Frankrike rammet av storstreik

De fleste togene i Frankrike står stille, skoler er stengt og turister advares om mulige opptøyer som følge av en massiv streik i protest mot en pensjonsreform.

I tillegg til togene er mesteparten av metrosystemet i Paris lammet. I tillegg er en mengde flyavganger innstilt på grunn av streiken over hele Frankrike torsdag.

Også skolene er rammet, siden over halvparten av landets lærere deltar i streiken. Den er en protest mot president Emmanuel Macrons varslede reform av pensjonsordningene i landet.

I Paris er flere tusen politifolk satt i beredskap i påvente av mulige konfrontasjoner når arbeidere vil gjennomføre en storstilt protestmarsj gjennom byen.

Politiet har på forhånd advart kaféeiere langs ruten og bedt dem om å stenge når de streikende går forbi. Det er også nedlagt forbud mot å demonstrere på paradegaten Champs-Élysées, rundt presidentpalasset og i området rundt Notre-Dame-katedralen.

Leder: NATO og Trump

Kan vare lenge

Streiken kan komme til å vare i flere dager siden det ikke er satt noe bestemt sluttidspunkt for protesten.

Turister i den franske hovedstaden blir advart om de mulige konsekvensene av streiken, blant annet vil Eiffeltårnet være stengt. Også Louvre-museet vil bli berørt, men det skal ikke stenge helt.

Samtidig er flyreiser til og fra Frankrike merkbart rammet ettersom også mange flygeledere streiker. Air France kutter 30 prosent av de nasjonale flyavgangene og 15 prosent av de kortere utenlandsrutene. Det britiske lavkostselskapet EasyJet har kansellert 223 avganger og advarer passasjerer på de øvrige avgangene om at forsinkelser kan oppstå.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Pensjonsopprør

Macron har varslet endringer i og en samkjøring av landets 42 ulike pensjonsordninger. Mange frykter at de som en følge av dette vil måtte komme til å jobbe lenger og få mindre utbetalt når de går av med pensjon.

– Dette vil bli et sannhetens øyeblikk for Macron. De neste dagene blir en avgjørende test, skriver avisen Le Monde i torsdagsutgaven.

– Vil protestene og streikene være sterke nok til å stanse reformen? Nå holder alle pusten, skriver avisen videre.