikke overlate oppgaven til barna våre. For da er det for seint, skriver hun videre.

Les også: Strammet inn innvandringspolitikken - nå kan hun bli Danmarks statsminister

Mot seier

I dag skal danske velgere stemme fram sin nye regjering. Den såkalte røde blokka, bestående av Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten, ligger an til å få flertall. Alternativet, som er et grønt parti, regnes ofte som en del av de røde.

Socialdemokratiet blir ifølge målinger største parti, men på enkelte ser de ut til å gå noe tilbake sammenlignet med valget i 2015.

På Voxmeters måling fra i går ligger partiet imidlertid an til å styrke seg med 3,5 prosentpoeng, sammenlignet med forrige valg.

debatt: F.v.: Søren Pape Poulsen, Mette Frederiksen, Morten Østergaard og Lars Løkke Rasmussen. FOTO: NTB SCANPIX

F.v: Søren Pape Poulsen (det Konservative Folkeparti), Mette Frederiksen (Socialdemokratiet), Morten Østegaard (Radikale Venstre) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) under partilederrunden mandag. Foto: Mads Claus Rasmussen/NTB scanpix

Ifølge flere målinger kan de andre partiene i rød blokk trolig feire økt oppslutning, mens Alternativet nesten halveres.

Sittende statsminister Lars Løkke Rasmussen opplyste i går ettermiddag at han går til valg på å danne en regjering over midten.

Les også: Ekstremparti kan bli valgt inn i Danmark

Trumfer innvandring

Klima er en av Socialdemokratiets tre merkesaker før valget, ifølge en oversikt i Politiken. Det samme gjelder flere av de andre partiene i den røde blokka, og i en undersøkelse fra Roskilde Universitet kommer det fram at klima og miljø har fått 25 prosent av medieomtalen i den danske valgkampen.

Undersøkelsen er basert på data fra rundt 100 danske nyhetsmedier, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

– Alle studier viser at befolkningen har dette høyt på dagsordenen, sier Mark Ørsten, en av forskerne bak undersøkelsen.

Klimapolitikk har derfor blitt viktig i folketingsvalget, fortsetter han.

– Jeg vil samle Danmark for å skape en bærekraftig framtid, skrev Frederiksen i debattinnlegget.

Undersøkelsen viser også at der debatten om flyktninger og innvandring i starten av valgkampen fikk 20 prosent av medieomtalen, har tallet nå sunket til 9 prosent.

Mot høyre og venstre

Nettopp innvandringspolitikk er en av Socialdemokratiets andre fanesaker. De ønsker blant annet å innføre et tak på hvor mange ikke-vestlige innvandrere som skal kunne komme til Danmark på et år. Politikken har skapt splid blant flere av partiene i den røde blokka, men Frederiksen har sagt at den ligger fast.

FAXE, DANMARK 20190528.
Socialdemokraterns partileder Mette Frederiksen i sin røde valgkamp-buss under valgkampen forut for folketingsvalget i Danmark 2019. Her har hun besøkt vandrerhjmmet i Faxe som har markert seg som en arbeidsplass for arbeidsuføre. 


Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

Mette Frederiksen har reist rundt i sin røde "Mettebuss" for å drive valgkamp. Foto: Johan Nilsson/NTB scanpix

Professor Rune Stubager ved Aarhus Universitet har tidligere sagt til Dagsavisen at strengere innvandringspolitikk har gjort at Socialdemokratiet har klart å trekke velgere fra høyrepopulistiske Dansk Folkeparti. Det har også kostet dem velgere til fordel for andre røde partier, forklarte han.

– Socialdemokratiet har beveget seg mot høyre i innvandringsspørsmål, og mot venstre i fordelingspolitikken, sa Stubager.

Les også: Vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter hvis de vinner valget

Samarbeid

Frederiksen har tidligere uttalt at Socialdemokratiet går til valg på å danne regjering aleine. For at 41-åringen skal kunne bli Danmarks yngste statsminister noensinne, vil de være avhengig av støtte av flere av småpartiene.

