Frankrike vurderer å trekke seg ut av Syria

Frankrike vurderer å trekke spesialstyrker ut fra Nord-Syria. USA trekker på sin side 1000 soldater ut.

Frankrike vurderer i likhet med USA å trekke sine styrker ut av det nordlige Syria, opplyser regjeringskilder i Paris.
Frankrike har bidratt med rundt 1.000 soldater til den USA-ledede koalisjonen mot IS i Irak og Syria, og et par hundre spesialsoldater skal for tiden befinne seg nord i Syria. Regjeringen i Paris har aldri bekreftet dette offentlig, men president Emmanuel Macron medga søndag at de franske spesialsoldatene opererer i regionen.

– I løpet av de neste timene vil det bli satt i verk tiltak for å trygge sikkerheten til fransk militærpersonell og sivile som befinner seg i sonen, het det i en kunngjøring fra Macron, med henvisning til den såkalte sikkerhetssonen Tyrkia forsøker å opprette i Nord-Syria.

USA går ut

Det franske forsvaret vil ikke kommentere opplysningene om franske styrkers nærvær nord i Syria, mens en fransk diplomatkilde langt på vei gjør det.

– Vi har aldri skjult det faktum at land med små kontingenter ikke lenger vil være i stand til å bli værende der, dersom USA trekker seg ut, sier kilden. USAs forsvarsminister Mark Esper opplyste søndag at 1.000 amerikanske soldater, nesten hele USAs styrke i Syria, vil bli trukket ut av grenseområdene som er under angrep fra tyrkiske styrker. USA trekker dermed  alle sine soldater ut av Syria, med unntak av 150 som blir værende på al-Tanf-basen i sør, opplyser en amerikansk tjenestemann mandag.