Verden

Frankrikes president Emmanuel Macron koronasmittet – en rekke topp-politikere i karantene

Frankrikes president Emmanuel Macron har fått påvist koronasmitte torsdag. En rekke topp-politikere i Europa og i Frankrike har gått i karantene.

Spanias statsminister Pedro Sánchez, Portugals statsminister Antonio Costa og EU-president Charles Michel har alle gått i karantene etter å ha hatt kontakt med den franske presidenten denne uken.

I Frankrike er det bekreftet at statsminister Jean Castex og nasjonalforsamlingens president, Richard Ferrand, samt presidentens kone Brigitte Macron, har gått i karantene.

Les også: Trump viderebringer påstand om at Georgias republikanske ledere snart blir fengslet

Jobber fra isolasjon

Macron fikk påvist koronasmitte torsdag etter å ha hatt symptomer. Det er foreløpig bekreftet hvor eller når han pådro seg smitten, men en kilde sier til nyhetsbyrået AFP at han antas å ha blitt smittet mandag eller tirsdag denne uken.

Macron går i isolasjon den kommende uken. Det er ikke kjent hvor alvorlige symptomer presidenten har hatt, men han skal fortsette å jobbe fra isolasjon.

Macrons tur til Libanon neste uke er avlyst. Der skulle han ha deltatt på en konferanse med FN med mål om å komme fram til løsninger for å stabilisere situasjonen i landet.

Den franske presidenten er den siste i rekken av verdensledere som har blitt smittet. Storbritannias statsminister Boris Johnson, USAs president Donald Trump og Brasils president Jair Bolsonaro er blant dem som tidligere har vært smittet.

EU-toppmøte

Det er ikke klart hvor omfattende smittesporing som er satt i verk.

Macron var blant annet på EU-toppmøtet i Brussel i slutten av forrige uke. Der hadde han blant annet bilaterale møter med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Macron ledet også det ukentlige møtet med sine ministre onsdag, men der skal det ha blitt holdt trygg avstand og brukt munnbind, ifølge DPAs kilder.

Inkubasjonstiden for koronaviruset, altså tiden fra man blir smittet til man får symptomer, er vanligvis 4–5 dager.

Det er ikke klart hvor omfattende smittesporing som er satt i verk. Michel og Macron møttes tidligere denne uken. Michel har testet negativt etter at han kom tilbake fra Paris tirsdag, og regnes ikke som nærkontakt av Macron, men går i karantene for å være på den sikre siden, ifølge talsperson Barend Leyts.

Macron var blant annet på EU-toppmøtet i Brussel i slutten av forrige uke. Der hadde han blant annet bilaterale møter med Tysklands statsminister Angela Merkel. Han møtte Portugals statsminister onsdag, men portugisiske myndigheter har så langt ikke kommentert saken.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen