En rekke helikoptre deltar i den omfattende redningsaksjonen som ble igangsatt etter den dramatiske flystyrten i de franske alpene. FOTO: AFP/NTB SCANPIX

Frankrikes verste flystyrt på 30 år

Tyskland og Spania er i sorg etter at 150 mennesker mistet livet i en av Europas verste flystyrter på 30 år.

Franske flykontrollmyndigheter mistet kontakt 10.53 i går. Germanwings-flyet på vei fra Barcelona til Düsseldorf falt 30.000 fot før det forsvant fra radaren og deretter smalt inn i fjellveggen i de franske alpene. Alle de 144 passasjerene og besetningen på seks skal være omkommet.

Tekniske problemer

Ingen nødmelding ble sendt ut, og årsaken til ulykken er fortsatt uklar, men den ene ferdskriveren er funnet og den kan gi svar. Flyet skal ha hatt tekniske problemer senest mandag, ifølge VG, som siterer Der Spiegel. Problemene gjaldt luken til nesehjulet.

67 av de omkomne var tyske statsborgere, mange av dem turister på vei hjem fra ferie i Barcelona og Mallorca.

– Vi er sjokkerte over omfanget av ulykken, som har brakt katastrofe til så mange mennesker, sa Angela Merkel, Tysklands forbundskansler, kort tid etter at ulykken ble kjent.

16 tyske skolebarn og to lærere skal også være blant de omkomne. Den tyske forbundskansleren har avlyst alle sine avtaler og vil reise til ulykkesstedet i dag.

Ifølge Spanias visestatsminister Soraya Saez hadde 45 av passasjerene om bord i det styrtede Germanwings-flyet spanske etternavn. To av dem skal være babyer, ifølge Saez. Det skal også ha vært tyrkere om bord og minst én belgisk og dansk statsborger. I går kveld sa Utenriksdepartementet at det var uvisst om det var nordmenn om bord i ulykkesflyet.

Ifølge en fransk værmelding var forholdene «uvanlig rolige» i området da ulykken fant sted. Himmelen var klar og blå hele morgenen, med svak vind.

 

Les også: – Et pålitelig fly

 

– En mørk dag

Lavprisselskapet Germanwings eies av den tyske giganten Lufthansa. Lufthansa vil ikke spekulere i hvorfor flyet styrtet.

«Våre tanker går nå til alle pårørende familier og venner til våre passasjerer og mannskap. Vi gjør alt vi kan for så raskt som mulig å komme med videre informasjon», skriver selskapet i en uttalelse. Lufthansa-sjef Carsten Spohr kaller dette «en mørk dag for Lufthansa». Både Lufthansa og Germanwings farget logoene sine svarte på sosiale medier i går. Styrten er den verste på fransk jord siden 1981, da 180 personer omkom i en flystyrt på Korsika.

Vanskelig hjelpearbeid

Franske Sébastien Giroud så flyet rett før det styrtet.

– Flyet fløy svært lavt, kun 1.500–2.000 meter. Jeg tenkte «slik vil ikke flyet komme seg over fjellene». Så kom det et kjempesmell, sier øyenvitnet til den franske avisen La Provence.

Ulykkesstedet ligger 2.000–3.000 meter over havet. Det kan ta flere dager å hente ut de omkomne. Ifølge franske medier tar det to til tre timer å komme seg dit til fots fra nærmeste vei. En skole i nabobyen har tømt gymsalen, som skal fungere som likhus for de mange omkomne, ifølge La Provence.