Verden

Frankrikes mest kjente tegnere drept

Fire av Frankrikes mest kjente tegnere var blant de tolv som ble drept i Paris. Ukeavisen Charlie Hebdo er kjent for sin hardtslående og fryktløse satire.

Avisens sjefredaktør var blant de drept, og han var selv en høyt respektert tegner. Stéphane Charbonnier, eller bare Charb, begynte å jobbe i redaksjonen i 1992. I 2009 tok han over ledelsen av avisen.

Charb (47) var kjent for sine respektløse karikaturer av politikere og andre samfunnstopper, skriver det franske nyhetsbyrået AFP.

Charlie Hebdo publiserte Muhammed-karikaturer i 2011, og siden det hadde redaktøren politibeskyttelse. Karikaturene førte også til at avisen ble angrepet med brannbomber og avisens nettsidens ble utsatt for dataangrep.

Fikk Vilks-pris

I oktober i fjor mottok det franske satiremagasinet prisen Guldhunden, en pris som er innstiftet av den svenske tegneren Lars Vilks. Da kom redaktør Gérard Biard til København for å motta prisen.

I en kronikk i den danske avisen Information skrev han da at «demokrati forutsetter blasfemi», og framholdt at langt flere klager mot avisen kom fra konservative katolikker enn fra islamister.

«I Frankrike kan vi si alt og skrive alt om våre politikere», skrev han. Og den venstreradikale avisen er kjent nettopp for sin fryktløse og satiriske framstilling av dagsaktuelle hendelser og politikere.

Den er også sterkt antireligiøs, og karikerer både kristne, jøder og muslimer.

«Som avisutgivere vet vi at det er ett emne som det kan være vanskelig å skrive fritt om: religion. Og jeg tenker ikke bare på islam», skrev Biard.

Fire tegnere

I tillegg til redaktør Charbonnier, ble tre andre kjente tegnere drept. Jean Cabut, best kjent som bare Cabu, var kjent for at han ikke tok lett på noe eller noen – verken presidenter, religioner eller det militære, skriver AFP.

76-åringens mest omstridte tegning var en karikatur av profeten Muhammed i 2011, som førte til angrepene på avisen.

– Tegnere lever av idioti, og det vil aldri forandre seg, sa Cabu en gang.

Den minst kjente av de fire tegnerne var Bernard Verlhac (57), som signerte sine tegninger Tignous. Også han var høyt respektert i miljøet, kjent for sin energiske stil.

– Det er veldig vanskelig å få til en god avistegning fordi alt skal inn i bare en rute. Det er det motsatte av en tegneserie, har Tignous sagt.

Legende

Tunisisk-fødte Georges Wolinski hadde polske og italienske foreldre, og 80-åringen var en legende i det franske tegnermiljøet. Wolinski oppdaget tegnekunsten da han fikk en tegneserie av en amerikansk soldat som var stasjonert i Nord-Afrika, og etter andre verdenskrig flytte han til Paris.

Han begynte å tegne for en skoleavis, og i 1961 begynte han i et blad som het Hara Kiri. Da publikasjonen ble stengt av myndighetene, gikk han og resten av de ansatte sammen om å starte Charlie Hebdo.

– Vi brukte tegningene til å fortelle om livene våre, om samfunnet og om damer, sa han.

På 1980- og 90-tallet ble tegningene til Wolinski publisert i flere av den franske venstresidens større aviser og magasin, men i 1992 vendte han tilbake til satireavisen Charlie Hebdo da den ble relansert etter å ha ligget brakk siden 1981. (NTB)

Mer fra Dagsavisen