Et av dem, Radikale Venstre, har blant annet kommet med krav til en ny økonomisk kurs. De Radikales partileder har truet med å blokkere Frederiksens statsministersjanser hvis de ikke kan gå med på en regjerings økonomiske politikk.

– Hvis vi ikke er for, er vi mot. Det blir ikke noe av å vende det døve øret til eller lukke et øye, sa partileder Morten Østegaard til Børsen.

Konflikten mellom hans parti og Socialdemokratiet er noe av det som har preget valgkampen. Østegaard har blant annet krevd en annen innvandringspolitikk.

– Det blir heller ikke sånn at hvis vi kan si at vi får noen kvoteflyktninger, er det ikke så farlig med økonomien, sa Østegaard videre.

Socialdemokratiet har avvist at de vil la Radikale Venstre styre en ny regjerings økonomiske politikk. Slik det så ut på flere målinger kort tid før valget, vil Frederiksens parti være avhengige av Radikale Venstres mandater.

Les også: Danmark velger mellom korrekte Frederiksen og joviale Løkke

– Svært bekymret

Lars Løkke Rasmussen har tidligere åpnet for et samarbeid mellom Socialdemokratiet og Venstre. Frederiksen har sagt at det neppe er aktuelt, mens Østegaard ikke vil utelukke noe. De Radikales nestformann Martin Lidegaard sier på sin side at en slik sentrumsregjering vil være å foretrekke framfor en som er styrt av venstrefløyen. Han mener det er en regjering som vil være best for Radikale Venstre innenfor både økonomi og klimapolitikk.

København, Danmark 20190603.
Formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen, da han og Jan E. Jørgensen deler valgmateriale ud ved Kongens Nytorv mandag den 3. juni 2019. 
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Sittende statsminister Lars Løkke Rasmussen driver valgkamp i København. Foto: Philip Davali/NTB scanpix

Enhedslistens parlamentariske leder, Pernille Skipper, sier ifølge Jyllands-Posten at hun er «svært bekymret».

– Hvis de lykkes med å få Lars Løkke og Inger Støjberg inn i en regjering, får vi ikke bedre klima-, utdanning- eller innvandringspolitikk, sier Skipper.

Venstre-politikeren Støjberg har siden 2016 sittet som utlending- og integrasjonsminister.

Les også: Politiker hevder fastende muslimer er en fare for samfunnet

Ytre høyre-oppslutning

Selv om medieomtalen de siste ukene i større grad har handlet om hvem som blir ny statsminister, preget to nye og svært innvandringskritiske partier tidlig valgkampen.

Konservative Nye Borgerlige har innvandringspolitikk som sin viktigste sak og har fremmet tre absolutte krav, mens høyrenasjonalistiske Stram Kurs ønsker å utvise alle som ikke er etnisk danske fra landet. Enkelte unntak kan gjøres, men ikke for personer fra ikke-vestlige land, mener partiet.

Dagen før valget lå begge partier under sperregrensa på 2 prosent, ifølge den siste målingen fra Voxmeter, utført for Ritzau.

Målingen er forbundet med statistisk usikkerhet, skriver NTB, og Ritzau Index, som er et vektet gjennomsnitt av en rekke meningsmålinger, viser at begge partiene kan klatre over sperregrensa.

Både Stram Kurs og Nye Borgerlige har hentet velgere fra Dansk Folkeparti, som har stupt på meningsmålingene sammenlignet med valgresultatet i 2015.

Etter partiets nederlag i EU-valget forrige uke kritiserte partigrunnlegger Pia Kjærsgaard klimabevegelsen, og dem hun omtalte som «klimatullinger».

Uttalelsen bidro til ytterligere fall for Dansk Folkeparti, mener politisk kommentator Erik Holstein i Altinget.

– Det viser jo tydelig at Dansk Folkeparti slett ikke har tak på klimadebatten, og det var jo en enorm feil hun gjorde der. Det gjorde jo at Dansk Folkeparti falt ytterligere, sa Holstein NRK.

Les også: Dansk Folkeparti overrumplet av velgerflukt

###

Mer fra Dagsavisen